2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2005. 09. 30., 21:28

Huszonhárom évvel ezelött az ENSZ Kiáltványban szólította fel a tagországokat, hogy a világ népességének életkorára való tekintettel érdemben foglalkozzanak az idös emberek jogainak védelmével, a társadalmi elörehaladásban betöltött szerepük nagyobb elismerésével. Tizenhét évvel késöbb az 1999-es évet az ENSZ az idösek nemzetközi évének nyilvánította.

1999-et követöen hazánkban is minden év október elsején különbözö rendezvények keretében emlékeztek meg az idös emberekröl, így alakult át október elseje az idösek világnapjává. Ma már gyakran beszélünk idösek világhónapjáról is, ami azt jelenti, hogy a különbözö szervezetek, közösségek a hónap más-más napjain rendeznek az idösekre emlékezö ünnepségeket.

Napjainkban ezen rendezvények különbözö programokkal bövültek. Csak példaként említem többek között az Idösbarát önkormányzati – mert ilyen is van – díj országos ünnepségen való átadását, vagy az idös emberek érdekében végzett áldozatos társadalmi munkák magas szintû elismerését.

Nagyszerû, szép gesztus, örömteli pillanatok ezek. Sorolhatnánk még a példákat, de azt gondolom, maradjunk a „kaptafánknál”, a honvédségnél. Legyünk öszinték: a HM egész vezetése nagyon nagy empátiával, odafigyeléssel fordul ilyenkor az idös emberek felé, kitüntetésekkel, jutalmakkal ismerik el azok munkáját, akik sokat tettek, tesznek az idös emberekért.

Azt gondolom, hogy ezekben az ünnepi pillanatokban jó arra is gondolni, hogy nem csak az ünnepen, hanem a mindenna-pokban is történnek olyan dolgok, amelyek így vagy úgy, de az élet alkonyán nyújtanak segítséget ahhoz, hogy az életük könnyebb lehessen. Ezt szolgálja többek között a HM idösügyi stratégiája, a benne foglalt szociális juttatások biztosítása - felesleges lenne ezeket felsorolnom. Természetesen mondhatnánk, hogy vannak problémáink. Valóban, régi gondunk, bajunk változatlanul fennáll és várjuk, hogy vajon az idösebb korosztály megérheti-e: lesz lakható nyugdíjas otthon, lesz gyógyszer és fogászati támogatás, netán valóra válik a nyugállományú katona erkölcsi elismerésének az a formája, amely az egyszeri elöléptetésében fog megnyilvánulni. Egy nagyon kedves barátom versének két sora ezeket nálam sokkal szebben fejezi ki. Így szól:

Vágy és akarat, hogy valóra válthassuk még

Az árnyékban szunnyadó álmokat!

Az ünnep küszöbén ezek jutottak eszembe és vetettem papírra. Ilyenkor - úgy gondolom - szabad egy kicsit nosztalgiázni, álmodozni. Hadd tegyem most én is a következökkel:

S TI kik a jelenben is viszitek az ország szekerét,

S Mi kik elödként építettük e Hazát,

Fogjátok meg most egymás kezét!

Hogy tanúságot és hitet tegyünk,

Bízhatunk a holnapokban, jövöben is,

Ha összefogunk, ha egyet akarunk,

Ha együtt elöre megyünk!

Kedves idös hölgyeim, barátaim! Az idösek világnapján öszinte és tiszta szívvel köszöntelek benneteket, kivánom, hogy nagyon sokáig éljetek boldogságban, békében, szeretetben és jó egészségben.

 

Eszmecsere a nyugdíjasokról

 

A Honvédszakszervezet (Hosz) kezdeményezésére a nyugdíjasházak mellett a nehéz helyzetben lévö nyugállományú katonák élete is témája volt annak a megbeszélésnek, melyen a szaktárcát dr. Fapál László közigazgatási államtitkár és Zámbori Mihály kabinetfönök, helyettes államtitkár képviselte. A szeptember 8-i egyeztetésen a Hosz részéröl Mészáros Géza elnök és Kása László, a szakszervezet nyugállományú tagozatának elnöke, elnökségi tag vett részt. A megbeszélésen Mészáros Géza kijelentette: A Hosz vállalja, hogy a nyugdíjas katonák ügyében összehív és - minden érintett társadalmi szervezet és a honvédelmi tárca részvételével - meg is rendez egy munkaértekezletet. A tárgyalás során a szakszervezeti vezetök az egységes álláspont kialakítását szorgalmazták. Az eszmecsere során dr. Fapál László közigazgatási államtitkár és Mészáros Géza Hosz elnök még a szakminisztérium nyugdíjpénztári hozzájárulásáról, a 2006. évi illetményfejlesztésröl, a veszélyes munkakörökröl, valamint a minisztérium és a szakszervezet aktuális tennivalóiról is szót váltott.

 

A miskolci csoportnál történt

 

A Nyugállományú Tagozat Miskolci csoportja a közelmúltban a nyugdíjas klub tagjaival közösen 50 fövel kirándulást szervezett Hajdúszoboszlóra, melynek kiemelt programja volt a fürdö meglátogatása: erre úgy nyílt lehetöség, hogy Kurucz András ny. százados ingyen biztosította részünkre az 50 személyes autóbuszt. Az indulás elött nagy volt az izgalom, amit fokozott a szatyrokból elökerült igazi kisüsti pálinka kortyolgatása.

Bár az útviszonyok nem kedveztek, de a hangulatot, a jókedvet ez egyáltalán nem befolyásolta. A megérkezés utáni idö a fürdözéssel telt, majd elökerültek a finomabbnál finomabb otthon készített sültek, elemózsiák, amelyeket egymást kínálgatva fogyasztott el a csoport. Az egész napos fürdözés után a kiürült, így könnyebbé vált szatyrokkal hazafelé indulva közös akarattal útba ejtettük a Hortobágyot, megnéztük a kilenclyukú hidat, no és a csárdát, ahol megint csak nem tudtunk ellenállni a kakaspörköltnek, a finom Hortobágyi palacsintának, hogy éhségünket csillapítsuk. Ezután vettünk búcsút a Hortobágyi Nemzeti Park látványosságától és indultunk vissza szép városunkba, Miskolcra.

Jó érzés volt tapasztalni az önfeledt hangulatot, a jó kedvet. Nagy élmény volt, biztos, hogy emlékezetünkben mindig megmarad.

Pásztor Zsolt ny. mk. alez.

vezetöségi tag

 

Halottaink

 

Kovács Ferenc        ny. alezredes            elhunyt életének 74. évében         Szombathelyen

Csetényi János         ny. alezredes            elhunyt életének 76. évében            Nagyatádon

Szabó Antal             ny. alezredes            elhunyt életének 75. évében            Miskolcon

Karai István             ny. alezredes            elhunyt életének 76. évében              Györött

Körömi Miklós        ny. alezredes            elhunyt életének 71. évében            Miskolcon

 

A Honvédszakszervezet vezetése és a Nyugállományú tagozat közös szervezésében az Idösek Világnapja alkalmából október 5-én 10 órai kezdettel ünnepséget tart a Budapest Zách u. 4. MH ÖLTP. Támogató Ezred színháztermében, melynek programja:

• Megnyitó, Himnusz,

• Szavalat, elöadó Dunai Tamás színmûvész

• Ünnepi megemlékezés:Tartja dr. Fapál László,a HM közigazgatási államtitkára

• Ünnepi mûsor: fellép Horváth Gyula prímás és zenekara, énekel Gránát Zsuzsa

• Végül közös ebéd, melyen köszöntöt mond Mészáros Géza, a Hosz elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.