2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jubileumi év jegyében

Hosz  |  2005. 09. 30., 21:42

A Honvédszakszervezet 2006 szeptemberében jeles naphoz érkezik: ekkor lesz 15 éves a Hosz, míg szakszervezetté alakulásának tizedik évfordulóját a közelmúltban, szeptember végén ünnepelhettük. A jubileumi évben számos programon emlékeznek meg az alapítókról, a másfél évtizedet átívelö idöszak legfontosabb történéseiröl. A rangos, tömegeket megmozgató eseményekre nemcsak a Hosz tagjait és a hozzátartozókat – a tárca és a társ érdekvédö szervezetek vezetöit is várják. Az elsö rendezvényre szeptember 10-én az ÖLTP Zách utcai objektumában került sor. Az egész napos kavalkádban legalább ezren szórakoztak, s gyakran csak a helyszínek befogadóképessége szabott határt a résztvevök, nézök számának. Mészáros Géza, a Hosz elnöke rendkívül sikeresnek, jó hangulatúnak minösítette a családi napot, melynek sikeréhez a kollégák, a Hosz vezetöi és aktivistái egyaránt hozzájárultak.

– Bebizonyítottuk, hogy alkalmasak vagyunk olyan rendezvények szervezésére, melyek méltán tarthatnak számot bajtársaink és családtagjaik érdeklödésére.

Szeptember 10-e, reggel 9 óra. A Magyar Honvédség Összhaderönemi Logisztikai és Támogató Parancsnokságának Zách utcai objektuma kapujában régi katonatársak, barátok üdvözölték egymást. Ritka az olyan alkalom, amikor szombathelyiek és debreceniek találkoznak, amikor be lehet mutatni egymásnak a férjeket, feleségeket, amikor az idö múlására rádöbbenve felfedezzük: a hajdani évfolyamtársam „kisfia” már az érettségire készül.

Szeptember 10-e, fél tíz. Felhangzott a Székesfehérvári Katonazenekar hívogatója, majd Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke a pulpitusra lépve elégedetten állapíthatta meg: a több száz föt számláló vendégseregletben nem csak a katonatársak – a házastársak, a gyermekek is szép számmal jelen vannak. Nem véletlen tehát, hogy az elnök köszöntö szavaiban az érdekvédelmi szervezet családcentrikus szerepét, az együvé tartozás élményét, ennek embert és közösséget formáló erejét hangsúlyozta.

 

Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára jelenlétével nemcsak azt szimbolizálta, hogy a tárca partnernek tekinti a Hosz-t. Beszédében szólt arról, hogy a minisztérium vezetése rendkívül fontosnak tartja az érdekvédőkkel – ezen belül a Honvédszakszervezettel - való rendszeres, korrekt kapcsolatot. A mindkét fél részéről tapasztalható kompromisszumkészség már eddig is jelentős eredményeket hozott, s ez lehet az alapja a további sikeres, tisztességes, a katonák érdekeit prioritásként kezelő együttmûködésnek.

 

Pontosan 10 óra volt, amikor benépesedtek a sportpályák: eldördültek a fegyverek, vízbe csobbantak az úszók, pattogtak a labdák aszfalton és salakon, színes festékeket lőttek ki a puskák, s a publikum is találgathatott – ki lesz a Hosz legerősebb embere?!

 

A kulturális programok nézöi tapsolhattak a Honvéd Együttes produkciójának, melynek már a címe is pikáns volt: Egy szoknya, két nadrág. Szolcsánszky Márton remek paródiája a mûfaj legjobbjai közé tartozott, csakúgy, mint Tomi és Soma bohócok előadása. Nem meglepő, hogy ezek- után a gyerekek is új arcokat kívántak maguknak: tulipán és macska, ördög és oroszlán portréja került a bársonyos bőrökre. Sokan csodálták meg a Chevrolet és Skoda márkákat, és bizonyára elképzelték: A Hosz következő családi napjára már ilyen autóval érkeznek. Barátok, kollégák körében jólesett a frissen csapolt sör az ízletes ebéd után, de a társ érdekvédő szervezetek megjelent képviselőinek arra is jutott ideje, hogy megtekintsék a Hosz múltjáról, jelenéről, programjáról szóló promóciós kisfilmet. Az Egység 2002 Kft., a Honvéd Nyugdíjpénztár és a Honvéd Egészségpénztár standjain látottak erősítették a film impresszióit.

 

A nap szenzációja az Irigy Hónaljmirigy fellépése volt: fergeteges CD bemutatójukkal időnként görcsbe ugrasztották a jelenlévők nevetőizmait.

 

Az Egység Kupa 2005 kispályás labdarúgó tornán kívül sor került egy „történelminek mondható” (korábban ilyen nem volt) barátságos, ám ugyancsak lendületes mérkőzésre a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum munkáltatói és munkavállalói között. Az eredményt – anyagtorlódás és a megrázkódtatás miatt – bizonytalan ideig képtelenek voltunk közölni.

 

Az események végén jöhetett a megérdemelt vastaps a győztesnek, helyezettnek és valamennyi résztvevőnek egyaránt. Horváth Jenő, a Kapos Repülőbázis Hosz alapszervezetének vezetője elégedetten szemlélte a trófeát: Az aktivitás versenyben ők szerepeltek legsikeresebben.

 

Tombola, sorsolás, fődíj: egy Mountain bike kerékpár: jó utat vele, s találkozunk (találkozzunk) a Honvédszakszervezet jubileumi évének következő eseményén, családi napján.

 

(A sportesemények eredményeit következő számunkban közöljük.)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.