2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érdekvédők a Honvédelmi Bizottság elnökénél

Hosz  |  2005. 10. 03., 21:14

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke bemutatkozó látogatás keretében fogadta a Hosz elnökét és alelnökeit. Keleti György az október 3-i találkozón betekintést nyújtott az állandó bizottság munkájába. Mészáros Géza tájékoztatta a vendéglátót a Honvédszakszervezet tevékenységéről, céljairól, aktuális feladatairól, miközben hangsúlyozta a tárca és az érdekvédelmi szervezet közötti folyamatos párbeszéd fenntartásának szükségességét...

A másfél órás találkozón több, a katonákat  foglalkoztató, érintő kérdés, probléma is szóba került. Így a Hjt. illetve annak folyamatban lévő módosítása.   A Hosz véleménye szerint – ahogyan azt Heiling Ottó alelnök megfogalmazta -  a szolgálatteljesítési idő mértékét, a váltásos munkarend, a készenléti jellegü beosztások, a készenléti és ügyeleti szolgálatok tekintetében a jogállásról szóló törvény (Hjt.) továbbra sem kezeli megnyugtató módon. A panaszjog időbeni korlátozása sem tünik kellően indokoltnak. A külszolgálaton lévők és az itthon lévő családtagok kapcsolattartása, valamint a róluk való gondoskodás intézményes megoldása is várat még magára, amire a hadkiegészítő parancsnokságok meglévő bázisként kínálják a megoldás lehetőségét. Szincsák Gyula alelnök szerint ez utóbbi szervezetek erőforrásai, létszáma a minősített időszakra megkövetelt képesség szempontjából teljesítőképességük határán vannak. A nyugállományú katonákról történő gondoskodást leginkább a régen várt nyugdíjas-otthon, illetve otthonok létrehozásával lehetne kézzelfoghatóvá tenni. A honvédség, illetve a katonatársadalom érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató nyugállományú katonák előléptetésének korrekt lehetősége az erkölcsi elismerésnek egy régóta vitatott, de ugyanakkor óhajtott formáját teremtené meg.

Végezetül a Hosz elnöke kérte a szervezet képviselőjének alkalmankénti részvételi lehetőségét a Honvédelmi Bizottság nyilvános ülésein. Az esemény zárásaként a résztvevők kölcsönösen kifejezésre juttatták a hasonló jellegü találkozók rendszeressé tételére vonatkozó szándékukat.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.