2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érdekvédők a Honvédelmi Bizottság elnökénél

Hosz  |  2005. 10. 03., 21:14

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának elnöke bemutatkozó látogatás keretében fogadta a Hosz elnökét és alelnökeit. Keleti György az október 3-i találkozón betekintést nyújtott az állandó bizottság munkájába. Mészáros Géza tájékoztatta a vendéglátót a Honvédszakszervezet tevékenységéről, céljairól, aktuális feladatairól, miközben hangsúlyozta a tárca és az érdekvédelmi szervezet közötti folyamatos párbeszéd fenntartásának szükségességét...

A másfél órás találkozón több, a katonákat  foglalkoztató, érintő kérdés, probléma is szóba került. Így a Hjt. illetve annak folyamatban lévő módosítása.   A Hosz véleménye szerint – ahogyan azt Heiling Ottó alelnök megfogalmazta -  a szolgálatteljesítési idő mértékét, a váltásos munkarend, a készenléti jellegü beosztások, a készenléti és ügyeleti szolgálatok tekintetében a jogállásról szóló törvény (Hjt.) továbbra sem kezeli megnyugtató módon. A panaszjog időbeni korlátozása sem tünik kellően indokoltnak. A külszolgálaton lévők és az itthon lévő családtagok kapcsolattartása, valamint a róluk való gondoskodás intézményes megoldása is várat még magára, amire a hadkiegészítő parancsnokságok meglévő bázisként kínálják a megoldás lehetőségét. Szincsák Gyula alelnök szerint ez utóbbi szervezetek erőforrásai, létszáma a minősített időszakra megkövetelt képesség szempontjából teljesítőképességük határán vannak. A nyugállományú katonákról történő gondoskodást leginkább a régen várt nyugdíjas-otthon, illetve otthonok létrehozásával lehetne kézzelfoghatóvá tenni. A honvédség, illetve a katonatársadalom érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató nyugállományú katonák előléptetésének korrekt lehetősége az erkölcsi elismerésnek egy régóta vitatott, de ugyanakkor óhajtott formáját teremtené meg.

Végezetül a Hosz elnöke kérte a szervezet képviselőjének alkalmankénti részvételi lehetőségét a Honvédelmi Bizottság nyilvános ülésein. Az esemény zárásaként a résztvevők kölcsönösen kifejezésre juttatták a hasonló jellegü találkozók rendszeressé tételére vonatkozó szándékukat.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.