2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A csatlakozás mellett döntött az FRDÉSZ

Hosz  |  2005. 10. 10., 09:30

Alapos és körültekintő előkészítő munka után a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájához  (Liga) való csatlakozás mellett döntött október 7- i Rendkívüli Küldöttgyűlésén. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nagytermében megrendezett fórumon a tagszervezetek delegáltjai (BVDOSZ, FRSZ, Hosz,  HTFSZ, NBHSZ, PVDÉSZ, VPFSZ) teljes létszámmal voltak jelen. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök, valamint Jáger Tibor és Jakubik András területi ügyvivők képviselték...

A csatlakozásról szóló Határozattervezetet Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke terjesztette elő, történelminek nevezve a folyamatot, melynek végén – utalva Gaskó István, a Liga elnökének gyökereire – a két szerelvény összekapcsolódva, megerősödve haladhat tovább. Gaskó István örömmel üdvözölte első ízben kollégáiként a plénum résztvevőit. Szólt a megtett útról majd -  a szakszervezeti mozgalomban jelenlévő szétaprózódottság tükrében - méltatta a közös  összefogással kialakuló tömörülés jelentőségét.

A Liga egyik elnökségi tagja a konföderáció politikai színtelenségét, de annál karakteresebb érdekvédelmi, érdekképviseleti arculatát emelte ki.  Ezt követően hozzátette még, hogy munkavállalói érdek az alapvető vezérlő elv, ami mellett a  szuverénitás és a szolidaritás egyensúlya jellemzi a tagszervezetek munkáját.

Mészáros Géza Hosz elnök felszólalásában kiemelte, hogy a katona szakszervezet választmánya ellenvélemény nélkül a fúzióra szavazott. A Hosz, mint mondta - a makrószintü érdekegyeztetésbe történő bekapcsolódás valamint a széles alapokra helyezett munkavállalói szolidaritás  révén -  egyrészt hozzá kíván járulni az általános munkavállalói érdekek hatékonyabb érvényesítéséhez, másrészt a fegyveres szféra, a katonák speciális érdekeit kívánja mind szélesebb társadalmi és intézményi szinten megjeleníteni.

A hozzászólások után került sor az FRDÉSZ csatlakozását kimondó határozat vitájára. A szavazáson a delegáltak döntése egyértelmüen jelezte: a szándék és az akarat közös, így a határozatot ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadták. A grénium a Liga Alapszabályára vonatkozó módosító indítványokat is elfogadta.

Ezt követően a Liga testületeibe állított jelölteket a küldöttgyülés, melynek az eredménye:

Az FRDÉSZ részéről a Liga tisztségeibe jelölt személyek:

Elnök:                          Gaskó István (VDSZSZ elnök)

Társelnök:                    Kónya Péter (FRDÉSZ elnök)

Ügyvezető alelnök:       Horváth Lajos (Liga)

Gazdasági alelnök:       Hangonyi Zoltán (VDSZSZ)

Alelnök:                       Kerpen Gábor (PDSZ)

Elnökségi tagok (FRDÉSZ részéről):    Pongó Géza (FRSZ  főtitkár)

                                                                   Mészáros Géza (Hosz elnök)

                                                                   Talabér Zoltán (PVDÉSZ elnök)

Számvizsgáló bizottság:                      Csurel János (BVDOSZ alelnök)

                                                                   Holecz Gábor (VPFSZ elnökh.)

Mandátumvizsgáló bizottság:             Kiss András (HTFSZ ügyvivő)

                                                                  Tajti István (NBHSZ elnök)    

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.