2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tanácskozó nyugdíjasok

Hosz  |  2005. 10. 11., 17:06

A novemberi országos választmányi ülésre készülve - a Nyugállományú Tagozat választmányi ülésével - megkezdődött a haderőnemi gyűlések sorozata. A győri Légvédelmi Rakétadandár laktanyájában október 10-12 között megrendezett eseményen a házigazda rakétadandár részletes bemutatkozása, a Hosz elnökének elmúlt időszakról szóló tájékoztatója és a tagozat elnökének beszámoló jelentése mellett a legaktuálisabb, a nyugállományú katonákat leginkább érintő kérdésekről is szót ejtettek...   

A háromnapos választmányi ülés elején, a határozatképesség, az ügyrend és a napirend elfogadása után az ülés tisztségviselőit választották meg, majd Kása László a Tagozat beszámoló jelentését terjesztette elő. A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke részletesen is szólt az elmúlt választmányi ülés óta eltelt időszakban végzett munkáról és a további feladatokról. A nyugállományú választmány tagjai megtárgyalták a NYOK elnöksége és Képviseleti Tanácsa elé kerülő ,,A Honvédségi Nyugdíjasok helyzetéről” szóló jelentést is. 

Az ülés második napja Varga László mérnök dandártábornok tájékoztatójával vette kezdetét. A győri Légvédelmi Rakétadandár parancsnoka részletesen szólt a dandár mindennapjairól, a személyi állomány helyzetéről, majd a feltöltöttség és a kiképzettség állapotáról is beszélt. Varga dandártábornok előadásából kiderült: büszke a szakmailag jól felkészített hivatásos és szerződéses katonáira, az egyenruhásoknak otthont és munkát adó laktanya jelenlegi külső képére, valamint arra, hogy a megannyi, több évtizedet felölelő haderő-átalakítási feladat után végre sikerült a felesleges technikai eszközöket leadni, a selejtanyagokat elszállíttatni. Miután a legutóbbi, a ,,Lendülő Kard 2005” nevet viselő lengyelországi éleslövészetről készített filmet levetítették, rövid autóbuszos séta keretében a dandárparancsnok megmutatta a laktanya legfontosabb létesítményeit, a rekonstrukciós program eredményeit.   

Ezt követően Mészáros Géza adott tájékoztatást az április 9-i rendkívüli kongresszus óta eltelt időszakban végzett szakszervezeti tevékenységről. A Hosz elnöke – többek között – a szakminisztérium és a szakszervezet közötti együttmüködési megállapodás megvalósulását, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ülésein történő részvétel tapasztalatait, a Hjt. módosítások és a nyugállományú katonák egyszeri előléptetésével kapcsolatos tárgyalások során tett szakszervezeti erőfeszítéseket értékelte, majd a Visegrádi Négyek wroclawi találkozóján történtek és az FRDÉSZ-LIGA szakszervezeti fúzió fontosságát hangsúlyozta. 

Az elnök a további fontosabb feladatok között említette a profiltisztításból adódó tennivalókat, a saját üdültetés beindítását, a vidéki fórumok fontosságát, majd a november 18-i OV ülés elé terjesztendő személyi változásokat indokolta. Miután a Hosz választmánya elé terjesztendő határozatokról állást foglalt a nyugállományú tagozat, Szincsák Gyula összefoglalta mindazt, amit a szakszervezet a nyugállományú katonák érdekében tett. A Hosz alelnöke beszélt a nyugdíjasházak létrehozásáról szóló egyeztetésekről, megemlítette, hogy a HM vezetői is szükségesnek tartják a nyugállományúakkal való érdemi törődést. Szincsák alelnök hozzátette: minisztériumi vezetőktől tudja, hogy a költségvetésből rendelkezésre áll 30 millió forint erre a célra. Az alelnök elmondta még, hogy a jövőben a Hosz feladata lesz a témában tevékeny erők müködésének összehangolása is. 

Ezután Heiling Ottó a szakszervezeti költségvetés helyzetéről adott képet. A Hosz alelnöke az idei kiadások és bevételek alakulását számba véve kijelentette: a számszaki tények által igazolt kedvező kép - a jelenlegi szakszervezeti vagyon növelése érdekében - felveti a befektetésekben történő hatékony részvétel lehetőségét. Ezt követően Jáger Tibor a Hosz által a nyugállományú katonáknak nyújtható szolgáltatásokról beszélt. A Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivője beszélt – többek között – a jogsegélyszolgálat munkájáról és az Alapítványi segélyezés rendjéről is. Sárkány Ferenc, az ,,Egység 2002” Kft. ügyvezetője pedig a szolgáltatások bővüléséről, a tagkártyával elérhető kedvezményekről ejtett szót.

A Hosz tulajdonában lévő Kft. átvilágításáról Pados Éva számolt be. A független könyvvizsgáló amellett, hogy jóra értékelte a Sárkány Ferenc vezette Kft. munkáját, kiemelte: a likviditás megszilárdítása érdekében a tagi hitel elengedése és a ,,több lábon állás” megvalósítása és támogatása fontos lehet. A Tagozat választmányának pannonhalmi kirándulása után, már az ülés harmadik napján, Kása László tagozatelnök és Trencz Katalin tagozattitkár vezetésével – többek között – a nyugállományú csoportok általános helyzetéről, gondjairól, a csoportvezetők munkáját segítő útmutató használatáról tárgyaltak. A tagozat elnöke a háromnapos rendezvényt eredményesnek és hatékonynak értékelte.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.