2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tanácskozó nyugdíjasok

Hosz  |  2005. 10. 11., 17:06

A novemberi országos választmányi ülésre készülve - a Nyugállományú Tagozat választmányi ülésével - megkezdődött a haderőnemi gyűlések sorozata. A győri Légvédelmi Rakétadandár laktanyájában október 10-12 között megrendezett eseményen a házigazda rakétadandár részletes bemutatkozása, a Hosz elnökének elmúlt időszakról szóló tájékoztatója és a tagozat elnökének beszámoló jelentése mellett a legaktuálisabb, a nyugállományú katonákat leginkább érintő kérdésekről is szót ejtettek...   

A háromnapos választmányi ülés elején, a határozatképesség, az ügyrend és a napirend elfogadása után az ülés tisztségviselőit választották meg, majd Kása László a Tagozat beszámoló jelentését terjesztette elő. A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke részletesen is szólt az elmúlt választmányi ülés óta eltelt időszakban végzett munkáról és a további feladatokról. A nyugállományú választmány tagjai megtárgyalták a NYOK elnöksége és Képviseleti Tanácsa elé kerülő ,,A Honvédségi Nyugdíjasok helyzetéről” szóló jelentést is. 

Az ülés második napja Varga László mérnök dandártábornok tájékoztatójával vette kezdetét. A győri Légvédelmi Rakétadandár parancsnoka részletesen szólt a dandár mindennapjairól, a személyi állomány helyzetéről, majd a feltöltöttség és a kiképzettség állapotáról is beszélt. Varga dandártábornok előadásából kiderült: büszke a szakmailag jól felkészített hivatásos és szerződéses katonáira, az egyenruhásoknak otthont és munkát adó laktanya jelenlegi külső képére, valamint arra, hogy a megannyi, több évtizedet felölelő haderő-átalakítási feladat után végre sikerült a felesleges technikai eszközöket leadni, a selejtanyagokat elszállíttatni. Miután a legutóbbi, a ,,Lendülő Kard 2005” nevet viselő lengyelországi éleslövészetről készített filmet levetítették, rövid autóbuszos séta keretében a dandárparancsnok megmutatta a laktanya legfontosabb létesítményeit, a rekonstrukciós program eredményeit.   

Ezt követően Mészáros Géza adott tájékoztatást az április 9-i rendkívüli kongresszus óta eltelt időszakban végzett szakszervezeti tevékenységről. A Hosz elnöke – többek között – a szakminisztérium és a szakszervezet közötti együttmüködési megállapodás megvalósulását, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ülésein történő részvétel tapasztalatait, a Hjt. módosítások és a nyugállományú katonák egyszeri előléptetésével kapcsolatos tárgyalások során tett szakszervezeti erőfeszítéseket értékelte, majd a Visegrádi Négyek wroclawi találkozóján történtek és az FRDÉSZ-LIGA szakszervezeti fúzió fontosságát hangsúlyozta. 

Az elnök a további fontosabb feladatok között említette a profiltisztításból adódó tennivalókat, a saját üdültetés beindítását, a vidéki fórumok fontosságát, majd a november 18-i OV ülés elé terjesztendő személyi változásokat indokolta. Miután a Hosz választmánya elé terjesztendő határozatokról állást foglalt a nyugállományú tagozat, Szincsák Gyula összefoglalta mindazt, amit a szakszervezet a nyugállományú katonák érdekében tett. A Hosz alelnöke beszélt a nyugdíjasházak létrehozásáról szóló egyeztetésekről, megemlítette, hogy a HM vezetői is szükségesnek tartják a nyugállományúakkal való érdemi törődést. Szincsák alelnök hozzátette: minisztériumi vezetőktől tudja, hogy a költségvetésből rendelkezésre áll 30 millió forint erre a célra. Az alelnök elmondta még, hogy a jövőben a Hosz feladata lesz a témában tevékeny erők müködésének összehangolása is. 

Ezután Heiling Ottó a szakszervezeti költségvetés helyzetéről adott képet. A Hosz alelnöke az idei kiadások és bevételek alakulását számba véve kijelentette: a számszaki tények által igazolt kedvező kép - a jelenlegi szakszervezeti vagyon növelése érdekében - felveti a befektetésekben történő hatékony részvétel lehetőségét. Ezt követően Jáger Tibor a Hosz által a nyugállományú katonáknak nyújtható szolgáltatásokról beszélt. A Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivője beszélt – többek között – a jogsegélyszolgálat munkájáról és az Alapítványi segélyezés rendjéről is. Sárkány Ferenc, az ,,Egység 2002” Kft. ügyvezetője pedig a szolgáltatások bővüléséről, a tagkártyával elérhető kedvezményekről ejtett szót.

A Hosz tulajdonában lévő Kft. átvilágításáról Pados Éva számolt be. A független könyvvizsgáló amellett, hogy jóra értékelte a Sárkány Ferenc vezette Kft. munkáját, kiemelte: a likviditás megszilárdítása érdekében a tagi hitel elengedése és a ,,több lábon állás” megvalósítása és támogatása fontos lehet. A Tagozat választmányának pannonhalmi kirándulása után, már az ülés harmadik napján, Kása László tagozatelnök és Trencz Katalin tagozattitkár vezetésével – többek között – a nyugállományú csoportok általános helyzetéről, gondjairól, a csoportvezetők munkáját segítő útmutató használatáról tárgyaltak. A tagozat elnöke a háromnapos rendezvényt eredményesnek és hatékonynak értékelte.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.