2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendhagyó HÉF ülés Szolnokon

Hosz  |  2005. 10. 13., 14:05

Az MH 86. Szolnok Helikopter Ezred szolnok-szandaszőlősi Csapatművelődési Otthonáben rendezték a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) kihelyezett ülését. Az október 13-i rendhagyó, egyes résztvevők szerint történelmi eszmecserén - többek között - a szárazföldi és a légierő haderőnemek alárendeltségébe tartozó állomány élet- és munkakörülményeiről, valamint a 2005. évi illetményfejlesztésről szóló - a HM és az érdekvédelmi szervezetek által megkötött Megállapodásban foglaltak alapján - a személyi juttatások előirányzatának felhasználásáról hangzottak el tájékoztatók...

A HÉF-re történő ráhangolódást már az ülést megelőző napon megkezdték a Honvédszakszervezet vezetői: Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, Kepics György főtitkár, Andor Tamás haderőnemi képviselő, Jakubik András területi ügyvivő és Oláh József haderőnemi titkár október 12-én az egész napot szolnoki katonák – a szerződéses és a hivatásos állomány – és parancsnokaik körében töltötte. Az egymást követő tárgyalások során először Sándor Zsolt alezredessel, a helyi könnyüvegyes zászlóalj parancsnokával találkoztak, akivel a HÉF ülés apropóján áttekintették a két szervezet müködését, napi tevékenységét. Ezt követően Mátyus Zoltán alezredes, a béketámogató és kiképző központ parancsnoka volt a házigazdájuk, aki bemutatta intézményét, ismertette a katonákra és elöljáróikra vonatkozó feladatokat, s a látogatás kapcsán megismerhette a Honvédszakszervezet célkitüzéseit is.

A Hosz vezetői felkeresték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnokát is. Szőllősi Vilmos alezredes a HÉF ülés napirendi pontjainak ismeretében mondta el véleményét az általa irányított szervezet munkájáról, majd tájékoztatót hallgatott meg az érdekvédelmi szervezet tevékenységéről és a jövő feladatairól.

A látogatássorozat a Szolnok helikopter ezred parancsnokságán ért véget, ahol Orosz Zoltán ezredes – aki egyben a HÉF házigazdája is volt – az érdekegyeztető fórum szolnoki üléséről, a napirendi pontokról kapott tájékoztatást.

Szóbakerült természetesen a várható haderőnemi diszlokáció is – ennek kapcsán a Hosz vezetői támogatásukról, együttmüködési szándékukról biztosították a parancsnokot. Este munkavacsorán találkoztak a Honvédszakszervezet irányítói a szolnoki alakulatok szakszervezeti vezetőivel – aktuális teendők, s a másnapi HÉF ülés témái egyaránt befolyásolták az immár kötetlen beszélgetést.

A fórum soros elnöki tisztét Breuer László, a Hodosz vezető titkára, a munkavállalói oldal ügyvivői tisztét Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályának vezetője, míg a munkavállalói oldalon ugyanezt a szerepkört Mészáros Géza, a Hosz elnöke látta el. A honvédelmi minisztert Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára képviselte.

A napirend előtti hozzászólásokban Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke kifejtette:

-         Meglepődve vettük tudomásul, hogy 2005. szeptember 23-án a HM HVKF úr aláírta a 86/2005. számú, a legénységi, tiszthelyettesi és tiszti állománygyülések, értekezletek és a MH szintü konferenciák végrehajtására vonatkozó intézkedését. A Hosz álláspontja szerint annak tárgya, az abban szabályozott kérdések a HÉF ügykörébe tartoznak.

A Hosz felvetésére Iváncsik Imre közölte: nyomatékosan kérte kollégáitól, hogy hasonló ügyekben körültekintően, az érdekvédő szervezetekkel egyeztetve hozzák meg döntéseiket. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a jövőben sikerül az ilyen szituációkat elkerülni.

A továbbiakban az ülés forgatókönyvének megfelelően Györössy Ferenc vezérőrnagy, az MH szárazföldi parancsnoka tájékoztatta a két oldal képviselőit az alárendeltségéhez tartozó állomány élet- és munkakörülményeiről, feladatteljesítési képességük megítéléséről. A parancsnok úgy látja: a harminc év átlagéletkorú haderőnem feladatteljesítéséhez adottak a feltételek – nemzetközi megítélésünk ennek megfelelően jó. Az állomány 12%-át képező katonanők megítélése pozitív, s mint a vezérőrnagy elmondta: jelenlétük befolyásolja a másik nem tisztasághoz, ápoltsághoz való viszonyát is. Szincsák Gyula Hosz alelnök kérdéseire a parancsnok így válaszolt: a jelenlegi állománytáblák egyévesek, felülvizsgálatuk a közeljövő feladata lesz. A diszlokációk kapcsán elmondta: a változásokat csak az alkalmazkodásra képes katonák „élik túl” – egyfajta személyiségvizsga is tehát az áthelyezéssel járó feszültségek felvállalása. Mészáros Géza, a Hosz elnöke arról tájékoztatta a HÉF résztvevőit, hogy az elmúlt egy hónapban tizenhárom alakulatnál tett látogatást a Honvédszakszervezet vezetése, s az elbeszélgetések tapasztalatai alapján arra kérik a tárcát: a diszlokációnál felmerülő anomáliák ne kerüljék el az irányítók figyelmét.

Sági János vezérőrnagy, a HM Légierő Parancsnoka ugyancsak a haderőnem állományának élet- és munkakörülményeiről, a feladatteljesítési képességük megítéléséről számolt be. Tájékoztatójában problémaként emelte ki a lakhatási körülményeket, a repülőtéri infrastruktúra javításának szükségességét, a sportolási feltételek javítását. Hangsúlyozta: az állomány viszonylag elégedett a rendszerrel, de pozitív irányú változásokat vár az életminőség javítása területén. Kiemelte, hogy a Honvédszakszervezettel kitünő munkakapcsolatot építettek ki, s hamarosan együttmüködési megállapodásban rögzítik a viszony legfontosabb mozzanatait. Andor Tamás, a Hosz elnökségi tagja hozzászólásában arra volt kíváncsi: egyes területeken – például a térfigyelőknél – az alacsony feltöltöttség miatt valóban felemelik-e a munkaidőkeretet – ez ugyanis a Hosz értelmezésében burkolt fizetéscsökkentést jelent.

A haderőnem parancsnoka a várható átszervezéssel indokolta a jelenlegi helyzetet, bár véleménye szerint szó sincs jövedelemcsökkenésről. E témakör – vagyis a készenléti szolgálat és a veszélyes munkakörökhöz köthető beosztások – a közeljövőben ismét terítékre kerülnek egy szakértői értekezleten. A november 25-i tanácskozást a Honvédszakszervezet kezdeményezte, s így természetesen szakértőik is jelen lesznek a tanácskozáson, csakúgy, mint a tárca egészségügyi, pénzügyi, jogi és humán erőforrás gazdálkodással foglalkozó vezető tisztségviselői is. Az értekezletre az MH Veszprém Légtérellenőrző Ezred különleges hangulatú objektumában kerül majd sor.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.