2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Rendhagyó HÉF ülés Szolnokon

Hosz  |  2005. 10. 13., 14:05

Az MH 86. Szolnok Helikopter Ezred szolnok-szandaszőlősi Csapatművelődési Otthonáben rendezték a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) kihelyezett ülését. Az október 13-i rendhagyó, egyes résztvevők szerint történelmi eszmecserén - többek között - a szárazföldi és a légierő haderőnemek alárendeltségébe tartozó állomány élet- és munkakörülményeiről, valamint a 2005. évi illetményfejlesztésről szóló - a HM és az érdekvédelmi szervezetek által megkötött Megállapodásban foglaltak alapján - a személyi juttatások előirányzatának felhasználásáról hangzottak el tájékoztatók...

A HÉF-re történő ráhangolódást már az ülést megelőző napon megkezdték a Honvédszakszervezet vezetői: Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, Kepics György főtitkár, Andor Tamás haderőnemi képviselő, Jakubik András területi ügyvivő és Oláh József haderőnemi titkár október 12-én az egész napot szolnoki katonák – a szerződéses és a hivatásos állomány – és parancsnokaik körében töltötte. Az egymást követő tárgyalások során először Sándor Zsolt alezredessel, a helyi könnyüvegyes zászlóalj parancsnokával találkoztak, akivel a HÉF ülés apropóján áttekintették a két szervezet müködését, napi tevékenységét. Ezt követően Mátyus Zoltán alezredes, a béketámogató és kiképző központ parancsnoka volt a házigazdájuk, aki bemutatta intézményét, ismertette a katonákra és elöljáróikra vonatkozó feladatokat, s a látogatás kapcsán megismerhette a Honvédszakszervezet célkitüzéseit is.

A Hosz vezetői felkeresték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnokát is. Szőllősi Vilmos alezredes a HÉF ülés napirendi pontjainak ismeretében mondta el véleményét az általa irányított szervezet munkájáról, majd tájékoztatót hallgatott meg az érdekvédelmi szervezet tevékenységéről és a jövő feladatairól.

A látogatássorozat a Szolnok helikopter ezred parancsnokságán ért véget, ahol Orosz Zoltán ezredes – aki egyben a HÉF házigazdája is volt – az érdekegyeztető fórum szolnoki üléséről, a napirendi pontokról kapott tájékoztatást.

Szóbakerült természetesen a várható haderőnemi diszlokáció is – ennek kapcsán a Hosz vezetői támogatásukról, együttmüködési szándékukról biztosították a parancsnokot. Este munkavacsorán találkoztak a Honvédszakszervezet irányítói a szolnoki alakulatok szakszervezeti vezetőivel – aktuális teendők, s a másnapi HÉF ülés témái egyaránt befolyásolták az immár kötetlen beszélgetést.

A fórum soros elnöki tisztét Breuer László, a Hodosz vezető titkára, a munkavállalói oldal ügyvivői tisztét Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti főosztályának vezetője, míg a munkavállalói oldalon ugyanezt a szerepkört Mészáros Géza, a Hosz elnöke látta el. A honvédelmi minisztert Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára képviselte.

A napirend előtti hozzászólásokban Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke kifejtette:

-         Meglepődve vettük tudomásul, hogy 2005. szeptember 23-án a HM HVKF úr aláírta a 86/2005. számú, a legénységi, tiszthelyettesi és tiszti állománygyülések, értekezletek és a MH szintü konferenciák végrehajtására vonatkozó intézkedését. A Hosz álláspontja szerint annak tárgya, az abban szabályozott kérdések a HÉF ügykörébe tartoznak.

A Hosz felvetésére Iváncsik Imre közölte: nyomatékosan kérte kollégáitól, hogy hasonló ügyekben körültekintően, az érdekvédő szervezetekkel egyeztetve hozzák meg döntéseiket. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a jövőben sikerül az ilyen szituációkat elkerülni.

A továbbiakban az ülés forgatókönyvének megfelelően Györössy Ferenc vezérőrnagy, az MH szárazföldi parancsnoka tájékoztatta a két oldal képviselőit az alárendeltségéhez tartozó állomány élet- és munkakörülményeiről, feladatteljesítési képességük megítéléséről. A parancsnok úgy látja: a harminc év átlagéletkorú haderőnem feladatteljesítéséhez adottak a feltételek – nemzetközi megítélésünk ennek megfelelően jó. Az állomány 12%-át képező katonanők megítélése pozitív, s mint a vezérőrnagy elmondta: jelenlétük befolyásolja a másik nem tisztasághoz, ápoltsághoz való viszonyát is. Szincsák Gyula Hosz alelnök kérdéseire a parancsnok így válaszolt: a jelenlegi állománytáblák egyévesek, felülvizsgálatuk a közeljövő feladata lesz. A diszlokációk kapcsán elmondta: a változásokat csak az alkalmazkodásra képes katonák „élik túl” – egyfajta személyiségvizsga is tehát az áthelyezéssel járó feszültségek felvállalása. Mészáros Géza, a Hosz elnöke arról tájékoztatta a HÉF résztvevőit, hogy az elmúlt egy hónapban tizenhárom alakulatnál tett látogatást a Honvédszakszervezet vezetése, s az elbeszélgetések tapasztalatai alapján arra kérik a tárcát: a diszlokációnál felmerülő anomáliák ne kerüljék el az irányítók figyelmét.

Sági János vezérőrnagy, a HM Légierő Parancsnoka ugyancsak a haderőnem állományának élet- és munkakörülményeiről, a feladatteljesítési képességük megítéléséről számolt be. Tájékoztatójában problémaként emelte ki a lakhatási körülményeket, a repülőtéri infrastruktúra javításának szükségességét, a sportolási feltételek javítását. Hangsúlyozta: az állomány viszonylag elégedett a rendszerrel, de pozitív irányú változásokat vár az életminőség javítása területén. Kiemelte, hogy a Honvédszakszervezettel kitünő munkakapcsolatot építettek ki, s hamarosan együttmüködési megállapodásban rögzítik a viszony legfontosabb mozzanatait. Andor Tamás, a Hosz elnökségi tagja hozzászólásában arra volt kíváncsi: egyes területeken – például a térfigyelőknél – az alacsony feltöltöttség miatt valóban felemelik-e a munkaidőkeretet – ez ugyanis a Hosz értelmezésében burkolt fizetéscsökkentést jelent.

A haderőnem parancsnoka a várható átszervezéssel indokolta a jelenlegi helyzetet, bár véleménye szerint szó sincs jövedelemcsökkenésről. E témakör – vagyis a készenléti szolgálat és a veszélyes munkakörökhöz köthető beosztások – a közeljövőben ismét terítékre kerülnek egy szakértői értekezleten. A november 25-i tanácskozást a Honvédszakszervezet kezdeményezte, s így természetesen szakértőik is jelen lesznek a tanácskozáson, csakúgy, mint a tárca egészségügyi, pénzügyi, jogi és humán erőforrás gazdálkodással foglalkozó vezető tisztségviselői is. Az értekezletre az MH Veszprém Légtérellenőrző Ezred különleges hangulatú objektumában kerül majd sor.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.