2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visszaigazolt törekvések

Hosz  |  2005. 10. 26., 12:00

Befejeződött az őszi választmányi ülést előkészítő haderőnemi gyűlések sorozata. A logisztikai képviselet október 26-27-i ülésén Besenyei Csaba elnökségi tag a megjelent vezető tisztségviselők, valamint az alapszervezeti- és csoportvezetők üdvözlése és a kétnapos program ismertetése után - többek között - elmondta: az áprilisi rendkívüli kongresszus óta történt szakszervezeti sikerek a változást kigondolók törekvéseit igazolja... 

Besenyei Csaba és Jakubik András előkészítő munkáját dícsérték azok a logisztikusok, akik október 26-án átlépték a nagyon szépen berendezett - a káli Pintér Tanya Panzióban található - konferenciaterem küszöbét. A haderőnemhez tartozó alapszervezeti- és csoportvezetőket Besenyei Csaba köszöntötte, majd Sándor Roland a Honvédszakszervezet 2005-ös és jövő évi költségvetéséről beszélt.

A Hosz pénzügyi referense beszámolt - többek között - az idei kiadások és bevételek alakulásáról, a számszaki tények által igazolt kedvező képről. Elhangzott: a jelenlegi szakszervezeti vagyon növelése érdekében szükséges korszerü befektetésekben gondolkodni. Ezt követően Szincsák Gyula foglalta össze mindazt, amit a szakszervezet a hivatásos, a szerződéses és a nyugállományú katonák érdekében tett. ,,Alulról kell észrevenni, hol szorít a cípő" - mondta az alulról érkező kezdeményezéseket szorgalmazva a Hosz alelnöke. A Hosz által az elmúlt időszakban végzett érdekképviseleti és érdekvédelmi feladatokat csokorba véve - többek között - beszélt a HÉF ügykörébe tartozó kérdésekről, részletesen is a választható illetményen kívüli juttatások (kafetéria) rendszeréről, a 13. havi illetmény problematikájáról, az ezzel kapcsolatos Alkotmánybírósági határozatról, illetve a rendőrök által megnyert perekről, azok hátteréről, valamint az aktuális egyeztetésekről is. Itt tett említést a HM Jogi- és Információvédelmi (HM JIF), valamint a humánpolitikai főosztályvezetőinél kezdeményezett és a november 25-re, Veszprémbe tervezett - a készenléti beosztásokkal és az egészségi veszélyességi pótlékkal kapcsolatos - szakértői egyeztetés előkészítéséről is.

Ezt követően Mészáros Géza adott tájékoztatást a rendkívüli kongresszus utáni időszak legfontosabb szakszervezeti sikereiről. A Hosz elnöke – többek között – a szakminisztérium és a szakszervezet közötti együttmüködési megállapodás megvalósulását, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ülésein történő részvétel tapasztalatait, a Hjt. módosítások és a nyugállományú katonák egyszeri előléptetésével kapcsolatos tárgyalások során tett szakszervezeti erőfeszítéseket értékelte, majd a nemzetközi és hazai szövetségi kapcsolatokat, köztük a Visegrádi Négyek wroclawi találkozóján történteket és az FRDÉSZ-LIGA szakszervezeti fúzió fontosságát hangsúlyozta. Az elnök a további fontosabb feladatok között említette a profiltisztításból adódó tennivalókat, a saját üdültetés beindítását, a vidéki fórumok fontosságát, majd a november 18-i OV ülés elé terjesztendő személyi változásokat indokolta.

A Hosz tulajdonában lévő Kft. átvilágításáról Pados Éva számolt be. A független könyvizsgáló - az alapszervezeti- és csoportvezetők előtt - jóra értékelte a Sárkány Ferenc vezette Kft. munkáját, majd kiemelte: a likviditás megszilárdítása érdekében a tagi hitel elengedése és a ,,több lábon állás” megvalósítása és támogatása is fontos lehet. Ezt követően Schéber István könyvvizsgáló a Kft. és a Hosz költségvetésének aktuális helyzetéről, Sárkány Ferenc ügyvezető pedig a szolgáltatások bővüléséről, illetve a tagkártyával elérhető kedvezményekről nyújtottak tájékoztatókat.  Ezt követően Kepics György tájékoztatta a megjelenteket a nemrégiben Hosz tulajdonba került három üdülőről. A Hosz főtitkára beszélt a tarnamérai, cserkeszőlői és békésszentandrási pihenőhelyek állapotáról, illetve a jövő tavasszal induló szezon üdülési lehetőségeiről. A rendezvényen jelen volt és szakmai kérdésekre is válaszolt Nyisztor László alezredes, a HM Személyzeti Főosztály központi személyzeti és munkaügyi osztályának helyettes vezetője, valamint Garay János alezredes, ugyanennek a főosztálynak a központi toborzó- érdekvédelmi- és katona-igazgatási osztályának kiemelt főtisztje. Ezután dr. Ujfaludi Zoltán kelet-magyarországi területi ügyvivő vezetésével a pártoló tagi jogviszonnyal kapcsolatos határozati javaslatot vitatták meg, majd Besenyei Csaba számolt be a képviselet idei költségvetésének helyzetéről. Jáger Tibor és Jakubik András területi ügyvivők - többek között - az esztendő még hátralévő központi rendezvényeiről, illetve a Honvéd Magánnyugdíjpénztár tevékenységével kapcsolatban (HOMNYP) adtak aktuális hasznos információkat.  

A rendezvény másnapján - október 27-én - Besenyei Csaba elnökségi tag a 2006-ra tervezett haderőnemi rendezvények kiadásait vázolta fel. A logisztikai haderőnem emellett az alapszervezetek és csoportok aktuális tennivalóiról és az idei esztendő még hátralévő rendezvényeiről is megbeszélést folytatott. A képviselet tagjai ezt követően meglátogatták a közelben található egyedülálló tarnamérai rendőrmúzeumot, majd a Hosz számára a közelmúltban átadott üdülőt is megtekintették.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.