2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Visszaigazolt törekvések

Hosz  |  2005. 10. 26., 12:00

Befejeződött az őszi választmányi ülést előkészítő haderőnemi gyűlések sorozata. A logisztikai képviselet október 26-27-i ülésén Besenyei Csaba elnökségi tag a megjelent vezető tisztségviselők, valamint az alapszervezeti- és csoportvezetők üdvözlése és a kétnapos program ismertetése után - többek között - elmondta: az áprilisi rendkívüli kongresszus óta történt szakszervezeti sikerek a változást kigondolók törekvéseit igazolja... 

Besenyei Csaba és Jakubik András előkészítő munkáját dícsérték azok a logisztikusok, akik október 26-án átlépték a nagyon szépen berendezett - a káli Pintér Tanya Panzióban található - konferenciaterem küszöbét. A haderőnemhez tartozó alapszervezeti- és csoportvezetőket Besenyei Csaba köszöntötte, majd Sándor Roland a Honvédszakszervezet 2005-ös és jövő évi költségvetéséről beszélt.

A Hosz pénzügyi referense beszámolt - többek között - az idei kiadások és bevételek alakulásáról, a számszaki tények által igazolt kedvező képről. Elhangzott: a jelenlegi szakszervezeti vagyon növelése érdekében szükséges korszerü befektetésekben gondolkodni. Ezt követően Szincsák Gyula foglalta össze mindazt, amit a szakszervezet a hivatásos, a szerződéses és a nyugállományú katonák érdekében tett. ,,Alulról kell észrevenni, hol szorít a cípő" - mondta az alulról érkező kezdeményezéseket szorgalmazva a Hosz alelnöke. A Hosz által az elmúlt időszakban végzett érdekképviseleti és érdekvédelmi feladatokat csokorba véve - többek között - beszélt a HÉF ügykörébe tartozó kérdésekről, részletesen is a választható illetményen kívüli juttatások (kafetéria) rendszeréről, a 13. havi illetmény problematikájáról, az ezzel kapcsolatos Alkotmánybírósági határozatról, illetve a rendőrök által megnyert perekről, azok hátteréről, valamint az aktuális egyeztetésekről is. Itt tett említést a HM Jogi- és Információvédelmi (HM JIF), valamint a humánpolitikai főosztályvezetőinél kezdeményezett és a november 25-re, Veszprémbe tervezett - a készenléti beosztásokkal és az egészségi veszélyességi pótlékkal kapcsolatos - szakértői egyeztetés előkészítéséről is.

Ezt követően Mészáros Géza adott tájékoztatást a rendkívüli kongresszus utáni időszak legfontosabb szakszervezeti sikereiről. A Hosz elnöke – többek között – a szakminisztérium és a szakszervezet közötti együttmüködési megállapodás megvalósulását, a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ülésein történő részvétel tapasztalatait, a Hjt. módosítások és a nyugállományú katonák egyszeri előléptetésével kapcsolatos tárgyalások során tett szakszervezeti erőfeszítéseket értékelte, majd a nemzetközi és hazai szövetségi kapcsolatokat, köztük a Visegrádi Négyek wroclawi találkozóján történteket és az FRDÉSZ-LIGA szakszervezeti fúzió fontosságát hangsúlyozta. Az elnök a további fontosabb feladatok között említette a profiltisztításból adódó tennivalókat, a saját üdültetés beindítását, a vidéki fórumok fontosságát, majd a november 18-i OV ülés elé terjesztendő személyi változásokat indokolta.

A Hosz tulajdonában lévő Kft. átvilágításáról Pados Éva számolt be. A független könyvizsgáló - az alapszervezeti- és csoportvezetők előtt - jóra értékelte a Sárkány Ferenc vezette Kft. munkáját, majd kiemelte: a likviditás megszilárdítása érdekében a tagi hitel elengedése és a ,,több lábon állás” megvalósítása és támogatása is fontos lehet. Ezt követően Schéber István könyvvizsgáló a Kft. és a Hosz költségvetésének aktuális helyzetéről, Sárkány Ferenc ügyvezető pedig a szolgáltatások bővüléséről, illetve a tagkártyával elérhető kedvezményekről nyújtottak tájékoztatókat.  Ezt követően Kepics György tájékoztatta a megjelenteket a nemrégiben Hosz tulajdonba került három üdülőről. A Hosz főtitkára beszélt a tarnamérai, cserkeszőlői és békésszentandrási pihenőhelyek állapotáról, illetve a jövő tavasszal induló szezon üdülési lehetőségeiről. A rendezvényen jelen volt és szakmai kérdésekre is válaszolt Nyisztor László alezredes, a HM Személyzeti Főosztály központi személyzeti és munkaügyi osztályának helyettes vezetője, valamint Garay János alezredes, ugyanennek a főosztálynak a központi toborzó- érdekvédelmi- és katona-igazgatási osztályának kiemelt főtisztje. Ezután dr. Ujfaludi Zoltán kelet-magyarországi területi ügyvivő vezetésével a pártoló tagi jogviszonnyal kapcsolatos határozati javaslatot vitatták meg, majd Besenyei Csaba számolt be a képviselet idei költségvetésének helyzetéről. Jáger Tibor és Jakubik András területi ügyvivők - többek között - az esztendő még hátralévő központi rendezvényeiről, illetve a Honvéd Magánnyugdíjpénztár tevékenységével kapcsolatban (HOMNYP) adtak aktuális hasznos információkat.  

A rendezvény másnapján - október 27-én - Besenyei Csaba elnökségi tag a 2006-ra tervezett haderőnemi rendezvények kiadásait vázolta fel. A logisztikai haderőnem emellett az alapszervezetek és csoportok aktuális tennivalóiról és az idei esztendő még hátralévő rendezvényeiről is megbeszélést folytatott. A képviselet tagjai ezt követően meglátogatták a közelben található egyedülálló tarnamérai rendőrmúzeumot, majd a Hosz számára a közelmúltban átadott üdülőt is megtekintették.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.