2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érdekvédôk a Honvédelmi Bizottság elnökénél

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:15

Keleti György, az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának elnöke bemutatkozó látogatáson fogadta a Honvédszakszervezet vezetö tisztségviselöit, Mészáros Géza elnököt, Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnököket. Az üdvözlés pillanatai után a Honvédelmi Bizottság elnöke betekintést nyújtott az állandó bizottság munkájába, majd Mészáros Géza tájékoztatta a vendéglátót a Honvédszakszervezet tevékenységéröl, céljairól, aktuális feladatairól, miközben hangsúlyozta a tárca és az érdekvédelmi szervezet közötti folyamatos párbeszéd fenntartásának szükségességét.

A másfél órás találkozón több, a katonákat foglalkoztató, érintö kérdés, probléma is szóba került. Így a Hjt., illetve annak folyamatban lévö módosítása. A Hosz véleménye szerint a szolgálatteljesítési idö mértékét, a váltásos munkarendet, a készenléti jellegû beosztásokat - a készenléti és ügyeleti szolgálatok tekintetében - a Hjt. továbbra sem kezeli megnyugtató módon. Heiling Ottó alelnök úgy látja: a panaszjog idöbeni korlátozása nem tûnik kellöen indokoltnak. A külszolgálaton lévök és az itthon lévö családtagok kapcsolattartása, valamint a róluk  való gondoskodás intézményes megoldása is várat még magára,  amire a hadkiegészítö parancsnokságok meglévö bázisként kínálják a megoldás lehetöségét. Szincsák Gyula alelnök szerint ez utóbbi szervezetek eröforrásai, létszáma a minösített idöszakra megkövetelt képesség szempontjából teljesítöképességük határán vannak. A  nyugállományú katonákról történö gondoskodást leginkább a régen várt nyugdíjas otthon(ok) létrehozásával lehetne kézzelfoghatóvá tenni. A honvédség, illetve a katonatársadalom érdekében kiemelkedö tevékenységet folytató nyugállományú katonák elöléptetésének korrekt lehetösége az erkölcsi elismerésnek egy régóta vitatott, de ugyanakkor óhajtott formáját teremtené meg.

Végezetül Mészáros Géza, a Hosz elnöke kérte a szervezet képviselöjének alkalmankénti részvételi lehetöségét a Honvédelmi Bizottság nyilvános ülésein. Az esemény zárásaként a résztvevök kölcsönösen kifejezésre juttatták a hasonló jellegû találkozók rendszeressé tételére vonatkozó szándékukat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.