2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-rôl jelentjük

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:25

Rendhagyó, söt – egyes résztvevök szerint – történelmi eseményre került sor október közepén Szolnokon: elöször ülésezett ugyanis vidéken a Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum, s ennek megfelelöen a helyi gondok, aktualitások is a tanácskozás témái közé kerültek.

A HÉF-re történö ráhangolódást már az ülést megelözö napon megkezdték a Honvédszakszervezet vezetöi: Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, Kepics György fötitkár, Andor Tamás haderönemi képviselö, Jakubik András területi ügyvivö és Oláh József haderönemi titkár október 12-én az egész napot szolnoki katonák – a szerzödéses és a hivatásos állomány – és parancsnokaik körében töltötte. Az egymást követö tárgyalások során elöször Sándor Zsolt alezredessel, a 25/88 köny-nyûvegyes zászlóalj parancsnokával találkoztak, akivel a HÉF ülés apropóján áttekintették a két szervezet mûködését, napi tevékenységét. Ezt követöen Mátyus Zoltán alezredes, a béketámogató és kiképzö központ parancsnoka volt a házigazdájuk, aki bemutatta intézményét, ismertette a katonákra és elöljáróikra vonatkozó feladatokat, s a látogatás kapcsán megismerhette a Honvédszakszervezet célkitûzéseit is.

A Hosz vezetöi felkeresték a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hadkiegészítö parancsnokság parancsnokát is. Szöllösi Vilmos alezredes a HÉF ülés napirendi pontjainak ismeretében mondta el véleményét az általa irányított szervezet munkájáról, majd tájékoztatót hallgatott meg az érdekvédelmi szervezet tevékenységéröl és a jövö feladatairól.

A látogatássorozat az MH 86. Szolnok helikopter ezred parancsnokságán ért véget, ahol Orosz Zoltán ezredes – aki egyben a HÉF házigazdája is volt – az érdekegyeztetö fórum szolnoki üléséröl, a napirendi pontokról kapott tájékoztatást. Szóba került természetesen a várható haderönemi diszlokáció is – ennek kapcsán a Hosz vezetöi támogatásukról, együttmûködési szándékukról biztosították a parancsnokot. Este munkavacsorán találkoztak a Honvédszakszervezet irányítói a szolnoki alakulatok szakszervezeti vezetöivel – aktuális teendök, s a másnapi HÉF ülés témái egyaránt befolyásolták az immár kötetlen beszélgetést.

A fórum soros elnöki tisztét Breuer László, a Hodosz vezetö titkára, a munkavállalói oldal ügyvivöi tisztét Palásti Ferenc dandártábornok, a HM Személyzeti Föosztályának vezetöje, míg a munkavállalói oldalon ugyanezt a szerepkört Mészáros Géza, a Hosz elnöke látta el. A honvédelmi minisztert Iváncsik Imre, a tárca politikai államtitkára képviselte.

A napirend elötti hozzászólásokban Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke kifejtette:

– Meglepödve vettük tudomásul, hogy 2005. szeptember 23-án a HM HVKF  aláírta a 86/2005. számú, a legénységi, tiszthelyettesi és tiszti állománygyûlések, értekezletek és a MH szintû konferenciák végrehajtására vonatkozó intézkedését. A Hosz álláspontja szerint annak tárgya, az abban szabályozott kérdések a HÉF ügykörébe tartoznak.

A Hosz felvetésére Iváncsik Imre közölte: nyomatékosan kérte kollégáitól, hogy hasonló ügyekben körültekintöen, az érdekvédö szervezetekkel egyeztetve hozzák meg döntéseiket. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a jövöben sikerül az ilyen szituációkat elkerülni. A továbbiakban az ülés forgatókönyvének megfelelöen Györössy Ferenc vezérörnagy, az MH szárazföldi parancsnoka tájékoztatta a két oldal képviselöit az alárendeltségéhez tartozó állomány élet- és munkakörülményeiröl, feladatteljesítési képességük megítéléséröl. A parancsnok úgy látja: a harminc év átlagéletkorú haderönem feladatteljesítéséhez adottak a feltételek – nemzetközi megítélésünk ennek megfelelöen jó. Az állomány 12%-át képezö katonanök megítélése pozitív, s mint a vezérörnagy elmondta: jelenlétük befolyásolja a másik nem tisztasághoz, ápoltsághoz való viszonyát is. Szincsák Gyula Hosz alelnök kérdéseire a parancsnok így válaszolt: a jelenlegi állománytáblák egyévesek, felülvizsgálatuk a közeljövö feladata lesz. A diszlokációk kapcsán elmondta: a változásokat csak az alkalmazkodásra képes katonák „élik túl” – egyfajta személyiségvizsga is tehát az áthelyezéssel járó feszültségek felvállalása. Mészáros Géza, a Hosz elnöke arról tájékoztatta a HÉF résztvevöit, hogy az elmúlt egy hónapban tizenhárom alakulatnál tett látogatást a Honvédszakszervezet vezetése, s az elbeszélgetések tapasztalatai alapján arra kérik a tárcát: a diszlokációnál felmerülö anomáliák ne kerüljék el az irányítók figyelmét.

Sági János vezérörnagy, a HM Légierö Parancsnoka ugyancsak a haderönem állományának élet- és munkakörülményeiröl, a feladatteljesítési képességük megítéléséröl számolt be. Tájékoztatójában problémaként emelte ki a lakhatási körülményeket, a repülötéri infrastruktúra javításának szükségességét, a sportolási feltételek javítását. Hangsúlyozta: az állomány viszonylag elégedett a rendszerrel, de pozitív irányú változásokat vár az életminöség javítása területén. Kiemelte, hogy a Honvédszakszervezettel kitûnö munkakapcsolatot építettek ki, s hamarosan együttmûködési megállapodásban rögzítik a viszony legfontosabb mozzanatait. Andor Tamás, a Hosz elnökségi tagja hozzászólásában arra volt kíváncsi: egyes területeken – például a térfigyelöknél – az alacsony feltöltöttség miatt valóban felemelik-e a munkaidökeretet – ez ugyanis a Hosz értelmezésében burkolt fizetéscsökkentést jelent.

A haderönem parancsnoka a várható átszervezéssel indokolta a jelenlegi helyzetet, bár véleménye szerint szó sincs jövedelemcsökkenésröl. E témakör – vagyis a készenléti szolgálat és a veszélyes munkakörökhöz köthetö beosztások – a közeljövöben ismét terítékre kerül egy szakértöi értekezleten. A november 25-i tanácskozást a Honvédszakszervezet kezdeményezte, s így természetesen szakértöik is jelen lesznek a tanácskozáson, csakúgy, mint a tárca egészségügyi, pénzügyi, jogi és humán eröforrás gazdálkodással foglalkozó vezetö tisztségviselöi is. Az értekezletre az MH 54. Veszprém Légtérellenörzö Ezred különleges hangulatú objektumában kerül sor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.