2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Szakszervezeti Munkáért” díjasok

Hosz  |  2005. 10. 28., 18:26

A Honvédszakszervezet választmánya októberi ülésén a „Szakszervezeti Munkáért” díj odaítéléséröl is döntött. A tagság javaslata alapján öt név került fel a szavazólapra, s a voksolás után kiderült: a 2005. évi kitüntetettek között köszönthetjük Jáger Tibor, Horváth Jenö és Lakos Péter Hosz tagokat. Novemberi számunkban Jáger Tibor és Horváth Jenö érdemeit méltatjuk – Lakos Péter munkásságát a decemberi Egység újságból ismerhetik meg olvasóink. A díjazottak a kitüntetést a november 18-i választmányi ülésen veszik át.

Jáger Tibor: az elismerés még több és színvonalasabb munkára ösztönöz

– Úgy gondolom: a tagság létszámának emelkedésével egyenes arányban nö a kitüntetés értéke – többek között ezért is nagy öröm számomra, hogy az öt jelölt között az én nevem is szerepelt. Nem tagadom, kellemes meglepetés volt ennek híre, hiszen a döntésre jogosult választmányi ülés elött kevéssel már tudomásomra hozták, hogy Nagy Károly, a szárazföldi parancsnokság Hosz alapszervezetének vezetöje ilyen értelmû javaslatot fog a grémium elé terjeszteni – mondta a 2005. évi „Szakszervezeti Munkáért” díj új, boldog tulajdonosa, Jáger Tibor.

– Számomra fantasztikusan nagy megtiszteltetést jelent e díj, mert függetlenített tisztségviselök az alapítás óta eltelt pontosan egy évtizedben csak ritkán jutottak ilyen rangos elismeréshez – 1998 óta még jelölt sem volt. Ezekben az esetekben ugyanis az elnökség egyhangú javaslata szükséges, s ök is – velem egyetértésben – elsösorban az aktivisták kitüntetését favorizálják.

Jáger Tibor érdemei azonban – státuszától függetlenül – vitathatatlanok, s erröl szóbeli kiegészítöjében hangsúlyosan beszélt Nagy Károly alezredes. A díjazott több mint húszéves szolgálati ideje alatt jelentös feladatot vállalt a katonák érdekvédelmi szervezödéseinek létrehozásában, melyekben választott vezetöi pozíciókkal is elismerték munkáját. A kitüntetett 1997-óta a Honvédszakszervezet tagja, belépése után hamarosan a Mezöfalván mûködö önálló csoport vezetöje, majd a Légierö Tagozat elnökségének tagja 1999. novemberéig, a Hosz II. Kongresszusáig – azóta függetlenített státuszban ügyvivöként dolgozik. Aktivitásának, kiváló szervezökészségének köszönhetöen az elmúlt hat évben jöttek létre a Hosz szervezödései többek között a Boconádi Logisztikai Ezrednél, az 5. Alba Regia zászlóaljnál, a 43. Nagysándor József Híradó zászlóaljnál, a KGYLP parancsnokságon, a Somogy – Tolna – Fejér megyei hadkiegészítö parancsnokságon, a Szárazföldi Parancsnokságon, illetve a Fejérjavító és Vegyivédelmi zászlóaljaknál. Jelen volt és közremûködött Jután, Devecseren és Kapolyon a helyi csoportok és alapszervezetek megalakulásában.

– Vallom, hogy a csoport- és alapszervezeti vezetök önzetlen, lelkes, áldozatos munkája is benne van ebben a kitüntetésben, hiszen nekik köszönhetö, hogy röpke négy év alatt háromezer-hatszázról több mint tizenegyezer före nött a szervezettségünk. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a haderö átalakítása szintén közrejátszik a Honvédszakszervezet presztízsének növekedésében – a katona is fontos partnert, társat lát a Hosz-ban esetleges sérelmeinek orvoslásában, érdekeinek védelmében. Együtt kell élni velük, ismerni kell gondjaikat – a rendszeres találkozók, az egyéni vagy csoportos beszélgetések, a tájékoztatók részben ezt a célt szolgálják, de egyben lehetöséget nyújtanak arra is, hogy az új tisztségviselöknek segítséget nyújtsunk. Sikert, eredményeket azonban csak úgy érhetünk el, ha korrekt kapcsolatot alakítunk ki az egységek parancsnokaival – ez máris visszaköszön a Hosz elismertségében.

Horváth Jenö: mindig csapatban gondolkodtam

– Sohasem voltak bennem nagyratörö tervek, elfojtott egyéni ambíciók: vezetöként mindig arra törekedtem, hogy csapatban legyünk jók, hogy tudjanak, halljanak rólunk – mondta a „Szakszervezeti munkáért” díj egyik idei kitüntetettje, Horváth Jenö. A Kapos Bázisrepülötér Hosz alapszervezetének irányítója közel kéttucatnyi szolgálati idö után, ez év decemberében megy nyugdíjba – környezetében alig találni olyan katonát, aki hozzá hasonlóan huszonegy évet töltött egy munkahelyen.

– A ma már szinte történelminek minösülö tett, a KÉSZ 1991-es megalakulása számomra is a meglepetés erejével hatott. Ekkor hallottam ugyanis elöször arról, hogy a Magyar Honvédségben is létre lehet hozni érdekvédelmi szervezetet. A szimpátia lassan érett tetté, hiszen csak néhány évvel késöbb, 1997-ben léptem a Honvédszakszervezet tagjai közé – immár teljes lendülettel és meggyözödéssel.

Már abban az idöben is jelentös volt az alapszervezet létszáma, s ez akkor sem változott lényegesen, amikor a kollégák egy része Kecskemétre, Pápára költözött. A szakszervezeti munkát is természetesen az eredmények minösítik, s ezen keresztül ítélik meg. Abban az idöben, amikor engem az alapszervezet vezetöjének választottak, a katonákat legjobban a ki nem fizetett veszélyességi pótlékok irritálták. Az elsö sikeres per után elértük, hogy több mint kétszáz katona bírósági procedúra nélkül hozzájusson megérdemelt jövedelméhez. Ez óriási lökést, önbizalmat és eröt adott nekem, egyben látványosan növelte a Honvédszakszervezet presztízsét. Mindez azt igazolja, hogy egy eredményes érdekvédelmi lépés milyen komoly hatással van  a tagság létszámának alakulására: ezt követöen néhány hét alatt hatvan-hetven fövel emelkedett a Hosz tagok száma Taszáron. Hasonlóan eredményes volt a Vodafone akció is, s bár tavaly óta sokan eltávoztak tölünk, még mindig százkilencvenkilencen tartozunk egy közösséghez. A változás, a negatív tendencia viszont megállíthatatlan már – a hivatásos állomány tavaly óta több mint ötven fövel csökkent.

– Most, közvetlenül a nyugdíj elött persze különösen jólesik a „Szakszervezeti Munkáért” díj, s ez alkalom arra is, hogy felidézzem azokat az eseményeket, rendezvényeket, amelyeken taszári kollégáimmal jelen voltam, s nemcsak létszámban, de eredményben is rangos sikereket értünk el: az Aktivitás kupa elnyerése, a 2002-es fehérvári diadal a legszebb emlékeim közé tartozik. Biztos vagyok abban, hogy a katonatársakkal való viszonyom nem változik: már szervezem a helyi nyugdíjas csoportot, már beszélgetünk a leendö csoportvezetö személyéröl. A napi találkozások ugyan elmaradnak majd, de közelröl, Kaposvárról fogok szorítani azért, hogy a közös múlt számukra is adjon eröt az új életformához.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.