2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Írországi tárgyalások

Hosz  |  2005. 11. 02., 09:53

Írországban rendezték a Katonaszövetségek Európai Szervezetének (Euromil) 92. soros elnökségi ülését. A Limerickben október 29-30-án lebonyolított nemzetközi szakszervezeti eseményen immár huszonkét ország harmincnégy katona-szervezete volt jelen, a házigazda íreket – többek között – Willie O’ Dea honvédelmi miniszter reprezentálta, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Heiling Ottó alelnök képviselte…

Az írországi rendezvény a nyári, szófiai elnökségi ülés jegyzőkönyvének elfogadásával kezdődött, majd Bauke Snoep Euromil elnök és Andreas D. Pruefert főtitkár tájékoztatta a résztvevő küldöttségeket az elmúlt időszak történéseiről - kezdte beszámolóját az Írországból hazaérkezett Heiling Ottó. Az alenöktől megtudtuk, hogy - ezt követően - a szövetség pénzügyi helyzetéről, a 2006-os költségvetésről, majd a különböző munkabizottságok által előterjesztett problematikákról tárgyaltak. Holland, belga és két ír szervezet javaslatára 500.000 Euróban limitálták az Euromil maximálisan felhalmozható tartalékát. Az ülésen egyeztettek az alapvető emberi jogok és az Európai Szociális Charta egyes pontjaira – egyebek mellett a munkaidő szabályozására – vonatkozó szövetségi álláspontról és a munkavédelemmel kapcsolatos kérdésekről is. A tanácskozáson kitértek arra az EU Bírósági döntésre, mely kimondja, hogy a heti munkaidő, még a készenléti jellegü munkakörökben sem lehet több 48 óránál. Az elnökségi ülésen szó esett a szövetség belső struktúrájának jövőbeni esetleges átalakításáról, valamint a macedón szervezet felvételi kérelméről is. A különböző nemzetközi szervezetek munkájában közremüködő ügyvezető elnökségi tagok beszámolója mellett – az elnökségi ülés hagyományos, napirenden szereplő témái mellett – döntöttek még a nemzetközi szövetség két korábbi prominens személyiségének, a korábbi elnök és az alapító alelnök tiszteletbeli tagsági viszonyáról is. Az ülésen az egyes nemzeti szervezetek is szót kaptak, a portugálok és az olaszok – a helyi speciális nehézségek miatt – külön is kérték a szövetség támogatását. A Hosz részéről Heling Ottó alelnök adott rövid tájékoztatást a magyar katona-szakszervezet életében bekövetkezett változásokról. Az Euromil döntése szerint legközelebb – 2006 tavaszán – Görögországban lesz elnökségi ülés, Lengyelországban pedig a katonák szociális jogaival kapcsolatos nemzetközi konferenciát rendeznek a jövő esztendőben. A kétnapos rendezvényen a Hosz elnöke és alelnöke több kétoldalú megbeszélést is lefolytatott. Limerickből származó hír az is, hogy örömmel elfogadta az Euromil és a holland társszervezet elnöke a december 8-9-i, Liga kongresszusra szóló, a Hosz elnöke által átadott meghívókat.     

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.