2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jó hozamok, növekvő taglétszám

Hosz  |  2005. 11. 23., 10:31

A Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár az évet várhatóan jó eredményekkel zárja. Vagyona növekszik, a tavalyihoz hasonló hozamok várhatók, a taglétszám gyarapszik – hangzott el egyebek közt a pénztár 2005. november 22-i küldött-közgyűlésén, amelyen a legnagyobb munkáltatói partner, a HM képviseletében megjelent dr. Komor Levente, humánpolitikai helyettes államtitkár is...

Havril András, az Igazgatótanács elnöke a legutóbbi közgyülés óta végzett munkáról szóló beszámolójában elmondta: az elmúlt évben a Pénztár a befektetési „fronton” kitünő eredményeket realizált. Az egyéni nettó fedezeti hozam az önkéntes ágban 15,6 %, a magánpénztári ágban 16,5 % volt. Ezért az Igazgatótanács csak kisebb mértékben módosított a befektetési politikáján. A változtatások részeként a részvények arányát növelték, a hazai befektetési eszközök portfolióarány minimumát pedig csökkentették. Ezzel egyidejüleg nőtt a külföldi részvények és befektetési alapok súlya.

A 2005. évi PSZÁF-ellenőrzés eredményeinek birtokában nyugodtan kijelenthető, hogy a Pénztár müködése kiegyensúlyozott, jogszabályszerü, kockázati szempontból stabil.

A Pénztár ez évben is folytatja kiegyensúlyozott növekedését. Vagyonának piaci értéke 2005. szeptember 30-án 46,7 milliárd Ft volt, 19 %-kal több, mint az elmúlt év végén. Nagyon jó eredménynek értékelhető az önkéntes pénztári ágban a 2,6 milliárd Ft-os vagyonnövekedés, különösen annak fényében, hogy a néhány évvel korábbi előrejelzések egyenesen vagyonvesztést jósoltak erre az évre. Változatlanul dinamikusan fejlődik a magánpénztári ágazat is, hiszen a 4,8 milliárd Ft-os gyarapodás közel 30 %-os pluszt jelent az elmúlt évhez képest.

 Az összesített taglétszám 59 469 fő, ez az adat 2,2 %-kal haladja meg a 2004. évi záró létszámot.

A pénztári taglétszám emelkedésének ellenére az Igazgatótanács úgy látja, hogy a további növekedés megalapozása, a várható nagy arányú szolgáltatások miatt meg kell újítani a tagszervező munkát. Ezt a törekvést alátámasztja az is, hogy jelentős tartalékok vannak a nagy munkáltatói szférában. Úgynevezett fél-piaci módszerek bevezetésével, a belső és külső kommunikáció megújításával, az e célra szánt források nagyságának növelésével a 2006-2008 közötti időszakra új tagszervezési stratégiát dolgoztak ki.

A 2005-ös év egyik speciális jellemzője a szolgáltatások nagymértékü megnövekedése. Ennek legfőbb okai a nagy munkáltatóknál bekövetkezett átszervezések és létszámcsökkentések. Az önkéntes pénztári ágban 2005. szeptember 30-ig 1623 fő szüntette meg pénztári tagságát nyugdíjazás miatt, a magánpénztári tagok közül pedig ez évben már 130 fő után 215,5 M Ft összegü egyéniszámla-követelést utaltak át TB-nyugdíjalapba.

Ugyanakkor a 10 év után járó kifizetések jóval a tervezett szint alatt maradtak. Bár 2005-ben 4461 fő szerezte meg az igényjogosultságot, és egyéni számlakövetelésük meghaladja a 4 milliárd Ft-ot, szeptember 30-ig mindösszesen 512 fő élt ezzel a lehetőséggel, részükre 210 millió Ft összegü hozamot fizettek ki. A teljes összegü kifizetés és kilépés mellett csak 50 pénztártag döntött. Úgy tünik tehát, hogy a „2005 – a hüség éve” kampány jó eredményeket hozott, a pénztártagok megértették a 10 éves tagság után járó – számukra fontos – kedvezmények lényegét.

Változatlanul népszerü a pénztártagok körében a tagi kölcsön szolgáltatási forma. Július elejétől, amikor is a többszöri kölcsönfelvételi lehetőség megnyílt a pénztárnál, 249 fő vette igénybe ezt a lehetőséget, összesen 69,7 millió Ft felvételével. Ez már most 26 %-kal meghaladja a 2004. teljes évi tagikölcsön-felvételt. Az igények gyors és biztonságos teljesítése érdekében az IT 2005. szeptember 1-jétől a tagikölcsön-keretet felemelte 150 millió Ft-ra.

Az ez évi gazdálkodás során további költségtakarékossági intézkedésekre került sor, ami mindkét pénztári ágazatban rendkívül pozitív eredményeket hozott (az önkéntes pénztárnál 35,1 millió Ft, a magánpénztári ágnál 59,8 M Ft). Ezek a kiadási megtakarításokkal elért eredménytöbbletek a pénztári ágak tartalék tőkéjét növelik.

Idei újdonság, hogy a pénztárban új informatikai rendszert vezetnek be, amelynek munkálatai egész évben folynak. Az eddigi munka során teljesen megújult már a számítástechnikai park, kielégítve valamennyi müszaki és biztonsági követelményt, amelyet a jogszabályok 2006. január 1-jétől előírnak. Az integrált informatikai program alapját új főkönyvi rendszer, és új pénztári adminisztrációs, befektetési, irat- és folyamatkezelési rendszer alkotja. A tervek szerint a jövő év elejétől fokozatosan megkezdődik az éles üzemre történő áttérés, így a 2006. év gazdasági eseményeinek rögzítése már az új rendszerben történhet.

Az új pénztári nyilvántartó program lehetővé teszi majd az egyéni tagi számlák on-line rendszerben való leolvasását, illetve létrehozza a technikai feltételeket a választható portfolió rendszer lehetséges bevezetésére.

A rendezvényen a legfőbb döntéshozó testület alapszabály-módosító határozatot fogadott el a tagdíjbevételek müködési tartalékra jutó hányadának csökkentéséről. A pályázat eredménye és az IT javaslata alapján a küldöttek megválasztották az új könyvvizsgálót, dr. Szabóné dr. Pente Ilona személyében.

Az új tagszervezési stratégiát Pácserné Bozi Judit, az Igazgatótanács tagja ismertette. Végezetül Szenes Zoltán ügyvezető igazgató bemutatta a küldötteknek a stratégiát szolgáló, fejlesztés alatt álló nyugdíjpénztári honlapot, amely e tudósítás megjelenésekor már el is érhető a régi helyén (www.homnyp.hu).

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.