2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Társadalmi párbeszéd és a szakszervezetek

Hosz  |  2005. 11. 24., 14:41

Az érdekegyeztetés, a társadalmi párbeszéd törvény tervezete, a 2006-os költségvetés, a jövő évi bérpolitikai intézkedés, a törvényalkotás aktuális kérdései, valamint a szakszervezeti szolgáltatások bővítésének lehetőségei szerepeltek a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) által rendezett továbbképzésen. A dobogókői BM Pilis Üdülő Hotelben -  november 23-25 között - lebonyolított eseményen miniszterek és államtitkárok mellett Boross Péter exminiszterelnök is részt vett...

Előbb Kónya Péter elnök vezetésével az FRDÉSZ, majd Gaskó István irányításával a Liga-FRDÉSZ tartott kibővített elnökségi ülést a háromnapos dobogókői továbbképzésen. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, Kun Ferenc, Kása László és Besenyei Csaba elnökségi tagok, dr. Hortobágyi Tibor jogi- és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivő képviselte.

Az érdekegyeztetésről, valamint a társadalmi törvény tervezetéről Kordás László, a foglalkoztatáspolitikai- és munkaügyi minisztérium politikai államtitkára tartott vitaindítót. Ezt követően a 2006-os költségvetés tervezetéről és a jövő évi bérpolitikai intézkedésekről Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára adott tájékoztatást. A 2006 évi költségvetéssel kapcsolatban Mészáros Géza a Hszt. módosítással újból bevezetendő szolgálati időpótlékra utalva, kijelentette: méltánytalan volna, ha a rendvédelmi szférától eltérően kezelnék a honvédelmi ágazatban dolgozókat. A Hosz elnöke azt is hozzátette, hogy a létszámleépítés költségeinek jelentős részét az előzetes várakozásokkal ellentétben, a honvédelmi tárcának kellett kigazdálkodnia. Amennyiben ez a jövő évben is így történne, az a katona-állomány élet-és munakkörülményeinek megőrzését veszélyeztetné.  

A törvényalkotás aktuális helyzetéről, valamint a büntetés-végrehajtás állományát érintő kérdésekről dr. Petrétei József igazságügyminiszter beszélt.

Mit terveznek a parlamenti pártok - a 2006-os választások után - tenni a fegyveres és rendvédelmi szakterületen - volt a parlamenti pártok képviselőinek részvételével lebonyolított fórum témája. Két-három évig konszolidációs politikát kell folytatni, nem lesz szerepe a többletjuttatásoknak - mondta dr. Boross Péter. Az exminiszterelnök szerint minden szakterület képviselőjének részigazsága van, ám a magyar költségvetés jelenlegi helyzetéből adódóan nagyon korlátozott a kiadások oldalán szereplő forrás. Ha mindenki minősítené a parancs bölcsességét, akkor kutyavilág lenne - tette hozzá, majd arról beszélt, hogy jelenleg a részletszabályokban a nagyvonalúság és a pitiánerség keveredik, ahelyett, hogy a célszerüség elve érvényesülne. Konrát Károly szerint érzékenyebbnek kell lenni az érdekegyeztetés terén. A Belügyminisztérium volt politikai államtitkára elmondta: az ország állapotának reális felmérése után, a világos szándékokat kifejezve, a valós célokat megfogalmazva kell az értékeket megtartani, illetve a többletterheket kompenzálni. Csökkenteni kell az államapparátust, ebben pedig példát kell mutatni a politikusoknak, a megyei, városi és helyi önkormányzatok létszámát csökkenteni kell - szögezte le több politikus is. Egy esetleges rendészeti minisztérium létrehozásának valószínüsége - a fórumon résztvevő politikusok, szakértők szerint - minimális.   

A továbbképzés harmadik napján - egyebek között - a Liga szakszervezeti tömörülés nemzetközi kapcsolatairól, az önsegélyező pénztárak szerepéről, a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár müködéséről, valamint a szakszervezeti szolgáltatások lehetséges bővítéséről hangzott el tájékoztató.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Spanyolország hamarosan további Eurofighter Typhoon vadászbombázókat vásárolhat. Ez a terv a közelmúltban, az olaszországi Milánóban tartott találkozón merült fel az Eurofighter programban részt vevő 4 nemzet képviselői között.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.