2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mit javasol a Hosz? - Megkezdődtek az illetmény-tárgyalások

Hosz  |  2005. 11. 30., 08:39

A honvédelmi tárca munka és szolgálatvállalói 2006. évi illetményfejlesztéséről november 28-án folytatott első egyeztetésen Iváncsik Imre HM politikai államtitkár vezetésével részt vettek a munkáltatói oldal érintett szerveinek (KPSZH, HM Személyzeti Főosztály) felelős beosztású munkatársai, valamint az érdekképviseleti- érdekvédelmi szervezetek képviselői. Bevezetőként a kormányzat a civil és egyenruhás közszféra (ezen belül a szaktárca)  béremelésére vonatkozó - a sajtóból, illetve az OÉT és OKÉT ülésein elhangzottakból már ismert - elképzeléseiről Tamás Sándor ezredes, a KPSZH főigazgatójának helyettese adott tájékoztatást...

A Honvédszakszervezet a tervezett illetményemeléssel kapcsolatos véleményét, valamint javaslatait Mészáros Géza elnök az alábbiak szerint foglalta össze:

A Magyar Honvédség  hivatásos és szerződéses állománya, valamint az őket képviselő Honvédszakszervezet bizakodással  fogadta a Miniszterelnök Úr "Bevetés 2005" gyakorlaton elhangzott bejelentését, miszerint a kormányzat a fegyveres- egyenruhás szervezetek állománya bérének kiemelt fejlesztését tüzte ki célul 2006. évre. Ezen szándék egyértelmüen találkozott az állomány jogos várakozásával, hiszen az utóbbi időben, a 2002-es esztendő elején végrehajtott, akkor jelentős, érezhető mértékü emeléssel kialakult illetmények értéken tartása nem valósult meg maradéktalanul. Bár 2006. évi 5%-os emelés vitathatatlanul magasabb, mint a 2005. évre várható infláció mértéke, ez azonban  2002. évi reálérték eléréséhez sajnálatos módon nem tünik elegendőnek, így a felzárkóz(tat)ásnak nincs meg a kellő alapja. Továbbá az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a fegyveres szférán belül a katonák esetében legalacsonyabb a fejlesztés előirányzott szintje, miközben a professzionális haderő kialakítása sikerei egyrészt a személyi állomány kimagasló áldozatkészségén alapultak, alapulnak, másrészt nagyarányú létszámleépítéssel jártak. 

A legutóbbi két év során megvalósított illetményrendezések által követett differenciálási elvek - amelyek céljaikban nem vitathatók - a szükös lehetőségek következtében az állomány jelentős részénél további reálilletmény csökkenést eredményeztek.

A Honvédszakszervezet mindezek mérlegelésével, a jelenlévő feszültségek további fokozódásának elkerülése, illetve csökkentése érdekében  a 2006. évre alapvetőn az illetmények egységes, 5 %-os emelését javasolja és tartja elfogadhatónak. Továbbá kiegészítő, de elkerülhetetlen lépésként az említett 5 % felett, differenciált fejlesztést tart szükségszerünek, amely megvalósítására a szolgálati időpótlék újbóli bevezetését szorgalmazza mind a hivatásos, mind a szerződéses állomány részére. A Hosz álláspontja szerint a tényleges szolgálatban eltöltött idő alapján történő juttatás összeegyeztethető a Hjt. filozófiájával, és nem ellentétes még egy jól müködő előmeneteli rendszer célkitüzéseivel sem. A szakszervezethez beérkezett jelzések és vélemények egyértelmüen alátámasztják, hogy az állomány messzemenően méltánytalannak, sértőnek tartja  és indokolatlan megkülönböztetésként értékeli a hüség értelmezésének és anyagi megbecsülésének kizárólagosan a Hszt. hatálya alá tartozókra való korlátozását. A pótlék új rendszerének kialakítását a Hosz további konkrét javaslatokkal kívánja elősegíteni.

Az illetményemeléssel párhuzamosan jelentkezik a kereset (jövedelem) további alkotó részeinek, az ellátási rendszer egyes elemeinek és a különböző juttatások karbantartásának, valamint értékük megőrzésének igénye.  Ennek szellemében a szakszervezet többek között kezdeményezi és sürgeti a ruházati illetménykeretek, ezen belül a kifizetett rész (pl. a sportfelszerelések beszerzése céljából történő) emelését, az étkezési hozzájárulás adómentes összegre való kiegészítését, a meleg étkezési utalvány választhatóságának kialakítását, a banki költségtérítés összegének növelését, a munkáltatói hozzájárulások  (eü., nyugdíjpénztár) szintentartását, az üdülési támogatás kereteinek - az állomány számára elérhető módon való – visszaállítását, az eddigi gyakorlatnak megfelelően egyszeri kifizetések – költségkímélő formában történő - teljesítését.

A katonák jelentős hányadánál az illetmények alakulására ugyancsak hatással van a szolgálatteljesítés idejével és körülményeivel kapcsolatos problémák (készenléti jellegü beosztások, váltásos munkarend, őr és ügyeleti szolgálatok viszonya a normál szolgálatteljesítés időkereteivel, az eü. kockázati pótlékok folyósításának kérdései, stb.) megoldása, amire a szakszervezet a közelmúltban átfogó kezdeményezésekkel élt.

 

 

 

.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.