2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mit javasol a Hosz? - Megkezdődtek az illetmény-tárgyalások

Hosz  |  2005. 11. 30., 08:39

A honvédelmi tárca munka és szolgálatvállalói 2006. évi illetményfejlesztéséről november 28-án folytatott első egyeztetésen Iváncsik Imre HM politikai államtitkár vezetésével részt vettek a munkáltatói oldal érintett szerveinek (KPSZH, HM Személyzeti Főosztály) felelős beosztású munkatársai, valamint az érdekképviseleti- érdekvédelmi szervezetek képviselői. Bevezetőként a kormányzat a civil és egyenruhás közszféra (ezen belül a szaktárca)  béremelésére vonatkozó - a sajtóból, illetve az OÉT és OKÉT ülésein elhangzottakból már ismert - elképzeléseiről Tamás Sándor ezredes, a KPSZH főigazgatójának helyettese adott tájékoztatást...

A Honvédszakszervezet a tervezett illetményemeléssel kapcsolatos véleményét, valamint javaslatait Mészáros Géza elnök az alábbiak szerint foglalta össze:

A Magyar Honvédség  hivatásos és szerződéses állománya, valamint az őket képviselő Honvédszakszervezet bizakodással  fogadta a Miniszterelnök Úr "Bevetés 2005" gyakorlaton elhangzott bejelentését, miszerint a kormányzat a fegyveres- egyenruhás szervezetek állománya bérének kiemelt fejlesztését tüzte ki célul 2006. évre. Ezen szándék egyértelmüen találkozott az állomány jogos várakozásával, hiszen az utóbbi időben, a 2002-es esztendő elején végrehajtott, akkor jelentős, érezhető mértékü emeléssel kialakult illetmények értéken tartása nem valósult meg maradéktalanul. Bár 2006. évi 5%-os emelés vitathatatlanul magasabb, mint a 2005. évre várható infláció mértéke, ez azonban  2002. évi reálérték eléréséhez sajnálatos módon nem tünik elegendőnek, így a felzárkóz(tat)ásnak nincs meg a kellő alapja. Továbbá az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a fegyveres szférán belül a katonák esetében legalacsonyabb a fejlesztés előirányzott szintje, miközben a professzionális haderő kialakítása sikerei egyrészt a személyi állomány kimagasló áldozatkészségén alapultak, alapulnak, másrészt nagyarányú létszámleépítéssel jártak. 

A legutóbbi két év során megvalósított illetményrendezések által követett differenciálási elvek - amelyek céljaikban nem vitathatók - a szükös lehetőségek következtében az állomány jelentős részénél további reálilletmény csökkenést eredményeztek.

A Honvédszakszervezet mindezek mérlegelésével, a jelenlévő feszültségek további fokozódásának elkerülése, illetve csökkentése érdekében  a 2006. évre alapvetőn az illetmények egységes, 5 %-os emelését javasolja és tartja elfogadhatónak. Továbbá kiegészítő, de elkerülhetetlen lépésként az említett 5 % felett, differenciált fejlesztést tart szükségszerünek, amely megvalósítására a szolgálati időpótlék újbóli bevezetését szorgalmazza mind a hivatásos, mind a szerződéses állomány részére. A Hosz álláspontja szerint a tényleges szolgálatban eltöltött idő alapján történő juttatás összeegyeztethető a Hjt. filozófiájával, és nem ellentétes még egy jól müködő előmeneteli rendszer célkitüzéseivel sem. A szakszervezethez beérkezett jelzések és vélemények egyértelmüen alátámasztják, hogy az állomány messzemenően méltánytalannak, sértőnek tartja  és indokolatlan megkülönböztetésként értékeli a hüség értelmezésének és anyagi megbecsülésének kizárólagosan a Hszt. hatálya alá tartozókra való korlátozását. A pótlék új rendszerének kialakítását a Hosz további konkrét javaslatokkal kívánja elősegíteni.

Az illetményemeléssel párhuzamosan jelentkezik a kereset (jövedelem) további alkotó részeinek, az ellátási rendszer egyes elemeinek és a különböző juttatások karbantartásának, valamint értékük megőrzésének igénye.  Ennek szellemében a szakszervezet többek között kezdeményezi és sürgeti a ruházati illetménykeretek, ezen belül a kifizetett rész (pl. a sportfelszerelések beszerzése céljából történő) emelését, az étkezési hozzájárulás adómentes összegre való kiegészítését, a meleg étkezési utalvány választhatóságának kialakítását, a banki költségtérítés összegének növelését, a munkáltatói hozzájárulások  (eü., nyugdíjpénztár) szintentartását, az üdülési támogatás kereteinek - az állomány számára elérhető módon való – visszaállítását, az eddigi gyakorlatnak megfelelően egyszeri kifizetések – költségkímélő formában történő - teljesítését.

A katonák jelentős hányadánál az illetmények alakulására ugyancsak hatással van a szolgálatteljesítés idejével és körülményeivel kapcsolatos problémák (készenléti jellegü beosztások, váltásos munkarend, őr és ügyeleti szolgálatok viszonya a normál szolgálatteljesítés időkereteivel, az eü. kockázati pótlékok folyósításának kérdései, stb.) megoldása, amire a szakszervezet a közelmúltban átfogó kezdeményezésekkel élt.

 

 

 

.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.