2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldött-közgyűlés a Honvéd Nyugdíjpénztárnál

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:13

Jó hozamok, növekvö taglétszám

 A Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár az évet várhatóan jó eredményekkel zárja. Vagyona növekszik, a tavalyihoz hasonló hozamok várhatók, a taglétszám gyarapszik – hangzott el egyebek közt a pénztár 2005. november 22-i küldött-közgyülésén, amelyen a legnagyobb munkáltatói partner, a HM képviseletében megjelent dr. Komor Levente, humánpolitikai helyettes államtitkár is.

Havril András, az Igazgatótanács elnöke a legutóbbi közgyülés óta végzett munkáról szóló beszámolójában elmondta: az elmúlt évben a Pénztár a befektetési „fronton” kitünö eredményeket realizált. Az egyéni nettó fedezeti hozam az önkéntes ágban 15,6%, a magánpénztári ágban 16,5% volt. Ezért az Igazgatótanács csak kisebb mértékben módosított a befektetési politikáján. A változtatások részeként a részvények arányát növelték, a hazai befektetési eszközök portfolióarány minimumát pedig csökkentették. Ezzel egyidejüleg nött a külföldi részvények és befektetési alapok súlya.

A 2005. évi PSZÁF -ellenörzés eredményeinek birtokában nyugodtan kijelenthetö, hogy a Pénztár müködése kiegyensúlyozott, jogszabályszerü, kockázati szempontból stabil.

A Pénztár ez évben is folytatja kiegyensúlyozott növekedését. Vagyonának piaci értéke 2005. szeptember 30-án 46,7 milliárd Ft volt, 19%-kal több, mint az elmúlt év végén. Nagyon jó eredménynek értékelhetö az önkéntes pénztári ágban a 2,6 milliárd Ft-os vagyonnövekedés, különösen annak fényében, hogy a néhány évvel korábbi elörejelzések egyenesen vagyonvesztést jósoltak erre az évre. Változatlanul dinamikusan fejlödik a magánpénztári ágazat is, hiszen a 4,8 milliárd Ft-os gyarapodás közel 30%-os pluszt jelent az elmúlt évhez képest.

Az összesített taglétszám 59 469 fö, ez az adat 2,2%-kal haladja meg a 2004. évi záró létszámot.

A pénztári taglétszám emelkedésének ellenére az Igazgatótanács úgy látja, hogy a további növekedés megalapozása, a várható nagy arányú szolgáltatások miatt meg kell újítani a tagszervezö munkát. Ezt a törekvést alátámasztja az is, hogy jelentös tartalékok vannak a nagy munkáltatói szférában. Úgynevezett fél-piaci módszerek bevezetésével, a belsö és külsö kommunikáció megújításával, az e célra szánt források nagyságának növelésével a 2006-2008 közötti idöszakra új tagszervezési stratégiát dolgoztak ki.

A 2005-ös év egyik speciális jellemzöje a szolgáltatások nagymértékü megnövekedése. Ennek legföbb okai a nagy munkáltatóknál bekövetkezett átszervezések és létszámcsökkentések. Az önkéntes pénztári ágban 2005. szeptember 30-ig 1623 fö szüntette meg pénztári tagságát nyugdíjazás miatt, a magánpénztári tagok közül pedig ez évben már 130 fö után 215,5 M Ft összegü egyéniszámla-követelést utaltak át TB-nyugdíjalapba.

Ugyanakkor a 10 év után járó kifizetések jóval a tervezett szint alatt maradtak. Bár 2005-ben 4461 fö szerezte meg az igényjogosultságot, és egyéni számlakövetelésük meghaladja a 4 milliárd Ft-ot, szeptember 30-ig mindösszesen 512 fö élt ezzel a lehetöséggel, részükre 210 millió Ft összegü hozamot fizettek ki. A teljes összegü kifizetés és kilépés mellett csak 50 pénztártag döntött. Úgy tünik tehát, hogy a „2005 – a hüség éve” kampány jó eredményeket hozott, a pénztártagok megértették a 10 éves tagság után járó – számukra fontos – kedvezmények lényegét.

Változatlanul népszerü a pénztártagok körében a tagi kölcsön szolgáltatási forma. Július elejétöl, amikor is a többszöri kölcsönfelvételi lehetöség megnyílt a pénztárnál, 249 fö vette igénybe ezt a lehetöséget, összesen 69,7 millió Ft felvételével. Ez már most 26%-kal meghaladja a 2004. teljes évi tagikölcsön-felvételt. Az igények gyors és biztonságos teljesítése érdekében az IT 2005. szeptember 1-jétöl a tagikölcsön-keretet felemelte 150 millió Ft-ra.

Az ez évi gazdálkodás során további költségtakarékossági intézkedésekre került sor, ami mindkét pénztári ágazatban rendkívül pozitív eredményeket hozott (az önkéntes pénztárnál 35,1 millió Ft, a magánpénztári ágnál 59,8 M Ft). Ezek a kiadási megtakarításokkal elért eredménytöbbletek a pénztári ágak tartalék tökéjét növelik.

Idei újdonság, hogy a pénztárban új informatikai rendszert vezetnek be, amelynek munkálatai egész évben folynak. Az eddigi munka során teljesen megújult már a számítástechnikai park, kielégítve valamennyi müszaki és biztonsági követelményt, amelyet a jogszabályok 2006. január 1-jétöl elöírnak. Az integrált informatikai program alapját új fökönyvi rendszer, és új pénztári adminisztrációs, befektetési, irat- és folyamatkezelési rendszer alkotja. A tervek szerint a jövö év elejétöl fokozatosan megkezdödik az éles üzemre történö áttérés, így a 2006. év gazdasági eseményeinek rögzítése már az új rendszerben történhet.

Az új pénztári nyilvántartó program lehetövé teszi majd az egyéni tagi számlák on-line rendszerben való leolvasását, illetve létrehozza a technikai feltételeket a választható portfolió rendszer lehetséges bevezetésére.

A rendezvényen a legföbb döntéshozó testület alapszabály-módosító határozatot fogadott el a tagdíjbevételek müködési tartalékra jutó hányadának csökkentéséröl. A pályázat eredménye és az IT javaslata alapján a küldöttek megválasztották az új könyvvizsgálót, dr. Szabóné dr. Pente Ilona személyében.

Az új tagszervezési stratégiát Pácserné Bozi Judit, az Igazgatótanács tagja ismertette. Végezetül Szenes Zoltán ügyvezetö igazgató bemutatta a küldötteknek a stratégiát szolgáló, fejlesztés alatt álló nyugdíjpénztári honlapot, amely e tudósítás megjelenésekor már el is érhetö a régi helyén (www.homnyp.hu).

V.K.Z.

Fotó: H.D.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.