2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldött-közgyűlés a Honvéd Nyugdíjpénztárnál

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:13

Jó hozamok, növekvö taglétszám

 A Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár az évet várhatóan jó eredményekkel zárja. Vagyona növekszik, a tavalyihoz hasonló hozamok várhatók, a taglétszám gyarapszik – hangzott el egyebek közt a pénztár 2005. november 22-i küldött-közgyülésén, amelyen a legnagyobb munkáltatói partner, a HM képviseletében megjelent dr. Komor Levente, humánpolitikai helyettes államtitkár is.

Havril András, az Igazgatótanács elnöke a legutóbbi közgyülés óta végzett munkáról szóló beszámolójában elmondta: az elmúlt évben a Pénztár a befektetési „fronton” kitünö eredményeket realizált. Az egyéni nettó fedezeti hozam az önkéntes ágban 15,6%, a magánpénztári ágban 16,5% volt. Ezért az Igazgatótanács csak kisebb mértékben módosított a befektetési politikáján. A változtatások részeként a részvények arányát növelték, a hazai befektetési eszközök portfolióarány minimumát pedig csökkentették. Ezzel egyidejüleg nött a külföldi részvények és befektetési alapok súlya.

A 2005. évi PSZÁF -ellenörzés eredményeinek birtokában nyugodtan kijelenthetö, hogy a Pénztár müködése kiegyensúlyozott, jogszabályszerü, kockázati szempontból stabil.

A Pénztár ez évben is folytatja kiegyensúlyozott növekedését. Vagyonának piaci értéke 2005. szeptember 30-án 46,7 milliárd Ft volt, 19%-kal több, mint az elmúlt év végén. Nagyon jó eredménynek értékelhetö az önkéntes pénztári ágban a 2,6 milliárd Ft-os vagyonnövekedés, különösen annak fényében, hogy a néhány évvel korábbi elörejelzések egyenesen vagyonvesztést jósoltak erre az évre. Változatlanul dinamikusan fejlödik a magánpénztári ágazat is, hiszen a 4,8 milliárd Ft-os gyarapodás közel 30%-os pluszt jelent az elmúlt évhez képest.

Az összesített taglétszám 59 469 fö, ez az adat 2,2%-kal haladja meg a 2004. évi záró létszámot.

A pénztári taglétszám emelkedésének ellenére az Igazgatótanács úgy látja, hogy a további növekedés megalapozása, a várható nagy arányú szolgáltatások miatt meg kell újítani a tagszervezö munkát. Ezt a törekvést alátámasztja az is, hogy jelentös tartalékok vannak a nagy munkáltatói szférában. Úgynevezett fél-piaci módszerek bevezetésével, a belsö és külsö kommunikáció megújításával, az e célra szánt források nagyságának növelésével a 2006-2008 közötti idöszakra új tagszervezési stratégiát dolgoztak ki.

A 2005-ös év egyik speciális jellemzöje a szolgáltatások nagymértékü megnövekedése. Ennek legföbb okai a nagy munkáltatóknál bekövetkezett átszervezések és létszámcsökkentések. Az önkéntes pénztári ágban 2005. szeptember 30-ig 1623 fö szüntette meg pénztári tagságát nyugdíjazás miatt, a magánpénztári tagok közül pedig ez évben már 130 fö után 215,5 M Ft összegü egyéniszámla-követelést utaltak át TB-nyugdíjalapba.

Ugyanakkor a 10 év után járó kifizetések jóval a tervezett szint alatt maradtak. Bár 2005-ben 4461 fö szerezte meg az igényjogosultságot, és egyéni számlakövetelésük meghaladja a 4 milliárd Ft-ot, szeptember 30-ig mindösszesen 512 fö élt ezzel a lehetöséggel, részükre 210 millió Ft összegü hozamot fizettek ki. A teljes összegü kifizetés és kilépés mellett csak 50 pénztártag döntött. Úgy tünik tehát, hogy a „2005 – a hüség éve” kampány jó eredményeket hozott, a pénztártagok megértették a 10 éves tagság után járó – számukra fontos – kedvezmények lényegét.

Változatlanul népszerü a pénztártagok körében a tagi kölcsön szolgáltatási forma. Július elejétöl, amikor is a többszöri kölcsönfelvételi lehetöség megnyílt a pénztárnál, 249 fö vette igénybe ezt a lehetöséget, összesen 69,7 millió Ft felvételével. Ez már most 26%-kal meghaladja a 2004. teljes évi tagikölcsön-felvételt. Az igények gyors és biztonságos teljesítése érdekében az IT 2005. szeptember 1-jétöl a tagikölcsön-keretet felemelte 150 millió Ft-ra.

Az ez évi gazdálkodás során további költségtakarékossági intézkedésekre került sor, ami mindkét pénztári ágazatban rendkívül pozitív eredményeket hozott (az önkéntes pénztárnál 35,1 millió Ft, a magánpénztári ágnál 59,8 M Ft). Ezek a kiadási megtakarításokkal elért eredménytöbbletek a pénztári ágak tartalék tökéjét növelik.

Idei újdonság, hogy a pénztárban új informatikai rendszert vezetnek be, amelynek munkálatai egész évben folynak. Az eddigi munka során teljesen megújult már a számítástechnikai park, kielégítve valamennyi müszaki és biztonsági követelményt, amelyet a jogszabályok 2006. január 1-jétöl elöírnak. Az integrált informatikai program alapját új fökönyvi rendszer, és új pénztári adminisztrációs, befektetési, irat- és folyamatkezelési rendszer alkotja. A tervek szerint a jövö év elejétöl fokozatosan megkezdödik az éles üzemre történö áttérés, így a 2006. év gazdasági eseményeinek rögzítése már az új rendszerben történhet.

Az új pénztári nyilvántartó program lehetövé teszi majd az egyéni tagi számlák on-line rendszerben való leolvasását, illetve létrehozza a technikai feltételeket a választható portfolió rendszer lehetséges bevezetésére.

A rendezvényen a legföbb döntéshozó testület alapszabály-módosító határozatot fogadott el a tagdíjbevételek müködési tartalékra jutó hányadának csökkentéséröl. A pályázat eredménye és az IT javaslata alapján a küldöttek megválasztották az új könyvvizsgálót, dr. Szabóné dr. Pente Ilona személyében.

Az új tagszervezési stratégiát Pácserné Bozi Judit, az Igazgatótanács tagja ismertette. Végezetül Szenes Zoltán ügyvezetö igazgató bemutatta a küldötteknek a stratégiát szolgáló, fejlesztés alatt álló nyugdíjpénztári honlapot, amely e tudósítás megjelenésekor már el is érhetö a régi helyén (www.homnyp.hu).

V.K.Z.

Fotó: H.D.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.