2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Társadalmi párbeszéd és a szakszervezetek

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:15

Továbbképzést tartott az FRDÉSZ

 Az érdekegyeztetés, a társadalmi párbeszéd törvény tervezete, a 2006-os költségvetés, a jövö évi bérpolitikai intézkedés, a törvényalkotás aktuális kérdései, valamint a szakszervezeti szolgáltatások bövítésének lehetöségei szerepeltek a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) által rendezett továbbképzésen. A dobogóköi BM Pilis Üdülö Hotelben – november 23-25 között – lebonyolított eseményen miniszterek és államtitkárok mellett Boross Péter exminiszterelnök is részt vett.

Elöbb Kónya Péter elnök vezetésével az FRDÉSZ, majd Gaskó István irányításával a Liga-FRDÉSZ tartott kibövített elnökségi ülést a háromnapos dobogóköi továbbképzésen. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, Kun Ferenc, Kása László és Besenyei Csaba elnökségi tagok, dr. Hortobágyi Tibor jogi- és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivö képviselte.

Az érdekegyeztetésröl, valamint a társadalmi törvény tervezetéröl Kordás László, a foglalkoztatáspolitikai- és munkaügyi minisztérium politikai államtitkára tartott vitaindítót. Ezt követöen a 2006-os költségvetés tervezetéröl és a jövö évi bérpolitikai intézkedésekröl Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára adott tájékoztatást. A 2006 évi költségvetéssel kapcsolatban Mészáros Géza a Hszt. módosítással újból bevezetendö szolgálati idöpótlékra utalva kijelentette: méltánytalan volna, ha a rendvédelmi szférától eltéröen kezelnék a honvédelmi ágazatban dolgozókat. A Hosz elnöke azt is hozzátette, hogy a létszámleépítés költségeinek jelentös részét az elözetes várakozásokkal ellentétben a honvédelmi tárcának kellett kigazdálkodnia. Amennyiben ez a jövö évben is így történne, az a katonaállomány élet- és munkakörülményeinek megörzését veszélyeztetné.

A törvényalkotás aktuális helyzetéröl, valamint a büntetés-végrehajtás állományát érintö kérdésekröl dr. Petrétei József igazságügyminiszter beszélt.

Mit terveznek a parlamenti pártok – a 2006-os választások után – tenni a fegyveres és rendvédelmi szakterületen – volt a parlamenti pártok képviselöinek részvételével lebonyolított fórum témája. Két-három évig konszolidációs politikát kell folytatni, nem lesz szerepe a többletjuttatásoknak – mondta dr. Boross Péter. Az exminiszterelnök szerint minden szakterület képviselöjének részigazsága van, ám a magyar költségvetés jelenlegi helyzetéböl adódóan nagyon korlátozott a kiadások oldalán szereplö forrás. Ha mindenki minösítené a parancs bölcsességét, akkor kutyavilág lenne – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy jelenleg a részletszabályokban a nagyvonalúság és a pitiánerség keveredik, ahelyett, hogy a célszerüség elve érvényesülne. Kontráth Károly szerint érzékenyebbnek kell lenni az érdekegyeztetés terén. A Belügyminisztérium volt politikai államtitkára elmondta: az ország állapotának reális felmérése után, a világos szándékokat kifejezve, a valós célokat megfogalmazva kell az értékeket megtartani, illetve a többletterheket kompenzálni. Csökkenteni kell az államapparátust, ebben pedig példát kell mutatni a politikusoknak, a megyei, városi és helyi önkormányzatok létszámát csökkenteni kell – szögezte le több politikus is. Egy esetleges rendészeti minisztérium létrehozásának valószínüsége – a fórumon résztvevö politikusok, szakértök szerint – minimális.

A továbbképzés harmadik napján – egyebek között – a Liga szakszervezeti tömörülés nemzetközi kapcsolatairól, az önsegélyezö pénztárak szerepéröl, a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár müködéséröl, valamint a szakszervezeti szolgáltatások lehetséges bövítéséröl hangzott el tájékoztató.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.