2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Társadalmi párbeszéd és a szakszervezetek

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:15

Továbbképzést tartott az FRDÉSZ

 Az érdekegyeztetés, a társadalmi párbeszéd törvény tervezete, a 2006-os költségvetés, a jövö évi bérpolitikai intézkedés, a törvényalkotás aktuális kérdései, valamint a szakszervezeti szolgáltatások bövítésének lehetöségei szerepeltek a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) által rendezett továbbképzésen. A dobogóköi BM Pilis Üdülö Hotelben – november 23-25 között – lebonyolított eseményen miniszterek és államtitkárok mellett Boross Péter exminiszterelnök is részt vett.

Elöbb Kónya Péter elnök vezetésével az FRDÉSZ, majd Gaskó István irányításával a Liga-FRDÉSZ tartott kibövített elnökségi ülést a háromnapos dobogóköi továbbképzésen. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, Kun Ferenc, Kása László és Besenyei Csaba elnökségi tagok, dr. Hortobágyi Tibor jogi- és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivö képviselte.

Az érdekegyeztetésröl, valamint a társadalmi törvény tervezetéröl Kordás László, a foglalkoztatáspolitikai- és munkaügyi minisztérium politikai államtitkára tartott vitaindítót. Ezt követöen a 2006-os költségvetés tervezetéröl és a jövö évi bérpolitikai intézkedésekröl Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára adott tájékoztatást. A 2006 évi költségvetéssel kapcsolatban Mészáros Géza a Hszt. módosítással újból bevezetendö szolgálati idöpótlékra utalva kijelentette: méltánytalan volna, ha a rendvédelmi szférától eltéröen kezelnék a honvédelmi ágazatban dolgozókat. A Hosz elnöke azt is hozzátette, hogy a létszámleépítés költségeinek jelentös részét az elözetes várakozásokkal ellentétben a honvédelmi tárcának kellett kigazdálkodnia. Amennyiben ez a jövö évben is így történne, az a katonaállomány élet- és munkakörülményeinek megörzését veszélyeztetné.

A törvényalkotás aktuális helyzetéröl, valamint a büntetés-végrehajtás állományát érintö kérdésekröl dr. Petrétei József igazságügyminiszter beszélt.

Mit terveznek a parlamenti pártok – a 2006-os választások után – tenni a fegyveres és rendvédelmi szakterületen – volt a parlamenti pártok képviselöinek részvételével lebonyolított fórum témája. Két-három évig konszolidációs politikát kell folytatni, nem lesz szerepe a többletjuttatásoknak – mondta dr. Boross Péter. Az exminiszterelnök szerint minden szakterület képviselöjének részigazsága van, ám a magyar költségvetés jelenlegi helyzetéböl adódóan nagyon korlátozott a kiadások oldalán szereplö forrás. Ha mindenki minösítené a parancs bölcsességét, akkor kutyavilág lenne – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy jelenleg a részletszabályokban a nagyvonalúság és a pitiánerség keveredik, ahelyett, hogy a célszerüség elve érvényesülne. Kontráth Károly szerint érzékenyebbnek kell lenni az érdekegyeztetés terén. A Belügyminisztérium volt politikai államtitkára elmondta: az ország állapotának reális felmérése után, a világos szándékokat kifejezve, a valós célokat megfogalmazva kell az értékeket megtartani, illetve a többletterheket kompenzálni. Csökkenteni kell az államapparátust, ebben pedig példát kell mutatni a politikusoknak, a megyei, városi és helyi önkormányzatok létszámát csökkenteni kell – szögezte le több politikus is. Egy esetleges rendészeti minisztérium létrehozásának valószínüsége – a fórumon résztvevö politikusok, szakértök szerint – minimális.

A továbbképzés harmadik napján – egyebek között – a Liga szakszervezeti tömörülés nemzetközi kapcsolatairól, az önsegélyezö pénztárak szerepéröl, a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár müködéséröl, valamint a szakszervezeti szolgáltatások lehetséges bövítéséröl hangzott el tájékoztató.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.