2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hatékony érdekképviselet, kiegyensúlyozott gazdálkodás

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:25

Ülésezett a Honvédszakszervezet választmánya

 Hatékonyabb érdekképviseleti – érdekvédelmi tevékenységet ígért a Honvédszakszervezet 2005. április 9-én megválasztott új vezetése – emlékeztette a választmány tagjait az elözetesen megküldött tájékoztatójában Mészáros Géza. S bár ebben az anyagban a Hosz elnöke nem kívánt részletesen kitérni a rendkívüli kongresszust elöidézö okokra, azt mindenképpen fontosnak tartotta hangsúlyozni: a fenti cél elérése érdekében szükséges volt a formai és tartalmi kérdések újragondolása, söt egyes területeken a fontossági sorrendek meghatározása, valamint az idörend felállítása és ennek követése is.

Az így felépített stratégia alapján a katonák érdekvédelmi szervezete az elmúlt fél évben jelentös eredményeket ért el. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a Honvédszakszervezet sikerrel integrálódott ismét a honvédelmi tárca és az érdekvédelmi-érdekképviseleti szervezetek kapcsolati rendszerébe. Az elmozdulást, a partnerek pozitív várakozását elösegítette a Hosz részéröl megnyilvánuló aktivitás és kezdeményezökészség – természetesen mindkét irányba. A megalapozottan és körültekintöen kialakított vélemények és álláspontok növelték a szervezet hitelességét.

A Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum az érdemi egyeztetés színterévé vált, ahol a Hosz súlyának megfelelö szerepet tölt be. Napjainkban már a miniszteriális szervek, a katonai szervezetek vezetöinek döntö többsége elfogadja a szakszervezet jelenlétét, a tisztségviselöket – ritka kivételtöl eltekintve – partnerként kezelik, s nem akadályozzák a szakszervezeti jogosítványok gyakorlását. A vezetöi oldalról egyre gyakrabban jelentkeznek konzultációs, megbeszélési igények.

A Hodosz és a BEOSZ viszonylatában megállapodásban is kifejezésre jut a kölcsönös elönyökön alapuló együttmüködés szándéka, amely a gyakorlati munka során is tetten érhetö. A két szervezet egyértelmüen elismeri a Hosz reprezentativitását, vezetö szerepét a katonák vonatkozásában.

A visszajelzések és a taglétszám alakulásának tükrében megállapítható, hogy a Honvédszakszervezet vezetösége bírja a tagság és a választott tisztségviselök bizalmát, ugyanakkor rendkívül nagy a várakozás a további eredmények iránt. Egyes esetekben – tizenharmadik havi illetmény, veszélyességi pótlék – idönként türelmetlenség tapasztalható, amely több esetben az információ hiányára vezethetö vissza. A személyes találkozók kiváló lehetöséget nyújtottak és nyújtanak a jövöben is a közvetlen és hiteles tapasztalatszerzésre és a bizalom kölcsönös erösítésére.

A Honvédszakszervezet központi – területi szerveinek, testületeinek szabályszerü müködése biztosított, ugyanakkor továbbra is problémát jelent a tisztségviselök pótlása, illetve az utánpótlás biztosítása. Fokozza ezt a haderö-átalakítás következtében fellépö nagyarányú kiáramlás. A vezetö és függetlenített tisztségviselök körében is jelentös személyi változások történtek. A szekciók tevékenysége elmarad a kívánatostól, aktivizálásuk és életben tartásuk csak felülröl történö beavatkozással oldható meg.

Örvendetes, hogy tovább szélesedtek a szövetségi kapcsolatok. Az FRDÉSZ belépése a LIGA Szakszervezetbe újabb távlatokat nyitott meg a magasabb szintü érdekegyeztetés felé, ugyanakkor ez növeli a felelösséget és a munkát is a tagszervezetek – így a Hosz – számára is.

Magyarország EU csatlakozása felértékelte a nemzetközi kapcsolatok – így az EUROMIL tagságunk, a LIGA nemzetközi szövetségi tagságai – jelentöségét, hiszen a felszínre jutó problémák megoldása valószínüleg csak ezen a szinten képzelhetö el.

Mészáros Géza ez utóbbi kapcsán elmondta: a Hosz új vezetése a közelmúltban elöször vett részt EUROMIL ülésen, ám az már egyértelmüvé vált, hogy a magyar tagszervezet – amely létszámban negyedik, tagdíjban kilencedik – a jövöben nagyobb szerepet kaphat a nemzetközi katonai érdekvédö szövetségben. Elmondta, hogy a tárcával folyamatosan egyeztetnek – és egy rendkívüli HÉF ülésen várhatóan döntenek – a katonák részére egyszeri pénzbeli juttatásról, s a januárban esedékes munkabér két ünnep közötti kifizetéséröl. Számtalan fontos, a bajtársak életminöségét, szociális helyzetét befolyásoló kérdésröl – lakhatás, bér, költségtérítések – tárgyalnak a minisztériummal, s több jogszabálymódosítást is kezdeményeztek a katonák érdekében.

Szincsák Gyula alelnök hozzászólásában emlékeztette a választmány tagjait arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Bevetés gyakorlaton bejelentette: a fegyveres testületek tagjai 2006-ban az átlagot meghaladó béremelésben részesülnek. A hüséget meg kell fizetni – fogalmazott a kormányfö, s ennek megfelelöen nem nagy, de érzékelhetö lesz a szolgálati idö pótlék, mely 4800–9200 Ft között várható. Az alelnök hangsúlyozta: az illetményfejlesztések területén a Hosz vezetöi csak akkor számíthatnak eredményes tárgyalásokra, ha maguk mögött tudhatják a szervezett tagságot is.

A testület megtárgyalta és elfogadta a jövö évi költségvetést, melynek  tárgyalása során elhangzott, hogy az elsödleges cél a befizetett tagdíj visszajuttatása a szakszervezeti tagokhoz , így a nyugdíjasokhoz is. Az ülésen szót kért Séber István könyvvizsgáló, aki fontosnak tartotta elmondani: a tervezés során figyelembe vették javaslatait, így a Honvédszakszervezet 2006-os költségvetése megalapozott, szakmailag kifogástalan.

A választmány személyi kérdésekröl is döntött. A nyugállományba vonuló Kepics György fötitkár és Pusztai Lajos szociális ügyvivö érdemeit Mészáros Géza elnök méltatta, majd a grémium megválasztotta az új tisztségviselöket. A Hosz új fötitkára Dr. Ujfaludi Zoltán, személyügyi és szociális ügyvivöje Oláh Gábor (képünkön), a szárazföldi haderönem képviselö-helyettese a jövöben Bátor Ferenc.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.