2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hatékony érdekképviselet, kiegyensúlyozott gazdálkodás

Hosz  |  2005. 12. 01., 18:25

Ülésezett a Honvédszakszervezet választmánya

 Hatékonyabb érdekképviseleti – érdekvédelmi tevékenységet ígért a Honvédszakszervezet 2005. április 9-én megválasztott új vezetése – emlékeztette a választmány tagjait az elözetesen megküldött tájékoztatójában Mészáros Géza. S bár ebben az anyagban a Hosz elnöke nem kívánt részletesen kitérni a rendkívüli kongresszust elöidézö okokra, azt mindenképpen fontosnak tartotta hangsúlyozni: a fenti cél elérése érdekében szükséges volt a formai és tartalmi kérdések újragondolása, söt egyes területeken a fontossági sorrendek meghatározása, valamint az idörend felállítása és ennek követése is.

Az így felépített stratégia alapján a katonák érdekvédelmi szervezete az elmúlt fél évben jelentös eredményeket ért el. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy a Honvédszakszervezet sikerrel integrálódott ismét a honvédelmi tárca és az érdekvédelmi-érdekképviseleti szervezetek kapcsolati rendszerébe. Az elmozdulást, a partnerek pozitív várakozását elösegítette a Hosz részéröl megnyilvánuló aktivitás és kezdeményezökészség – természetesen mindkét irányba. A megalapozottan és körültekintöen kialakított vélemények és álláspontok növelték a szervezet hitelességét.

A Honvédelmi Érdekegyeztetö Fórum az érdemi egyeztetés színterévé vált, ahol a Hosz súlyának megfelelö szerepet tölt be. Napjainkban már a miniszteriális szervek, a katonai szervezetek vezetöinek döntö többsége elfogadja a szakszervezet jelenlétét, a tisztségviselöket – ritka kivételtöl eltekintve – partnerként kezelik, s nem akadályozzák a szakszervezeti jogosítványok gyakorlását. A vezetöi oldalról egyre gyakrabban jelentkeznek konzultációs, megbeszélési igények.

A Hodosz és a BEOSZ viszonylatában megállapodásban is kifejezésre jut a kölcsönös elönyökön alapuló együttmüködés szándéka, amely a gyakorlati munka során is tetten érhetö. A két szervezet egyértelmüen elismeri a Hosz reprezentativitását, vezetö szerepét a katonák vonatkozásában.

A visszajelzések és a taglétszám alakulásának tükrében megállapítható, hogy a Honvédszakszervezet vezetösége bírja a tagság és a választott tisztségviselök bizalmát, ugyanakkor rendkívül nagy a várakozás a további eredmények iránt. Egyes esetekben – tizenharmadik havi illetmény, veszélyességi pótlék – idönként türelmetlenség tapasztalható, amely több esetben az információ hiányára vezethetö vissza. A személyes találkozók kiváló lehetöséget nyújtottak és nyújtanak a jövöben is a közvetlen és hiteles tapasztalatszerzésre és a bizalom kölcsönös erösítésére.

A Honvédszakszervezet központi – területi szerveinek, testületeinek szabályszerü müködése biztosított, ugyanakkor továbbra is problémát jelent a tisztségviselök pótlása, illetve az utánpótlás biztosítása. Fokozza ezt a haderö-átalakítás következtében fellépö nagyarányú kiáramlás. A vezetö és függetlenített tisztségviselök körében is jelentös személyi változások történtek. A szekciók tevékenysége elmarad a kívánatostól, aktivizálásuk és életben tartásuk csak felülröl történö beavatkozással oldható meg.

Örvendetes, hogy tovább szélesedtek a szövetségi kapcsolatok. Az FRDÉSZ belépése a LIGA Szakszervezetbe újabb távlatokat nyitott meg a magasabb szintü érdekegyeztetés felé, ugyanakkor ez növeli a felelösséget és a munkát is a tagszervezetek – így a Hosz – számára is.

Magyarország EU csatlakozása felértékelte a nemzetközi kapcsolatok – így az EUROMIL tagságunk, a LIGA nemzetközi szövetségi tagságai – jelentöségét, hiszen a felszínre jutó problémák megoldása valószínüleg csak ezen a szinten képzelhetö el.

Mészáros Géza ez utóbbi kapcsán elmondta: a Hosz új vezetése a közelmúltban elöször vett részt EUROMIL ülésen, ám az már egyértelmüvé vált, hogy a magyar tagszervezet – amely létszámban negyedik, tagdíjban kilencedik – a jövöben nagyobb szerepet kaphat a nemzetközi katonai érdekvédö szövetségben. Elmondta, hogy a tárcával folyamatosan egyeztetnek – és egy rendkívüli HÉF ülésen várhatóan döntenek – a katonák részére egyszeri pénzbeli juttatásról, s a januárban esedékes munkabér két ünnep közötti kifizetéséröl. Számtalan fontos, a bajtársak életminöségét, szociális helyzetét befolyásoló kérdésröl – lakhatás, bér, költségtérítések – tárgyalnak a minisztériummal, s több jogszabálymódosítást is kezdeményeztek a katonák érdekében.

Szincsák Gyula alelnök hozzászólásában emlékeztette a választmány tagjait arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Bevetés gyakorlaton bejelentette: a fegyveres testületek tagjai 2006-ban az átlagot meghaladó béremelésben részesülnek. A hüséget meg kell fizetni – fogalmazott a kormányfö, s ennek megfelelöen nem nagy, de érzékelhetö lesz a szolgálati idö pótlék, mely 4800–9200 Ft között várható. Az alelnök hangsúlyozta: az illetményfejlesztések területén a Hosz vezetöi csak akkor számíthatnak eredményes tárgyalásokra, ha maguk mögött tudhatják a szervezett tagságot is.

A testület megtárgyalta és elfogadta a jövö évi költségvetést, melynek  tárgyalása során elhangzott, hogy az elsödleges cél a befizetett tagdíj visszajuttatása a szakszervezeti tagokhoz , így a nyugdíjasokhoz is. Az ülésen szót kért Séber István könyvvizsgáló, aki fontosnak tartotta elmondani: a tervezés során figyelembe vették javaslatait, így a Honvédszakszervezet 2006-os költségvetése megalapozott, szakmailag kifogástalan.

A választmány személyi kérdésekröl is döntött. A nyugállományba vonuló Kepics György fötitkár és Pusztai Lajos szociális ügyvivö érdemeit Mészáros Géza elnök méltatta, majd a grémium megválasztotta az új tisztségviselöket. A Hosz új fötitkára Dr. Ujfaludi Zoltán, személyügyi és szociális ügyvivöje Oláh Gábor (képünkön), a szárazföldi haderönem képviselö-helyettese a jövöben Bátor Ferenc.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.