2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A LIGA kongresszusról jelentjük...

Hosz  |  2005. 12. 09., 16:45

Történelmi jelentőségű tanácskozásra került sor – ezekkel a szavakkal köszöntötte december 9-én a rendkívüli Liga kongresszus résztvevőit Gaskó István, a szakszervezeti konföderáció elnöke, s ezt alátámasztotta az a tény is, hogy számtalan európai ország érdekvédelmi szervezetének vezetője jelent meg a fórumon és üdvözölte magyar kollégáit. Közöttük volt Bauke Snoep, az Euromil elnöke is, aki elmondta: félmillió fegyveres munkavállaló érzi már fontosnak az öreg kontinensen, hogy szakszervezeti tagként az összefogás erejével javítson a munkáltatóval történő tárgyalási pozícióin...

A rendkívüli kongresszus megnyitóját használta fel Gaskó István LIGA elnök, hogy bejelentse a Liga Tanácsülés októberi - LIGA-FRDÉSZ fúzióról hozott - döntését. A külföldi és hazai vendégek, szakszervezeti vezetők bemutatása, valamint a LIGA elnökség beszámolója után a hozzászólások következtek. Most ezekből idézünk, a teljesség igénye nélkül:

 

- Téves elképzelés – mondta az elnök -, hogy a hadseregben az emberi jogok gyakorlása, kiteljesedése csökkenti a fegyelmet. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke hozzászólásában így fogalmazott: új úton indultunk el, s remélhetőleg ezen a közösségen belül megszünik a munkavállalók kiszolgáltatottsága. Összefogva, közös erővel ez a cél elérhető, az akadályok leküzdhetők. Ha helyesen fogalmazzuk meg terveinket, példát mutathatunk más érdekvédelmi szervezeteknek is, s így esély lesz arra, hogy ne a harmadik, hanem az első legyen a Liga a magyar szakszervezeti konföderációk között.

A kongresszust levélben köszöntötte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki üzenetében hangsúlyozta: ebben a megosztott társadalomban különös jelentőséggel bír minden összefogás, s bízik abban, hogy ez a magyar munkavállalók érdekeinek védelmében is hatványozottan hat majd. A kongresszuson részt vett Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára is, mintegy szimbolizálva, hogy a tárca híve az FRDÉSZ – így a HOSZ – csatlakozásának a Liga szakszervezeti tömörüléshez. Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke úgy látja: a honvédek érdekvédelmi szövetsége sokat tanulhat egy nagymúltú konföderáció tagjaként.

- Meggyőződésem, hogy ezzel a lépéssel csak nyerhetünk, hiszen az érdekegyeztetés területén is előbbre tudunk lépni: ágazatiról kormányzati szintre. Fontosnak tartom azt is, hogy a velünk kapcsolatban álló civilek közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek munkánkról, gondjainkról. Meggyőződésem, hogy ezzel a kontaktussal növekedni fog a honvédek megbecsülése, társadalmi presztízse, s a katonai pálya sokkal biztosabb, kiszámíthatóbb lesz – olyan, amely anyagi biztonságot is nyújt majd. Hiszem, hogy ezzel a nyitással, a csatlakozással a honvédelem ügye nem lesz már idegen a társadalomtól. S még egy, nem kevésbé elhanyagolható indok: a Liga anyagi, tárgyi eszközeit a jövőben a HOSZ is hasznosítani tudja.

A küldöttek hozzászólása után a mandátumvizsgáló bizottság jelentése, majd a kongresszus ügyrendjének és napirendi pontjainak elfogadása következett. Miután a kongresszus munkabizottságait megválasztották, a mandátum- és a számvizsgáló bizottság számolt be a IX. Küldöttgyülés óta végzett tevékenységről. A beszámolók vitája után a LIGA Szakszervezetek alapszabályának és programjának módosítása volt napirenden. A program vitájában a LIGA tagszervezeteinek elnökei, vezető tisztségviselői mondták el hozzászólásaikat. Ezt követően - a jelöltek bemutatkozása után - a LIGA elnökségi és bizottsági tagjait választották meg.

A LIGA elnökségébe jelölt Mészáros Géza bemutatkozásában - egyebek mellett - azt hangsúlyozta, hogy a hivatásos és szerződéses katonák száma folyamatosan csökken, míg a Honvédszakszervezet létszáma ezzel párhuzamosan emelkedik. A Hosz elnöke önmagáról elmondta, hogy -katonaszociológusként - az emberek közötti kapcsolatokkal tudományos szinten is foglalkozik. Mészáros Géza ezt követően reményét fejezte ki, hogy a LIGA mihamarabb megismeri a fegyvereseket, a katonákat, ezzel pedig kialakul egy valós kép, mellyel a LIGA és az FRDÉSZ is csak erősödhet. A konföderáció hosszú évek alatt felhalmozott tapasztalataiból mi is profitálni szeretnénk - fejezte be gondolatait a Hosz elnöke.

A LIGA elnöke Gaskó István, társelnöke Kónya Péter (FRDÉSZ), ügyvezető alelnöke Horváth Lajos (LIGA), gazdasági alelnöke Hangonyi Zoltán (VDSzSZ), alelnöke pedig Kerpen Gábor (PDSz) lett. A kongresszusi küldöttek a LIGA elnökségi tagjaivá Mészáros Gézát (Hosz), Pongó Gézát (FRSZ), Talabér Zoltánt (PVDÉSZ), Alper Lászlót (Rába Munkavállalók Szakszervezete), Markotán Károlyt (Paksi Atomerőmü Munkástanácsa), Németh Károlyt (Liga Vas megyei Szövetsége), Selmeczy Györgyöt (TDFSz) és dr. Takáts Lajost (Liga Egészségügyi Szövetsége) választották.  

Gaskó István régi-új elnök - megválasztása után, a tagság bizalmát megköszönve - kijelentette: őszintén remélem, hogy a sikersorozat tovább folytatódik, sikerrel szeretnék részt venni a továbbiakban is a LIGA programjának végrehajtásában, illetve a 4 év múlva esedékes beszámolómban is erről kívánok majd tájékoztatást adni.

A LIGA kongresszus második napján - december 10-én - ,,Közös jövőnk, a szakszervezetek jövője" címmel rendezett konferenciát a LIGA.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.