2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A LIGA kongresszusról jelentjük...

Hosz  |  2005. 12. 09., 16:45

Történelmi jelentőségű tanácskozásra került sor – ezekkel a szavakkal köszöntötte december 9-én a rendkívüli Liga kongresszus résztvevőit Gaskó István, a szakszervezeti konföderáció elnöke, s ezt alátámasztotta az a tény is, hogy számtalan európai ország érdekvédelmi szervezetének vezetője jelent meg a fórumon és üdvözölte magyar kollégáit. Közöttük volt Bauke Snoep, az Euromil elnöke is, aki elmondta: félmillió fegyveres munkavállaló érzi már fontosnak az öreg kontinensen, hogy szakszervezeti tagként az összefogás erejével javítson a munkáltatóval történő tárgyalási pozícióin...

A rendkívüli kongresszus megnyitóját használta fel Gaskó István LIGA elnök, hogy bejelentse a Liga Tanácsülés októberi - LIGA-FRDÉSZ fúzióról hozott - döntését. A külföldi és hazai vendégek, szakszervezeti vezetők bemutatása, valamint a LIGA elnökség beszámolója után a hozzászólások következtek. Most ezekből idézünk, a teljesség igénye nélkül:

 

- Téves elképzelés – mondta az elnök -, hogy a hadseregben az emberi jogok gyakorlása, kiteljesedése csökkenti a fegyelmet. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke hozzászólásában így fogalmazott: új úton indultunk el, s remélhetőleg ezen a közösségen belül megszünik a munkavállalók kiszolgáltatottsága. Összefogva, közös erővel ez a cél elérhető, az akadályok leküzdhetők. Ha helyesen fogalmazzuk meg terveinket, példát mutathatunk más érdekvédelmi szervezeteknek is, s így esély lesz arra, hogy ne a harmadik, hanem az első legyen a Liga a magyar szakszervezeti konföderációk között.

A kongresszust levélben köszöntötte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki üzenetében hangsúlyozta: ebben a megosztott társadalomban különös jelentőséggel bír minden összefogás, s bízik abban, hogy ez a magyar munkavállalók érdekeinek védelmében is hatványozottan hat majd. A kongresszuson részt vett Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára is, mintegy szimbolizálva, hogy a tárca híve az FRDÉSZ – így a HOSZ – csatlakozásának a Liga szakszervezeti tömörüléshez. Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke úgy látja: a honvédek érdekvédelmi szövetsége sokat tanulhat egy nagymúltú konföderáció tagjaként.

- Meggyőződésem, hogy ezzel a lépéssel csak nyerhetünk, hiszen az érdekegyeztetés területén is előbbre tudunk lépni: ágazatiról kormányzati szintre. Fontosnak tartom azt is, hogy a velünk kapcsolatban álló civilek közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek munkánkról, gondjainkról. Meggyőződésem, hogy ezzel a kontaktussal növekedni fog a honvédek megbecsülése, társadalmi presztízse, s a katonai pálya sokkal biztosabb, kiszámíthatóbb lesz – olyan, amely anyagi biztonságot is nyújt majd. Hiszem, hogy ezzel a nyitással, a csatlakozással a honvédelem ügye nem lesz már idegen a társadalomtól. S még egy, nem kevésbé elhanyagolható indok: a Liga anyagi, tárgyi eszközeit a jövőben a HOSZ is hasznosítani tudja.

A küldöttek hozzászólása után a mandátumvizsgáló bizottság jelentése, majd a kongresszus ügyrendjének és napirendi pontjainak elfogadása következett. Miután a kongresszus munkabizottságait megválasztották, a mandátum- és a számvizsgáló bizottság számolt be a IX. Küldöttgyülés óta végzett tevékenységről. A beszámolók vitája után a LIGA Szakszervezetek alapszabályának és programjának módosítása volt napirenden. A program vitájában a LIGA tagszervezeteinek elnökei, vezető tisztségviselői mondták el hozzászólásaikat. Ezt követően - a jelöltek bemutatkozása után - a LIGA elnökségi és bizottsági tagjait választották meg.

A LIGA elnökségébe jelölt Mészáros Géza bemutatkozásában - egyebek mellett - azt hangsúlyozta, hogy a hivatásos és szerződéses katonák száma folyamatosan csökken, míg a Honvédszakszervezet létszáma ezzel párhuzamosan emelkedik. A Hosz elnöke önmagáról elmondta, hogy -katonaszociológusként - az emberek közötti kapcsolatokkal tudományos szinten is foglalkozik. Mészáros Géza ezt követően reményét fejezte ki, hogy a LIGA mihamarabb megismeri a fegyvereseket, a katonákat, ezzel pedig kialakul egy valós kép, mellyel a LIGA és az FRDÉSZ is csak erősödhet. A konföderáció hosszú évek alatt felhalmozott tapasztalataiból mi is profitálni szeretnénk - fejezte be gondolatait a Hosz elnöke.

A LIGA elnöke Gaskó István, társelnöke Kónya Péter (FRDÉSZ), ügyvezető alelnöke Horváth Lajos (LIGA), gazdasági alelnöke Hangonyi Zoltán (VDSzSZ), alelnöke pedig Kerpen Gábor (PDSz) lett. A kongresszusi küldöttek a LIGA elnökségi tagjaivá Mészáros Gézát (Hosz), Pongó Gézát (FRSZ), Talabér Zoltánt (PVDÉSZ), Alper Lászlót (Rába Munkavállalók Szakszervezete), Markotán Károlyt (Paksi Atomerőmü Munkástanácsa), Németh Károlyt (Liga Vas megyei Szövetsége), Selmeczy Györgyöt (TDFSz) és dr. Takáts Lajost (Liga Egészségügyi Szövetsége) választották.  

Gaskó István régi-új elnök - megválasztása után, a tagság bizalmát megköszönve - kijelentette: őszintén remélem, hogy a sikersorozat tovább folytatódik, sikerrel szeretnék részt venni a továbbiakban is a LIGA programjának végrehajtásában, illetve a 4 év múlva esedékes beszámolómban is erről kívánok majd tájékoztatást adni.

A LIGA kongresszus második napján - december 10-én - ,,Közös jövőnk, a szakszervezetek jövője" címmel rendezett konferenciát a LIGA.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.