2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A LIGA kongresszusról jelentjük...

Hosz  |  2005. 12. 09., 16:45

Történelmi jelentőségű tanácskozásra került sor – ezekkel a szavakkal köszöntötte december 9-én a rendkívüli Liga kongresszus résztvevőit Gaskó István, a szakszervezeti konföderáció elnöke, s ezt alátámasztotta az a tény is, hogy számtalan európai ország érdekvédelmi szervezetének vezetője jelent meg a fórumon és üdvözölte magyar kollégáit. Közöttük volt Bauke Snoep, az Euromil elnöke is, aki elmondta: félmillió fegyveres munkavállaló érzi már fontosnak az öreg kontinensen, hogy szakszervezeti tagként az összefogás erejével javítson a munkáltatóval történő tárgyalási pozícióin...

A rendkívüli kongresszus megnyitóját használta fel Gaskó István LIGA elnök, hogy bejelentse a Liga Tanácsülés októberi - LIGA-FRDÉSZ fúzióról hozott - döntését. A külföldi és hazai vendégek, szakszervezeti vezetők bemutatása, valamint a LIGA elnökség beszámolója után a hozzászólások következtek. Most ezekből idézünk, a teljesség igénye nélkül:

 

- Téves elképzelés – mondta az elnök -, hogy a hadseregben az emberi jogok gyakorlása, kiteljesedése csökkenti a fegyelmet. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke hozzászólásában így fogalmazott: új úton indultunk el, s remélhetőleg ezen a közösségen belül megszünik a munkavállalók kiszolgáltatottsága. Összefogva, közös erővel ez a cél elérhető, az akadályok leküzdhetők. Ha helyesen fogalmazzuk meg terveinket, példát mutathatunk más érdekvédelmi szervezeteknek is, s így esély lesz arra, hogy ne a harmadik, hanem az első legyen a Liga a magyar szakszervezeti konföderációk között.

A kongresszust levélben köszöntötte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki üzenetében hangsúlyozta: ebben a megosztott társadalomban különös jelentőséggel bír minden összefogás, s bízik abban, hogy ez a magyar munkavállalók érdekeinek védelmében is hatványozottan hat majd. A kongresszuson részt vett Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára is, mintegy szimbolizálva, hogy a tárca híve az FRDÉSZ – így a HOSZ – csatlakozásának a Liga szakszervezeti tömörüléshez. Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke úgy látja: a honvédek érdekvédelmi szövetsége sokat tanulhat egy nagymúltú konföderáció tagjaként.

- Meggyőződésem, hogy ezzel a lépéssel csak nyerhetünk, hiszen az érdekegyeztetés területén is előbbre tudunk lépni: ágazatiról kormányzati szintre. Fontosnak tartom azt is, hogy a velünk kapcsolatban álló civilek közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek munkánkról, gondjainkról. Meggyőződésem, hogy ezzel a kontaktussal növekedni fog a honvédek megbecsülése, társadalmi presztízse, s a katonai pálya sokkal biztosabb, kiszámíthatóbb lesz – olyan, amely anyagi biztonságot is nyújt majd. Hiszem, hogy ezzel a nyitással, a csatlakozással a honvédelem ügye nem lesz már idegen a társadalomtól. S még egy, nem kevésbé elhanyagolható indok: a Liga anyagi, tárgyi eszközeit a jövőben a HOSZ is hasznosítani tudja.

A küldöttek hozzászólása után a mandátumvizsgáló bizottság jelentése, majd a kongresszus ügyrendjének és napirendi pontjainak elfogadása következett. Miután a kongresszus munkabizottságait megválasztották, a mandátum- és a számvizsgáló bizottság számolt be a IX. Küldöttgyülés óta végzett tevékenységről. A beszámolók vitája után a LIGA Szakszervezetek alapszabályának és programjának módosítása volt napirenden. A program vitájában a LIGA tagszervezeteinek elnökei, vezető tisztségviselői mondták el hozzászólásaikat. Ezt követően - a jelöltek bemutatkozása után - a LIGA elnökségi és bizottsági tagjait választották meg.

A LIGA elnökségébe jelölt Mészáros Géza bemutatkozásában - egyebek mellett - azt hangsúlyozta, hogy a hivatásos és szerződéses katonák száma folyamatosan csökken, míg a Honvédszakszervezet létszáma ezzel párhuzamosan emelkedik. A Hosz elnöke önmagáról elmondta, hogy -katonaszociológusként - az emberek közötti kapcsolatokkal tudományos szinten is foglalkozik. Mészáros Géza ezt követően reményét fejezte ki, hogy a LIGA mihamarabb megismeri a fegyvereseket, a katonákat, ezzel pedig kialakul egy valós kép, mellyel a LIGA és az FRDÉSZ is csak erősödhet. A konföderáció hosszú évek alatt felhalmozott tapasztalataiból mi is profitálni szeretnénk - fejezte be gondolatait a Hosz elnöke.

A LIGA elnöke Gaskó István, társelnöke Kónya Péter (FRDÉSZ), ügyvezető alelnöke Horváth Lajos (LIGA), gazdasági alelnöke Hangonyi Zoltán (VDSzSZ), alelnöke pedig Kerpen Gábor (PDSz) lett. A kongresszusi küldöttek a LIGA elnökségi tagjaivá Mészáros Gézát (Hosz), Pongó Gézát (FRSZ), Talabér Zoltánt (PVDÉSZ), Alper Lászlót (Rába Munkavállalók Szakszervezete), Markotán Károlyt (Paksi Atomerőmü Munkástanácsa), Németh Károlyt (Liga Vas megyei Szövetsége), Selmeczy Györgyöt (TDFSz) és dr. Takáts Lajost (Liga Egészségügyi Szövetsége) választották.  

Gaskó István régi-új elnök - megválasztása után, a tagság bizalmát megköszönve - kijelentette: őszintén remélem, hogy a sikersorozat tovább folytatódik, sikerrel szeretnék részt venni a továbbiakban is a LIGA programjának végrehajtásában, illetve a 4 év múlva esedékes beszámolómban is erről kívánok majd tájékoztatást adni.

A LIGA kongresszus második napján - december 10-én - ,,Közös jövőnk, a szakszervezetek jövője" címmel rendezett konferenciát a LIGA.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.