2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A jogász válaszol

Hosz  |  2006. 01. 03., 17:38

1. Hogyan alakul a GYED-ben, GYES-ben részesülõ anyák különjuttatása (13. havi illetménye)?

Mint arról már többször hírt adtunk, 2006. január 1-tõl a Hjt. 119.§-a a következõképpen rendelkezik:„119.§ (1) Az állomány tagja egy havi távolléti díjra (13. havi illetmény) jogosult, ha a tárgyévben 12 hónap szolgálati viszonnyal rendelkezik. A 13. havi illetmény az állomány tagját idõarányosan illeti meg, ha a tárgyévben legalább 3 havi szolgálati viszonnyal rendelkezik.(2) Az (1) bekezdésben meghatározott idõ számításánál - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - nem vehetõ figyelembe a szolgálati viszony szünetelésének idõtartama.(3) Az (1) bekezdésben meghatározott idõtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság idõtartamát, valamint - ha ezek együttes idõtartama a 6 hónapot nem haladja meg -,a) a keresõképtelenséget okozó betegség,b) a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság, valamintc) minden olyan munkában nem töltött idõt, amely alatt az állomány tagja átlagkereset, illetvetávolléti díj fizetésben részesültfigyelembe kell venni.”

Ez tehát azt jelenti, hogy a (3) bekezdés a)-c) pontjában megjelölt idõszakok csak akkor vehetõk figyelembe, ha azok együttes idõtartama legfeljebb 6 hónapot tesz ki abban az évben, amelyre a 13. havi illetmény kifizetése vonatkozik. A rendes szabadság, valamint a szülési szabadság korlátozás nélkül beszámít.Azok a távol töltött idõtartamok, amelyeket figyelembe kell venni a 13. havi illetmény kiszámításánál, a következõk:- rendes szabadság (alap- és pótszabadság)- szülési szabadság- szolgálatképtelenséget okozó betegség miatti egészségügyi szabadság- 1-30 napig tartó illetmény nélküli szabadság (GYES, GYED, gyermek betegsége, közeli hozzátartozó ápolása, lakásépítés, házastárs (élettárs) tartós külföldi kiküldetése, tanulmányi szabadidõ-kedvezmény esetén)- felmentési idõ azon része, amely alatt mentesítve van a katona a szolgálati kötelezettség teljesítése alól- beteg gyermek ápolása, gondozása miatti egészségügyi szabadság- gyermek születése esetén járó munkaidõ-kedvezmény- tanulmányi szabadidõ-kedvezmény (amennyiben távolléti díj folyósítása történik)- beosztásából történõ felfüggesztés, elõzetes fogvatartás (házi õrizet), ideiglenes kényszergyógykezelés, továbbá a szabadságvesztés büntetés katonai fogházban történõ végrehajtásának idõtartama- állampolgári kötelezettség teljesítése alatt- közeli hozzátartozó halálakor (esetenként legalább 2 munkanap)- kötelezõ orvosi vizsgálat - ideértve a terhességgel összefüggõ orvosi vizsgálatot is - teljes idõtartama- véradás miatt távol töltött teljes idõtartam- ha elháríthatatlan ok miatt nem tud a szolgálati helyén megjelenni- szolgálati viszonyra vonatkozó szabály vagy engedély alapján történõ távollétA felsorolásban igyekeztem minden elképzelhetõ esetet számba venni.

2. Mit jelent a gyakorlatban a szolgálati panaszra nyitva álló határidõ módosítása?

A Hjt. korábbi rendelkezései szerint:„a szolgálati panaszt, a döntés tudomásra jutásától számított 30 napon belül lehet elõterjeszteni:a) a munkáltatói jogkört gyakorló elöljáró intézkedésével végrehajtott állományba vételi, kinevezési, áthelyezési és besorolási okmánnyal, valamint ezek módosításával,b) a szolgálati viszony megszüntetésével,c) a fizetési felszólítással kapcsolatban.”

Minden egyéb esetben az általános elévülési idõn (3 év) belül lehetséges volt a szolgálati panasz benyújtása, amennyiben az állomány tagja valamely döntést sérelmesnek tartott.A január 1-tõl hatályos módosítás értelmében azonban a szolgálati panasz benyújtására nyitva álló határidõ minden esetben 30 napra módosul! A késedelmet ki lehet menteni, de ebben az esetben sem haladhatja meg a döntés meghozatalától számított 1 évet! A késedelmet ebben az esetben indokolni kell.A szolgálati viszonnyal kapcsolatos igény – ha a törvény eltérõen nem rendelkezik – továbbra is 3 év alatt évül el. Ez tehát nem változik, így az idõben benyújtott szolgálati panaszban továbbra is 3 évre visszamenõleg támasztható követelés (igaz, hogy nehezen képzelhetõ el olyan eset, amikor az errõl szóló döntés ilyen késõn jut csak tudomásra).

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.