2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sokan veszíthettek a 13.havi bérből

Hosz  |  2006. 01. 24., 20:52

A fenti címmel jelent meg a Magyar Nemzet cikke január 24-én. A kezdeményezésről - melyben a Honvédszakszervezet is tevékenyen közreműködik - az alábbiakban olvashatnak...

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) rendkívüli összehívását kezdeményezi több szakszervezet a 2004-es, 2005-ös 13. havi bérek körül kialakult kaotikus helyzet tisztázása végett. Az érekvédők szerint tavaly több ezren elestek plusz egyhavi bérüktől, a fegyveres testületeknél pedig újra kellene számolni azok nyugdíjalapját, akik 2004-ben vonultak nyugállományba.

Az OKÉT rendkívüli összehívását kezdeményezi a LIGA konföderáció, a Magyar Köztsztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ). Bár a Pénzügyminisztérium szerint a január 16-án kifizetett 13.havi bérrel minden közalkalmazott számára rendeződött a juttatás körül 2004 óta tartó vita, a LIGA és az MKKSZ továbbra is állítja: akár több tízezerre is tehető azok száma, akik 2005-ben elestek plusz egyhavi bérüktől. Ez éves szinten 8%-os kereset-csökkenést jelent. A hozzájuk érkezett megkeresések, panaszok alapján az érdekvédők lapunknak úgy nyilatkoztak: akik közszolgálati jogviszonya 2005. december 31-ig akár csak egy napra is megszünt, elestek a juttatástól, mivel a törvényi szabályozás szerint ehhez 12 hónapos jogviszony kell. A szakszervezetek szerint ráadásul 2005-ben időarányos részt sem fizetnek. Az FRDÉSZ pedig azt szeretné elérni, hogy számolják újra azon hivatásos, rendvédelmi dolgozók nyugdíjalapját, akik 2004-en vonultak nyugállományba. Bár az Alkotmánybíróság döntése alapján az ekkor elmaradt 13.havi bér időarányos részét kifizetik számukra, a területen az utolsó évben megkapott bér alapján állaptíják meg a nyugdíjat. A most pótolt juttatás tehát kimaradt a számításokból, ami több ezer forinttal csökkenti az érintettek nyugdíját. További veszteség érheti a munkavállalókat amiatt, hogy sokan 2%-al kevesebb 13.havi bért kaptak 2005-re vonatkozóan, a bruttó összegből ugyanis még a tavalyi 38%-os felső szja-kulcssal számolva vonták le az adóelőleget. A jogszabály szerint január 16-ig kellett átutalni a juttatásokat, ám ha 15-e után kezdődött az utalás, már az idei, 38-ról 36%-ra mérséklődött adókulcs érvényesült. Leginkább azok jártak rosszul a korábbi utalással, akiknek a jövedelme a 13.havi fizetés miatt haladta meg a tavalyi évre vonatkozó másfél millió forintos határt, amely fölött már a magasabb adókulcsot kellett alkalmazni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.