2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sokan veszíthettek a 13.havi bérből

Hosz  |  2006. 01. 24., 20:52

A fenti címmel jelent meg a Magyar Nemzet cikke január 24-én. A kezdeményezésről - melyben a Honvédszakszervezet is tevékenyen közreműködik - az alábbiakban olvashatnak...

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) rendkívüli összehívását kezdeményezi több szakszervezet a 2004-es, 2005-ös 13. havi bérek körül kialakult kaotikus helyzet tisztázása végett. Az érekvédők szerint tavaly több ezren elestek plusz egyhavi bérüktől, a fegyveres testületeknél pedig újra kellene számolni azok nyugdíjalapját, akik 2004-ben vonultak nyugállományba.

Az OKÉT rendkívüli összehívását kezdeményezi a LIGA konföderáció, a Magyar Köztsztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) és a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ). Bár a Pénzügyminisztérium szerint a január 16-án kifizetett 13.havi bérrel minden közalkalmazott számára rendeződött a juttatás körül 2004 óta tartó vita, a LIGA és az MKKSZ továbbra is állítja: akár több tízezerre is tehető azok száma, akik 2005-ben elestek plusz egyhavi bérüktől. Ez éves szinten 8%-os kereset-csökkenést jelent. A hozzájuk érkezett megkeresések, panaszok alapján az érdekvédők lapunknak úgy nyilatkoztak: akik közszolgálati jogviszonya 2005. december 31-ig akár csak egy napra is megszünt, elestek a juttatástól, mivel a törvényi szabályozás szerint ehhez 12 hónapos jogviszony kell. A szakszervezetek szerint ráadásul 2005-ben időarányos részt sem fizetnek. Az FRDÉSZ pedig azt szeretné elérni, hogy számolják újra azon hivatásos, rendvédelmi dolgozók nyugdíjalapját, akik 2004-en vonultak nyugállományba. Bár az Alkotmánybíróság döntése alapján az ekkor elmaradt 13.havi bér időarányos részét kifizetik számukra, a területen az utolsó évben megkapott bér alapján állaptíják meg a nyugdíjat. A most pótolt juttatás tehát kimaradt a számításokból, ami több ezer forinttal csökkenti az érintettek nyugdíját. További veszteség érheti a munkavállalókat amiatt, hogy sokan 2%-al kevesebb 13.havi bért kaptak 2005-re vonatkozóan, a bruttó összegből ugyanis még a tavalyi 38%-os felső szja-kulcssal számolva vonták le az adóelőleget. A jogszabály szerint január 16-ig kellett átutalni a juttatásokat, ám ha 15-e után kezdődött az utalás, már az idei, 38-ról 36%-ra mérséklődött adókulcs érvényesült. Leginkább azok jártak rosszul a korábbi utalással, akiknek a jövedelme a 13.havi fizetés miatt haladta meg a tavalyi évre vonatkozó másfél millió forintos határt, amely fölött már a magasabb adókulcsot kellett alkalmazni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.