2023. 04. 01. szombat
Hugó
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Belépő tiszthelyettesek

Hosz  |  2006. 01. 27., 15:41

Katonai szakképzettséggel nem rendelkező tiszthelyetteseket látogattak meg a Hosz vezetői Szentendrén január 27-én. Az öthetes kiképzés közben megrendezett fórumot az iskola vezetői is támogatták, hiszen számukra sem közömbös, hogy a szerződéses és hivatásos állomány tagjai ismerik-e a Honvédszakszervezet tevékenységét, szolgáltatásait. A programon jelen volt Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke, Jáger Tibor, a Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivője és dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivő...

Szincsák Gyula alelnök a közel félszáz – közöttük Ködbaum József őrnagy, helyi alapszervezeti vezető – jelenlévő előtt elmondta, hogy a Honvédszakszervezet elfogadottsága minden szinten megtörtént a Magyar Honvédség keretén belül, és a katonaállomány több mint ötven százaléka már az érdekvédelmi szervezet tagja. Ez jelzi a Hosz reprezentativitását is, amely a különböző tárgyalásokon megnyugtató, komoly hátteret biztosít a szakszervezet irányítóinak. Az alelnök tájékoztatta a tiszthelyetteseket az elmúlt évi és a közelmúltban történt tárgyalásokról is, szólt a kafetéria-rendszerről, melynek bevezetése valószínüleg csak 2007-ben várható. Elmondta, hogy a Hosz tárgyalásainak eredményeképpen januártól 5%-kal nőtt a katonák illetménye, de ez különböző juttatásokkal, például a magánnyugdíj- és egészségpénztári kiegészítéssel további 2%-kal emelkedhet. Szólt a szolgálati idő pótlék bevezetésének lehetőségeiről és a folyamatban lévő ügyekről – többek között a lakhatási támogatásokról, a készenléti szolgálati idő elszámolásáról, a tizenharmadik havi illetményről és a Hosz álláspontjáról a tiszthelyettesek vezetői pótlékának bevezetése kapcsán.

Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő az egyéni és közösségi jogi érdekvédelem problémakörét érintve hangsúlyozta, hogy a Hosz tagság megkönnyíti a katonák számára a különböző vitákban és bírósági perekben a képviseleti lehetőséget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jogszabály-módosítás miatt a szolgálati panaszidő lerövidült.

Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő e témához kapcsolódva közölte: a Honvédszakszervezetnek csak tagjai érdekképviseletére van lehetősége. A számtalan szolgáltatás közül kiemelte a tagok csoportos életbiztosítását, a különböző segélyeket, a gépkocsi, a telefon és a lakáshoz jutás kedvezményes lehetőségeit. Hangsúlyozta, hogy a katonák önmagukat segítik azzal, ha személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják a Katonákért Közhasznú Alapítvány javára, valamint belépnek a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíj Pénztárba – a harminc éven aluliak számára ismét nyitott a magánnyugdíj-pénztári belépés  lehetősége. A kérdések között elhangzott, hogy az új tagok mikor részesülhetnek a Hosz által biztosított kedvezményekben, milyen lakáshitelezési konstrukciókat tud biztosítani a Volksbank és az FHB, valamint miként módosul az éves kötelező munkaidő.

A találkozó végén a tiszthelyettesek kötetlen beszélgetés keretében osztották meg gondjaikat és problémáikat a Hosz megjelent vezetőivel, majd mintegy tucatnyian léptek a Hosz tagjai közé – a jelenlévők mintegy kétharmada már korábban is tagja volt a szakszervezetnek. Az új tagok között van Szimler Ferenc főtörzsőrmester is, aki két és fél éve lépett a honvédség kötelékébe, s a közelmúltban lett a hivatásos állomány tagja. Élettársa már másfél évtizede katona, s elképzelése szerint nyolc-tíz évet fog egyenruhásként szolgálni. Elsősorban a szakszervet által biztosított szolgáltatások - közöttük a lakáshoz jutás lehetősége - motiválta a jelentkezési lap kitöltésénél.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.