2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Belépő tiszthelyettesek

Hosz  |  2006. 01. 27., 15:41

Katonai szakképzettséggel nem rendelkező tiszthelyetteseket látogattak meg a Hosz vezetői Szentendrén január 27-én. Az öthetes kiképzés közben megrendezett fórumot az iskola vezetői is támogatták, hiszen számukra sem közömbös, hogy a szerződéses és hivatásos állomány tagjai ismerik-e a Honvédszakszervezet tevékenységét, szolgáltatásait. A programon jelen volt Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke, Jáger Tibor, a Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivője és dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivő...

Szincsák Gyula alelnök a közel félszáz – közöttük Ködbaum József őrnagy, helyi alapszervezeti vezető – jelenlévő előtt elmondta, hogy a Honvédszakszervezet elfogadottsága minden szinten megtörtént a Magyar Honvédség keretén belül, és a katonaállomány több mint ötven százaléka már az érdekvédelmi szervezet tagja. Ez jelzi a Hosz reprezentativitását is, amely a különböző tárgyalásokon megnyugtató, komoly hátteret biztosít a szakszervezet irányítóinak. Az alelnök tájékoztatta a tiszthelyetteseket az elmúlt évi és a közelmúltban történt tárgyalásokról is, szólt a kafetéria-rendszerről, melynek bevezetése valószínüleg csak 2007-ben várható. Elmondta, hogy a Hosz tárgyalásainak eredményeképpen januártól 5%-kal nőtt a katonák illetménye, de ez különböző juttatásokkal, például a magánnyugdíj- és egészségpénztári kiegészítéssel további 2%-kal emelkedhet. Szólt a szolgálati idő pótlék bevezetésének lehetőségeiről és a folyamatban lévő ügyekről – többek között a lakhatási támogatásokról, a készenléti szolgálati idő elszámolásáról, a tizenharmadik havi illetményről és a Hosz álláspontjáról a tiszthelyettesek vezetői pótlékának bevezetése kapcsán.

Hortobágyi Tibor jogi ügyvivő az egyéni és közösségi jogi érdekvédelem problémakörét érintve hangsúlyozta, hogy a Hosz tagság megkönnyíti a katonák számára a különböző vitákban és bírósági perekben a képviseleti lehetőséget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jogszabály-módosítás miatt a szolgálati panaszidő lerövidült.

Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivő e témához kapcsolódva közölte: a Honvédszakszervezetnek csak tagjai érdekképviseletére van lehetősége. A számtalan szolgáltatás közül kiemelte a tagok csoportos életbiztosítását, a különböző segélyeket, a gépkocsi, a telefon és a lakáshoz jutás kedvezményes lehetőségeit. Hangsúlyozta, hogy a katonák önmagukat segítik azzal, ha személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják a Katonákért Közhasznú Alapítvány javára, valamint belépnek a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíj Pénztárba – a harminc éven aluliak számára ismét nyitott a magánnyugdíj-pénztári belépés  lehetősége. A kérdések között elhangzott, hogy az új tagok mikor részesülhetnek a Hosz által biztosított kedvezményekben, milyen lakáshitelezési konstrukciókat tud biztosítani a Volksbank és az FHB, valamint miként módosul az éves kötelező munkaidő.

A találkozó végén a tiszthelyettesek kötetlen beszélgetés keretében osztották meg gondjaikat és problémáikat a Hosz megjelent vezetőivel, majd mintegy tucatnyian léptek a Hosz tagjai közé – a jelenlévők mintegy kétharmada már korábban is tagja volt a szakszervezetnek. Az új tagok között van Szimler Ferenc főtörzsőrmester is, aki két és fél éve lépett a honvédség kötelékébe, s a közelmúltban lett a hivatásos állomány tagja. Élettársa már másfél évtizede katona, s elképzelése szerint nyolc-tíz évet fog egyenruhásként szolgálni. Elsősorban a szakszervet által biztosított szolgáltatások - közöttük a lakáshoz jutás lehetősége - motiválta a jelentkezési lap kitöltésénél.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.