2023. 05. 28.
Csanád, Emil
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagtoborzás - Belépő tiszthelyettesek

Hosz  |  2006. 02. 02., 17:45

Katonai szakképzettséggel nem rendelkezõ tiszthelyetteseket látogattak meg a Hosz vezetõi Szentendrén január utolsó napjaiban. Az öthetes kiképzés közben megrendezett fórumot az iskola vezetõi is támogatták, hiszen számukra sem közömbös, hogy a szerzõdéses és hivatásos állomány tagjai ismerik-e a Honvédszakszervezet tevékenységét, szolgáltatásait. A programon jelen volt Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke, Jáger Tibor, a Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivõje és dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivõ.

Szincsák Gyula a közel félszáz – közöttük Ködbaum József õrnagy, helyi alapszervezeti vezetõ – jelenlévõ elõtt elmondta, hogy a Honvédszakszervezet elfogadottsága minden szinten megtörtént a Magyar Honvédség keretén belül, és a katonaállomány több mint ötven százaléka már az érdekvédelmi szervezet tagja. Ez jelzi a Hosz reprezentativitását is, amely a különbözõ tárgyalásokon megnyugtató, komoly hátteret biztosít a szakszervezet irányítóinak. Az alelnök tájékoztatta a tiszthelyetteseket az elmúlt évi és a közelmúltban történt tárgyalásokról is, szólt a kafetéria-rendszerrõl, melynek bevezetése valószínûleg csak 2007-ben várható. Elmondta, hogy a Hosz tárgyalásainak eredményeképpen januártól 5%-kal nõtt a katonák illetménye, de ez különbözõ juttatásokkal, például a magánnyugdíj- és egészségpénztári kiegészítéssel további 2%-kal emelkedhet. Szólt a szolgálati idõ pótlék bevezetésének lehetõségeirõl és a folyamatban lévõ ügyekrõl – többek között a lakhatási támogatásokról, a készenléti szolgálati idõ elszámolásáról, a tizenharmadik havi illetményrõl és a Hosz álláspontjáról a tiszthelyettesek vezetõi pótlékának bevezetése kapcsán.

Hortobágyi Tibor az egyéni és közösségi jogi érdekvédelem problémakörét érintve hangsúlyozta, hogy a Hosz tagság megkönnyíti a katonák számára a különbözõ vitákban és bírósági perekben a képviseleti lehetõséget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jogszabály módosítás miatt a szolgálati panaszidõ lerövidült.

Jáger Tibor területi ügyvivõ e témához kapcsolódva közölte: a Honvédszakszervezetnek csak tagjai érdekképviseletére van lehetõsége. A számtalan szolgáltatás közül kiemelte a tagok csoportos életbiztosítását, a különbözõ segélyeket, a gépkocsi, a telefon és a lakáshoz jutás kedvezményes lehetõségeit. Hangsúlyozta, hogy a katonák önmagukat segítik azzal, ha személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják A Katonákért Közhasznú Alapítvány javára, valamint belépnek a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíj- pénztárba – a harminc éven aluliak számára ismét nyitott a magánnyugdíj-pénztári belépés lehetõsége. A kérdések között elhangzott, hogy az új tagok mikor részesülhetnek a Hosz által biztosított kedvezményekben, milyen lakáshitelezési konstrukciókat tud biztosítani a Volksbank és az FHB, valamint miként módosul az éves kötelezõ munkaidõ.

A találkozó végén a tiszthelyettesek kötetlen beszélgetés keretében osztották meg gondjaikat és problémáikat a szakszervezet megjelent vezetõivel, majd mintegy tucatnyian léptek a Hosz tagjai közé – a jelenlévõk kétharmada már korábban is tagja volt a szakszervezetnek. Az új tagok között van Szimler Ferenc fõtörzsõrmester is, aki két és fél éve lépett a honvédség kötelékébe, s a közelmúltban lett a hivatásos állomány tagja. Élettársa már másfél évtizede katona, s elképzelése szerint õ nyolc-tíz évet fog egyenruhásként szolgálni. Elsõsorban a Hosz által biztosított szolgáltatások – közöttük a lakáshoz jutás lehetõsége – motiválta a jelentkezési lap kitöltésénél.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Olasz Légierő és a Brit Királyi Légierő megállapodást írt alá a brit hajózók és oktatók IV. fázisú képzéséről a szardíniai Decimomannuban található Nemzetközi Repülőkiképző Iskolában.

  Háború Művészete magazin

A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.