2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagtoborzás - Belépő tiszthelyettesek

Hosz  |  2006. 02. 02., 17:45

Katonai szakképzettséggel nem rendelkezõ tiszthelyetteseket látogattak meg a Hosz vezetõi Szentendrén január utolsó napjaiban. Az öthetes kiképzés közben megrendezett fórumot az iskola vezetõi is támogatták, hiszen számukra sem közömbös, hogy a szerzõdéses és hivatásos állomány tagjai ismerik-e a Honvédszakszervezet tevékenységét, szolgáltatásait. A programon jelen volt Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke, Jáger Tibor, a Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivõje és dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivõ.

Szincsák Gyula a közel félszáz – közöttük Ködbaum József õrnagy, helyi alapszervezeti vezetõ – jelenlévõ elõtt elmondta, hogy a Honvédszakszervezet elfogadottsága minden szinten megtörtént a Magyar Honvédség keretén belül, és a katonaállomány több mint ötven százaléka már az érdekvédelmi szervezet tagja. Ez jelzi a Hosz reprezentativitását is, amely a különbözõ tárgyalásokon megnyugtató, komoly hátteret biztosít a szakszervezet irányítóinak. Az alelnök tájékoztatta a tiszthelyetteseket az elmúlt évi és a közelmúltban történt tárgyalásokról is, szólt a kafetéria-rendszerrõl, melynek bevezetése valószínûleg csak 2007-ben várható. Elmondta, hogy a Hosz tárgyalásainak eredményeképpen januártól 5%-kal nõtt a katonák illetménye, de ez különbözõ juttatásokkal, például a magánnyugdíj- és egészségpénztári kiegészítéssel további 2%-kal emelkedhet. Szólt a szolgálati idõ pótlék bevezetésének lehetõségeirõl és a folyamatban lévõ ügyekrõl – többek között a lakhatási támogatásokról, a készenléti szolgálati idõ elszámolásáról, a tizenharmadik havi illetményrõl és a Hosz álláspontjáról a tiszthelyettesek vezetõi pótlékának bevezetése kapcsán.

Hortobágyi Tibor az egyéni és közösségi jogi érdekvédelem problémakörét érintve hangsúlyozta, hogy a Hosz tagság megkönnyíti a katonák számára a különbözõ vitákban és bírósági perekben a képviseleti lehetõséget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jogszabály módosítás miatt a szolgálati panaszidõ lerövidült.

Jáger Tibor területi ügyvivõ e témához kapcsolódva közölte: a Honvédszakszervezetnek csak tagjai érdekképviseletére van lehetõsége. A számtalan szolgáltatás közül kiemelte a tagok csoportos életbiztosítását, a különbözõ segélyeket, a gépkocsi, a telefon és a lakáshoz jutás kedvezményes lehetõségeit. Hangsúlyozta, hogy a katonák önmagukat segítik azzal, ha személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják A Katonákért Közhasznú Alapítvány javára, valamint belépnek a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíj- pénztárba – a harminc éven aluliak számára ismét nyitott a magánnyugdíj-pénztári belépés lehetõsége. A kérdések között elhangzott, hogy az új tagok mikor részesülhetnek a Hosz által biztosított kedvezményekben, milyen lakáshitelezési konstrukciókat tud biztosítani a Volksbank és az FHB, valamint miként módosul az éves kötelezõ munkaidõ.

A találkozó végén a tiszthelyettesek kötetlen beszélgetés keretében osztották meg gondjaikat és problémáikat a szakszervezet megjelent vezetõivel, majd mintegy tucatnyian léptek a Hosz tagjai közé – a jelenlévõk kétharmada már korábban is tagja volt a szakszervezetnek. Az új tagok között van Szimler Ferenc fõtörzsõrmester is, aki két és fél éve lépett a honvédség kötelékébe, s a közelmúltban lett a hivatásos állomány tagja. Élettársa már másfél évtizede katona, s elképzelése szerint õ nyolc-tíz évet fog egyenruhásként szolgálni. Elsõsorban a Hosz által biztosított szolgáltatások – közöttük a lakáshoz jutás lehetõsége – motiválta a jelentkezési lap kitöltésénél.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.