2023. 12. 08. péntek
Mária
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagtoborzás - Belépő tiszthelyettesek

Hosz  |  2006. 02. 02., 17:45

Katonai szakképzettséggel nem rendelkezõ tiszthelyetteseket látogattak meg a Hosz vezetõi Szentendrén január utolsó napjaiban. Az öthetes kiképzés közben megrendezett fórumot az iskola vezetõi is támogatták, hiszen számukra sem közömbös, hogy a szerzõdéses és hivatásos állomány tagjai ismerik-e a Honvédszakszervezet tevékenységét, szolgáltatásait. A programon jelen volt Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke, Jáger Tibor, a Hosz nyugat-magyarországi területi ügyvivõje és dr. Hortobágyi Tibor, jogi ügyvivõ.

Szincsák Gyula a közel félszáz – közöttük Ködbaum József õrnagy, helyi alapszervezeti vezetõ – jelenlévõ elõtt elmondta, hogy a Honvédszakszervezet elfogadottsága minden szinten megtörtént a Magyar Honvédség keretén belül, és a katonaállomány több mint ötven százaléka már az érdekvédelmi szervezet tagja. Ez jelzi a Hosz reprezentativitását is, amely a különbözõ tárgyalásokon megnyugtató, komoly hátteret biztosít a szakszervezet irányítóinak. Az alelnök tájékoztatta a tiszthelyetteseket az elmúlt évi és a közelmúltban történt tárgyalásokról is, szólt a kafetéria-rendszerrõl, melynek bevezetése valószínûleg csak 2007-ben várható. Elmondta, hogy a Hosz tárgyalásainak eredményeképpen januártól 5%-kal nõtt a katonák illetménye, de ez különbözõ juttatásokkal, például a magánnyugdíj- és egészségpénztári kiegészítéssel további 2%-kal emelkedhet. Szólt a szolgálati idõ pótlék bevezetésének lehetõségeirõl és a folyamatban lévõ ügyekrõl – többek között a lakhatási támogatásokról, a készenléti szolgálati idõ elszámolásáról, a tizenharmadik havi illetményrõl és a Hosz álláspontjáról a tiszthelyettesek vezetõi pótlékának bevezetése kapcsán.

Hortobágyi Tibor az egyéni és közösségi jogi érdekvédelem problémakörét érintve hangsúlyozta, hogy a Hosz tagság megkönnyíti a katonák számára a különbözõ vitákban és bírósági perekben a képviseleti lehetõséget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jogszabály módosítás miatt a szolgálati panaszidõ lerövidült.

Jáger Tibor területi ügyvivõ e témához kapcsolódva közölte: a Honvédszakszervezetnek csak tagjai érdekképviseletére van lehetõsége. A számtalan szolgáltatás közül kiemelte a tagok csoportos életbiztosítását, a különbözõ segélyeket, a gépkocsi, a telefon és a lakáshoz jutás kedvezményes lehetõségeit. Hangsúlyozta, hogy a katonák önmagukat segítik azzal, ha személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlják A Katonákért Közhasznú Alapítvány javára, valamint belépnek a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíj- pénztárba – a harminc éven aluliak számára ismét nyitott a magánnyugdíj-pénztári belépés lehetõsége. A kérdések között elhangzott, hogy az új tagok mikor részesülhetnek a Hosz által biztosított kedvezményekben, milyen lakáshitelezési konstrukciókat tud biztosítani a Volksbank és az FHB, valamint miként módosul az éves kötelezõ munkaidõ.

A találkozó végén a tiszthelyettesek kötetlen beszélgetés keretében osztották meg gondjaikat és problémáikat a szakszervezet megjelent vezetõivel, majd mintegy tucatnyian léptek a Hosz tagjai közé – a jelenlévõk kétharmada már korábban is tagja volt a szakszervezetnek. Az új tagok között van Szimler Ferenc fõtörzsõrmester is, aki két és fél éve lépett a honvédség kötelékébe, s a közelmúltban lett a hivatásos állomány tagja. Élettársa már másfél évtizede katona, s elképzelése szerint õ nyolc-tíz évet fog egyenruhásként szolgálni. Elsõsorban a Hosz által biztosított szolgáltatások – közöttük a lakáshoz jutás lehetõsége – motiválta a jelentkezési lap kitöltésénél.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.