2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2006. 02. 02., 17:46

A Hosz 2005. november hónapban tartott választmányi ülésén a pártoló tagság helyzetét rendezõ határozatának elfogadását követõen számos levelet kaptam. A levelek hol durvák, hol értetlenséget kifejezõk, néma vádlók voltak, mondván: nem teszünk semmit a katona- feleségek, katonaözvegyek védelme érdekében.

Nem gondolom, hogy hasonló hangnemben kellene e levelekre válaszolnom, mert ez sehová sem vezetne, de nekem is érdekem, hogy a 131 pártoló tag helyzetének rendezése a törvényes keretek között történjen meg.

Vitatkozhatnánk a tyúk meg a tojás problémáján is, de nem hiszem, hogy megol¬daná ezt a vitatott helyzetet.

Azt gondolom, hogy a felhozott megnemértések ellenére is szükséges a tényekre támaszkodni.

Már a Hosz megalakulásakor is rögzítette az alapszabály, hogy kik lehetnek a szervezet rendes és pártoló tagjai.

Akkor mégis mi történt? Az történt, hogy a tagozat – mellõzve az alapszabály elõírásait – megalakításának jó jelszavává tette, hogy minél többen lépjünk be, mert ez a szervezet szociális segélyt, temetési segélyt biztosít tagjainak. A belépési nyilatkozatok is azt rögzítik, hogy belépek a Hosz Nyugállományú Tagozatába. Nem tartottuk fontosnak az alapszabály elõírásait.

Kereshetnénk most, hogy ki vagy kik a felelõsek a kialakult helyzetért, de van-e ennek értelme, vezethetne-e ez valahová? Azt gondolom, hogy a választ e kérdésekre mindenki tudja.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a II. és III. kongresszust követõen többször is naprendre tûzte a Hosz vezetése ennek rendezését. Nem érdem, de tény, hogy a helyzetem úgy alakult, nekem kellett minden esetben felvenni a küzdelmet a pártoló tagok védelme érdekében. Sajnos, az ügy vége mindig az lett, hogy megoldás nem született.

Két évvel ezelõtt, az elõzõ vezetés szóban úgy foglalt állást, hogy többet errõl – mint pártoló tagságról – nem beszélünk. Az ügy akkor került ismét elõtérbe, amikor a segélyezés átkerült a Katonákért közalapítványhoz, mert az alapítvány õket kizárta volna a segélyezettek körébõl. Fellépésemre változott meg a tervezet úgy, ahogy az ma is van.

2005. április 9 után jöttek a különbözõ nézetek, vélemények, miszerint ez az új vezetés biztos mindent lesöpör az asztalról, amit az elõzõ vezetés csinált. Nem így történt, hanem következetesen viszi végig a III. kongresszust követõ határozatok végrehajtását.

Nos, ide tartozik a pártoló tagság helyzetének rendezése is. Ne dugjuk a fejünket a homokba, ne tegyünk úgy, hogy nem érdekel minket az alapszabály. Helyesebbnek tartom, ha abban gondolkodunk, hogy van egy régóta vajúdó akut helyzet, amit a helyére kell tenni, de úgy, hogy a meglévõ pártoló tagjaink ne kerüljenek hátrányos helyzetbe.

A Hosz november 18-i választmányi ülése nagy szavazattöbbséggel döntött a pártoló tagokról szóló határozatról. Ebben a határozatban végre egyértelmû, hogy kik a pártoló tagok, mik a jogosultságaik, kötelezettségeik. Az elnökség elfogadta: a kongresszusig a meglévõ 131 pártoló tag a jelenlegi 200 Ft/hó tagdíjat fizeti tovább.

Adódik a kérdés: és azt követõen mi lesz? A válaszom, hogy a kongresszus kompetenciája az alapszabály módosítása, a tagozaté pedig a módosító indítvány beterjesztése. Ez újabb küzdelem? Igen, az. Mégis azt gondolom, ez az egyenes, a mindenki érdekét szolgáló út, és nem a durva, meggondolatlan vagdalkozás. Gondolkodjunk közösen a jobbításon!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.