2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú Híradó

Hosz  |  2006. 02. 02., 17:46

A Hosz 2005. november hónapban tartott választmányi ülésén a pártoló tagság helyzetét rendezõ határozatának elfogadását követõen számos levelet kaptam. A levelek hol durvák, hol értetlenséget kifejezõk, néma vádlók voltak, mondván: nem teszünk semmit a katona- feleségek, katonaözvegyek védelme érdekében.

Nem gondolom, hogy hasonló hangnemben kellene e levelekre válaszolnom, mert ez sehová sem vezetne, de nekem is érdekem, hogy a 131 pártoló tag helyzetének rendezése a törvényes keretek között történjen meg.

Vitatkozhatnánk a tyúk meg a tojás problémáján is, de nem hiszem, hogy megol¬daná ezt a vitatott helyzetet.

Azt gondolom, hogy a felhozott megnemértések ellenére is szükséges a tényekre támaszkodni.

Már a Hosz megalakulásakor is rögzítette az alapszabály, hogy kik lehetnek a szervezet rendes és pártoló tagjai.

Akkor mégis mi történt? Az történt, hogy a tagozat – mellõzve az alapszabály elõírásait – megalakításának jó jelszavává tette, hogy minél többen lépjünk be, mert ez a szervezet szociális segélyt, temetési segélyt biztosít tagjainak. A belépési nyilatkozatok is azt rögzítik, hogy belépek a Hosz Nyugállományú Tagozatába. Nem tartottuk fontosnak az alapszabály elõírásait.

Kereshetnénk most, hogy ki vagy kik a felelõsek a kialakult helyzetért, de van-e ennek értelme, vezethetne-e ez valahová? Azt gondolom, hogy a választ e kérdésekre mindenki tudja.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a II. és III. kongresszust követõen többször is naprendre tûzte a Hosz vezetése ennek rendezését. Nem érdem, de tény, hogy a helyzetem úgy alakult, nekem kellett minden esetben felvenni a küzdelmet a pártoló tagok védelme érdekében. Sajnos, az ügy vége mindig az lett, hogy megoldás nem született.

Két évvel ezelõtt, az elõzõ vezetés szóban úgy foglalt állást, hogy többet errõl – mint pártoló tagságról – nem beszélünk. Az ügy akkor került ismét elõtérbe, amikor a segélyezés átkerült a Katonákért közalapítványhoz, mert az alapítvány õket kizárta volna a segélyezettek körébõl. Fellépésemre változott meg a tervezet úgy, ahogy az ma is van.

2005. április 9 után jöttek a különbözõ nézetek, vélemények, miszerint ez az új vezetés biztos mindent lesöpör az asztalról, amit az elõzõ vezetés csinált. Nem így történt, hanem következetesen viszi végig a III. kongresszust követõ határozatok végrehajtását.

Nos, ide tartozik a pártoló tagság helyzetének rendezése is. Ne dugjuk a fejünket a homokba, ne tegyünk úgy, hogy nem érdekel minket az alapszabály. Helyesebbnek tartom, ha abban gondolkodunk, hogy van egy régóta vajúdó akut helyzet, amit a helyére kell tenni, de úgy, hogy a meglévõ pártoló tagjaink ne kerüljenek hátrányos helyzetbe.

A Hosz november 18-i választmányi ülése nagy szavazattöbbséggel döntött a pártoló tagokról szóló határozatról. Ebben a határozatban végre egyértelmû, hogy kik a pártoló tagok, mik a jogosultságaik, kötelezettségeik. Az elnökség elfogadta: a kongresszusig a meglévõ 131 pártoló tag a jelenlegi 200 Ft/hó tagdíjat fizeti tovább.

Adódik a kérdés: és azt követõen mi lesz? A válaszom, hogy a kongresszus kompetenciája az alapszabály módosítása, a tagozaté pedig a módosító indítvány beterjesztése. Ez újabb küzdelem? Igen, az. Mégis azt gondolom, ez az egyenes, a mindenki érdekét szolgáló út, és nem a durva, meggondolatlan vagdalkozás. Gondolkodjunk közösen a jobbításon!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.