2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-ről jelentjük

Hosz  |  2006. 02. 02., 17:49

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) január 26-án tartotta évi első plenáris ülését. A rendezvényen a szaktárca vezetőjét Iváncsik Imre, a minisztérium politikai államtitkára képviselte, a munkáltatói oldal ügyvivője dr. Lakatos László mérnök vezérőrnagy, a HM tervezési és koordinációs főosztályvezetője, míg a munkavállalói oldal ügyvivője Mészáros Géza Hosz elnök volt. A Honvédszakszervezetet az elnök mellett Szincsák Gyula alelnök, valamint Oláh Gábor szociális és személyügyi ügyvivő képviselte.

Napirend előtt - a www.honvedelem.hu weblapon megjelent - az eladásra tervezett honvédségi objektumokkal, a megmaradó helyőrségi klubok müködésével és jövőjével, illetve a megszünt helyőrségekben müködő társadalmi szervezetek elhelyezésével, valamint a 13. havi illetmények folyósításával kapcsolatos egységes honvédségi végrehajtást érintő kérdéseket tárgyalták meg. A magántőke bevonásával megvalósítható megoldások integrálása a honvédelmi tárca lakásellátásába címü napirend előterjesztője dr. Lévai István Attila dandártábornok volt. A HM védelemgazdasági főosztályvezetője - szóbeli kiegészítésében - elmondta, hogy szükséges a lakásfejlesztés, a lakásellátás modernizációja, illetve az egységes lakáskódex kiadása. A hozzászólók között Oláh Gábor elmondta: a Hosz támogatja a védelemgazdasági főosztályvezető előterjesztését, annál is inkább, mert az egységes szerkezet, a lakáskódex megvalósítása jól fogja szabályozni a lakásellátást. A katona-szakszervezet szociális és személyügyi ügyvivője hozzátette még, hogy a holtpontról történő jelentős elmozdulás ellenére az anyagi forrásokat, a keretösszegeket 2008 után mindenképpen növelni kell.

Elhangzott az is: a Hosz kéri, hogy a hivatásos tisztek is ugyanolyan támogatásban részesüljenek, mint a hivatásos tiszthelyettesek, emellett a szerződéses legénységi állomány lakhatási támogatását is tovább kellene bővíteni. Ezt követően Grőb János ezredes, a HM HVK katonai tervezési főcsoportfőnökség haderőszervezési osztályvezetője a haderő-átalakítás aktuális feladatairól adott rövid tájékoztatást. Mészáros Géza Hosz elnök azt kérte, hogy idén ne történjenek olyan szervezeti változások, melyek a tervekben nem szerepelnek, jelen pillanatban nem ismertek. A 2005. évi külföldi beiskolázások tapasztalatairól Magyar Ferenc mérnök ezredes beszélt. A HM humánpolitikai főosztályának osztályvezetője szóbeli kiegészítésében elmondta: tapasztalat, hogy az eddig térítésmentes képzést biztosító államok - köztük Nagy-Britannia és Kanada is - bizonyos tanfolyamok esetében átálltak a térítéses képzési formára. A HM pályázatairól és a tárca éves kommunikációs feladatairól, a főbb nyilvánossági rendezvényekről és eseményekről Vámos Anna Eleonóra, a HM kommunikációs főosztály¬vezető-helyettese adott tájékoztatást. Miután a külső kommunikációról szóló közvéleménykutatási eredményeket, a bizalmi indexeket, a meglévő médiakapcsolatokat, a katonai PR programok médiahozadékát, valamint a belső tájékoztatásban elért eredményeket ismertette, aláhúzta: a belső arculat javításán még sokat kell dolgozni. A főbb célkitüzések között – egyebek mellett – a munkahelyi közösségek hatékony müködésének támogatását említette. Az előterjesztő - a müveleti kommunikációról szólva - a missziókban szolgáló mintegy ezer katonát Magyarország követeinek, arcainak nevezte. Az idei tárcaszintü rendezvények közül kiemelte a gyakorlat-nyilvánossági napok mellett a Bevetés Próbákat is. A főosztályvezető-helyettes – ezt követően – a tárca civil szervezetekkel történő együttmüködési feladatairól és a 2006. évi pályázatokról is hasznos információkat adott. A tárcaszintü érdekegyeztetés helyzetét, valamint a 2006. évi első féléves munkaterv tervezetét Zsoldos Géza, HÉF titkár vezetésével vitatták meg a résztvevők.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.