2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A 2018. évi országjelentés

2018. 04. 21., 13:05

2018. április 17-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Magyarország növekedési lehetőségeiről tartottak vitát abból az alkalomból, hogy az Európai Bizottság közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését.

 

A 90 résztvevővel megtartott eseményen, amelyen a LIGA Szakszervezetek is képviseltette magát, hangsúlyosan esett szó az országspecifikus ajánlások végrehajtásában elért eredményekről, és a lehetséges kockázatok értékeléséről.

Székely István Pál, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyekért Főigazgatóságának (DG ECFIN) kutatási igazgatója, az esemény első felében a magyar országjelentés egyes főbb megállapításait foglalta össze. Elmondta, hogy az Európai Unió minden országában komoly szakmai anyagnak számítanak ezek a jelentések, százas nagyságrendben dolgoznak szakértők egy-egy anyagon. A jelentések azt tükrözik, hogy az Európai Bizottság hogyan tekint az egyes országokra.

Ábrákkal illusztrálva bemutatta, hogy Magyarországot az adatok alapján stabil GDP növekedés és erős fogyasztás jellemzi. Ugyanakkor a munkaerő a termelést korlátozó tényezőként szerepel a feldolgozóipar túlsúlya miatt, a termelékenység pedig elmarad a környező országokétól. A társadalmat illetően a szociális ellátórendszer viszonylag jól működik, viszont a kedvező adatokban a közmunka hatása is megjelenik. Az adatok mögé nézve viszont az is látható, hogy a felzárkózási folyamatok mögött alapvetően egy normális gazdasági fejlődés mellett Magyarország összességében véve veszít a pozíciójából és több területen is érik kihívások. Az intézmények megbízhatóságával és a kormányzással kapcsolatos hiányosságok visszafoghatják az ország gazdasági felzárkózását.

A demográfiai trendek és a jól képzett fiatalok elvándorlása nem segítik elő a jövőbeni növekedést. A gazdaság duális szerkezete, a lakossági és vállalati beruházások közötti különbségek azt mutatják, hogy a döntően EU-forrásokra alapozó gazdasági növekedés kockázatokat rejt magában.

Előadásában kitért az oktatás romló helyzetére (PISA-tesztek), valamint az egészségügy helyzetére is (döntően fekvőbeteg ellátás, növekvő, de az EU átlagtól még mindig elmaradó várható életkor, egészségben eltöltött évek száma). Az intézményi teljesítmény tekintetében elmarad, és romló tendenciát mutat az ország. Az EU átlag feletti, nem kielégítő besorolást kapott az egyetlen ajánlattevős közbeszerzések aránya is.

A felvezetőt követen kerekasztal beszélgetésre került sor György László (Századvég Gazdaságkutató Zrt.), Székely István Pál (Európai Bizottság), Virág Barnabás (Magyar Nemzeti Bank) valamint Vértes András (GKI Gazdaságkutató Zrt.) részvételével.

Az országjelentés magyar nyelvű változatát itt  található.

Mi is az az országjelentés?

 

A közzétett országjelentések az európai szemeszter téli csomagjának részét képezik. Az európai szemesztert 2010-ben a tagállamok hagyták jóvá, és 2011-ben indult útjára Magyarország EU-elnökségének vezető közreműködésével. Az európai szemeszter célja, hogy az EU tagállamai össze tudják hangolni gazdaságpolitikájukat, és kezelni tudják az előttük álló gazdasági kihívásokat.

Az országjelentések minden évben a tél végén jelennek meg (tavaly február 22-én), és kiindulópontként szolgálnak a tagállamok nemzeti programjának április közepéig történő kidolgozásához, valamint a tavasz későbbi részében a Bizottság soron következő országspecifikus ajánlásaihoz.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.