2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A 2018. évi országjelentés

2018. 04. 21., 13:05

2018. április 17-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Magyarország növekedési lehetőségeiről tartottak vitát abból az alkalomból, hogy az Európai Bizottság közzétette a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzését.

 

A 90 résztvevővel megtartott eseményen, amelyen a LIGA Szakszervezetek is képviseltette magát, hangsúlyosan esett szó az országspecifikus ajánlások végrehajtásában elért eredményekről, és a lehetséges kockázatok értékeléséről.

Székely István Pál, az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyekért Főigazgatóságának (DG ECFIN) kutatási igazgatója, az esemény első felében a magyar országjelentés egyes főbb megállapításait foglalta össze. Elmondta, hogy az Európai Unió minden országában komoly szakmai anyagnak számítanak ezek a jelentések, százas nagyságrendben dolgoznak szakértők egy-egy anyagon. A jelentések azt tükrözik, hogy az Európai Bizottság hogyan tekint az egyes országokra.

Ábrákkal illusztrálva bemutatta, hogy Magyarországot az adatok alapján stabil GDP növekedés és erős fogyasztás jellemzi. Ugyanakkor a munkaerő a termelést korlátozó tényezőként szerepel a feldolgozóipar túlsúlya miatt, a termelékenység pedig elmarad a környező országokétól. A társadalmat illetően a szociális ellátórendszer viszonylag jól működik, viszont a kedvező adatokban a közmunka hatása is megjelenik. Az adatok mögé nézve viszont az is látható, hogy a felzárkózási folyamatok mögött alapvetően egy normális gazdasági fejlődés mellett Magyarország összességében véve veszít a pozíciójából és több területen is érik kihívások. Az intézmények megbízhatóságával és a kormányzással kapcsolatos hiányosságok visszafoghatják az ország gazdasági felzárkózását.

A demográfiai trendek és a jól képzett fiatalok elvándorlása nem segítik elő a jövőbeni növekedést. A gazdaság duális szerkezete, a lakossági és vállalati beruházások közötti különbségek azt mutatják, hogy a döntően EU-forrásokra alapozó gazdasági növekedés kockázatokat rejt magában.

Előadásában kitért az oktatás romló helyzetére (PISA-tesztek), valamint az egészségügy helyzetére is (döntően fekvőbeteg ellátás, növekvő, de az EU átlagtól még mindig elmaradó várható életkor, egészségben eltöltött évek száma). Az intézményi teljesítmény tekintetében elmarad, és romló tendenciát mutat az ország. Az EU átlag feletti, nem kielégítő besorolást kapott az egyetlen ajánlattevős közbeszerzések aránya is.

A felvezetőt követen kerekasztal beszélgetésre került sor György László (Századvég Gazdaságkutató Zrt.), Székely István Pál (Európai Bizottság), Virág Barnabás (Magyar Nemzeti Bank) valamint Vértes András (GKI Gazdaságkutató Zrt.) részvételével.

Az országjelentés magyar nyelvű változatát itt  található.

Mi is az az országjelentés?

 

A közzétett országjelentések az európai szemeszter téli csomagjának részét képezik. Az európai szemesztert 2010-ben a tagállamok hagyták jóvá, és 2011-ben indult útjára Magyarország EU-elnökségének vezető közreműködésével. Az európai szemeszter célja, hogy az EU tagállamai össze tudják hangolni gazdaságpolitikájukat, és kezelni tudják az előttük álló gazdasági kihívásokat.

Az országjelentések minden évben a tél végén jelennek meg (tavaly február 22-én), és kiindulópontként szolgálnak a tagállamok nemzeti programjának április közepéig történő kidolgozásához, valamint a tavasz későbbi részében a Bizottság soron következő országspecifikus ajánlásaihoz.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.