2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A doni hősökre emlékeztek

2020. 01. 11., 18:49

A Don melletti ütközetekre, valamint az 1943-as doni áttörésre emlékezett a honvédelmi tárca Budapesten, január 10-én. Az eseményen Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes mondott beszédet. A megemlékezésen a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök vett részt...

Hetvenhét évvel ezelőtt, 1943. január 12-én kezdődött a doni áttörés, amelyben a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg több mint százezer katonája esett áldozatul. A Honvédelmi Minisztérium, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület az évforduló alkalmából közösen tartott központi megemlékezést pénteken. Az esemény a Mátyás templomban kezdődött, ahol Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke mutatott be megemlékező szentmisét.

 

Az évfordulós rendezvény központi helyszínén, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán Németh Szilárd parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes emlékezett meg a 77 évvel ezelőtti eseményekről. Mint mondta, magyar hadsereg olyan nehéz és mostoha körülmények között még soha nem harcolt, mint amely a Donhoz felvonult. „20. századi hadtörténelmi példákat is nehéz lenne találni arra, hogy egy 200 ezer fős hadsereg – ilyen körülmények között – ellen tudott volna állni a súlypontokra koncentráló személyi és fegyverzeti túlerővel rendelkező ellenfél támadásának” – fogalmazott. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar katonák a körülmények ellenére is kitartottak az utolsó pillanatig, s a mínusz 35-40 fokos dermesztő hidegben napokig vívták kétségbeesett és egyenlőtlen küzdelmüket, de több hétig tartott utóvédharcuk is. „Nem gyávaságuk miatt kényszerültek meghátrálásra, az eredményes védelem reális feltételei hiányoztak. Harcoltak és védték magukat a rendelkezésre álló elégtelen fegyverzettel, amíg egyáltalán lehetséges volt” – mondta Németh Szilárd.

A honvédelmi miniszterhelyettes rámutatott: a 2. hadsereg doni katasztrófája a 21. század Magyarországa, s benne a Magyar Honvédség újraépítése megszervezőinek megszívlelendő tanulságokkal szolgál. Mint fogalmazott, magyar életek, a magyar katonák soha nem áldozhatók fel idegen, nagyhatalmi érdekek oltárán, a mindenkori politikai és katonai vezetésnek pedig minden, katonáink bevetésével kapcsolatos eshetőségre kell, hogy legyen terve, forgatókönyve. „Tudjuk, sajnos, tízezreknek nem adatott meg a hazatérés, meghaltak, elvesztek, megsebesültek, megbetegedtek. A háborús poklot túlélt hős magyar honvédeink és munkaszolgálatosaink mellett rájuk emlékezünk katonai tiszteletadással, szent misével, kegyeleti imával minden esztendő januárjában Magyarországon, a Kárpát-medence szerte és e határokon túl egyaránt. Tisztelet a Hősöknek, kegyelet az Áldozatoknak!” – zárta beszédét Németh Szilárd.

Az eseményen, amelyen részt vett Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára is, Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke adta át a XX. Doni Hősök Emléktúra útbaindító parancsát a Magyar Tartalékosok Szövetsége képviselőjének, Jásdi Balázs főszervezőnek, amellyel kezdetét vette a több, egymást követő hétvégén, immáron országos szinten végrehajtott emléktúra.

Az eseményt kegyeleti ima és koszorúzás zárta.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.