2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF I. negyedéves ülését tartotta

2018. 03. 29., 14:04

Az év első ülését tartotta meg a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2018. március 27-én, ahol tájékoztató hangzott el a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, a Honvéd Önkéntes Közszolgálati Nyugdíjpénztárról, a közalkalmazottak bérének és a határvédelmi feladatokat ellátók helyzetéről, a katonai életpályamodell aktuális kérdéseiről, valamint a katonák túlszolgálatának jogszabályi hátteréről…

A fórum levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok a HM TKF főosztályvezetője ismertette a napirendeket, majd felkérte Dr. Pogácsás Imre dandártábornokot a HM HTPF főosztályvezetőjét a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program bemutatására. A személyi állományt, a katonai szervezeteket, az objektumokat, a technikai felszereléseket érintő teljes körű előadás után Czövek János a Hosz elnöke a programmal kapcsolatban elmondta, hogy az érdekképviseleti oldal üdvözli és jelezte, hogy már most látható eredményei vannak a Honvédség fejlesztésének.

A következő előadást Póda Jenő a Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója tartotta, beszámolt az elmúlt időszak pénztári teljesítményéről, az egyes alapok hozamairól, a pénztár által képviselt tagszervezési és költséghatékony működéséről.  Jelezte, hogy a tagok többsége továbbra is a honvédelmi szektorból van és köszönte az érdekképviseleti oldal támogatását a pénztári munkáltatói kiegészítés vonatkozásában. A munkáltatói oldal kérte, hogy a tárca vizsgálja meg a tartalékos állomány bevonását a munkáltatói támogatásba.

A napirend szerint dr. Bársony Krisztina ezredes a HM VGH Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóság igazgatója tájékoztatta a HÉF-et az Egészségpénztári károsultak helyzetéről majd jelezte, hogy közel 13 ezer fő 1,17 Milliárd Ft értékben saját költségvetésből lett kifizetve. Az érdekképviseleti szervek megköszönték, majd kérték, hogy a tárca vizsgálja meg a kártalanítás kiterjesztését a nyugállományú katonák és a honvédségi vállalatok dolgozói részére is.

Szó esett a közalkalmazotti állomány illetményfejlesztéséről, létszám helyzetéről. Varga István elnök  kifejtette a munkavállalói oldal álláspontját. Kérte, hogy a kérést továbbítsák a politikai vezetés irányába.

A határvédelmi feladatokat ellátókról Takács Tamás ezredes a HVK SZFCS csoportfőnök-helyettese álláspontját az elhangzott gyakori hiányosságok oldaláról világította meg, amelyet az érdekképviseleti oldal teljes egészében elfogadott. Czövek János elnök megköszönte a mindenre kiterjedő előterjesztést, egyben megkérdezte, hogy a tárca a közeljövőben tervezi-e, hogy a határvédelmi feladatok végrehajtásából a katonákat kivonják, melyre nemleges választ kapott. A munkavállalói oldal jelezte, hogy szükség van a már kialakított két hetes váltások rendszerének betartására.

Az utolsó napirendként a katonai életpályamodell helyzetéről számolt be Szécsi László alezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály osztályvezetője. A tárca megerősítette - a Honvédszakszervezet kérésének megfelelően – hogy a túlszolgálat jogszabályi hátterének módosítása folyamatban van.

 A munkavállalói oldal a katonai életpályamodell és a Zrínyi 2026 programmal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy újra kell gondolni a 2018 évi bértárgyalásokon a katonák illetményét.

A munkavállalói oldal kérte, hogy a nyugdíj előtti rendelkezési állományban lévők illetményének fejlesztését újból tekintsük át és a jogszabályban történjen meg a módosítás.

 

Szöveg: Szendrei Zoltán

Fotó: Archiv

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.