2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF I. negyedéves ülését tartotta

2018. 03. 29., 14:04

Az év első ülését tartotta meg a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum 2018. március 27-én, ahol tájékoztató hangzott el a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, a Honvéd Önkéntes Közszolgálati Nyugdíjpénztárról, a közalkalmazottak bérének és a határvédelmi feladatokat ellátók helyzetéről, a katonai életpályamodell aktuális kérdéseiről, valamint a katonák túlszolgálatának jogszabályi hátteréről…

A fórum levezető elnöke Dr. Kádár Pál dandártábornok a HM TKF főosztályvezetője ismertette a napirendeket, majd felkérte Dr. Pogácsás Imre dandártábornokot a HM HTPF főosztályvezetőjét a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program bemutatására. A személyi állományt, a katonai szervezeteket, az objektumokat, a technikai felszereléseket érintő teljes körű előadás után Czövek János a Hosz elnöke a programmal kapcsolatban elmondta, hogy az érdekképviseleti oldal üdvözli és jelezte, hogy már most látható eredményei vannak a Honvédség fejlesztésének.

A következő előadást Póda Jenő a Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója tartotta, beszámolt az elmúlt időszak pénztári teljesítményéről, az egyes alapok hozamairól, a pénztár által képviselt tagszervezési és költséghatékony működéséről.  Jelezte, hogy a tagok többsége továbbra is a honvédelmi szektorból van és köszönte az érdekképviseleti oldal támogatását a pénztári munkáltatói kiegészítés vonatkozásában. A munkáltatói oldal kérte, hogy a tárca vizsgálja meg a tartalékos állomány bevonását a munkáltatói támogatásba.

A napirend szerint dr. Bársony Krisztina ezredes a HM VGH Pénzügyi és Ellenőrzési Igazgatóság igazgatója tájékoztatta a HÉF-et az Egészségpénztári károsultak helyzetéről majd jelezte, hogy közel 13 ezer fő 1,17 Milliárd Ft értékben saját költségvetésből lett kifizetve. Az érdekképviseleti szervek megköszönték, majd kérték, hogy a tárca vizsgálja meg a kártalanítás kiterjesztését a nyugállományú katonák és a honvédségi vállalatok dolgozói részére is.

Szó esett a közalkalmazotti állomány illetményfejlesztéséről, létszám helyzetéről. Varga István elnök  kifejtette a munkavállalói oldal álláspontját. Kérte, hogy a kérést továbbítsák a politikai vezetés irányába.

A határvédelmi feladatokat ellátókról Takács Tamás ezredes a HVK SZFCS csoportfőnök-helyettese álláspontját az elhangzott gyakori hiányosságok oldaláról világította meg, amelyet az érdekképviseleti oldal teljes egészében elfogadott. Czövek János elnök megköszönte a mindenre kiterjedő előterjesztést, egyben megkérdezte, hogy a tárca a közeljövőben tervezi-e, hogy a határvédelmi feladatok végrehajtásából a katonákat kivonják, melyre nemleges választ kapott. A munkavállalói oldal jelezte, hogy szükség van a már kialakított két hetes váltások rendszerének betartására.

Az utolsó napirendként a katonai életpályamodell helyzetéről számolt be Szécsi László alezredes, a HM Humánpolitikai Főosztály osztályvezetője. A tárca megerősítette - a Honvédszakszervezet kérésének megfelelően – hogy a túlszolgálat jogszabályi hátterének módosítása folyamatban van.

 A munkavállalói oldal a katonai életpályamodell és a Zrínyi 2026 programmal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy újra kell gondolni a 2018 évi bértárgyalásokon a katonák illetményét.

A munkavállalói oldal kérte, hogy a nyugdíj előtti rendelkezési állományban lévők illetményének fejlesztését újból tekintsük át és a jogszabályban történjen meg a módosítás.

 

Szöveg: Szendrei Zoltán

Fotó: Archiv

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.