2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz 2017. november 14-15-én tartotta Küldöttgyűlését

2017. 11. 17., 14:14

A Honvédszakszervezet 2017. november 14-15 –én tartotta soron következő őszi küldöttgyűlését, amelyen az aktuális döntések meghozatala mellet szakszervezeti fórum beszélgetés, és számos hasznos előadás is helyet kapott.

 

Czövek János elnök nyitotta meg a rendezvényt és köszöntötte a megjelenteket, valamint javaslatot tett a tisztségviselők személyére. Levezető elnöknek Jakubik Andrást, segítőjének Lippai Csabát, Szavazatszámláló és mandátumvizsgáló Bizottság tagjának Katócs Zsoltot, Horváth Józsefnét, Bali Jánost, Balogh Tibort, Láris Ferencet választották.

Jakubik András levezető elnök ismertette a Hosz ügyrendjét, illetve a szavazás menetét, majd Katócs Zsolt tájékoztatott a mandátumvizsgálat eredményéről, amely szerint 69%-os jelenlét mellett, a Küldöttgyűlés határozatképesen végezhette munkáját.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

A napirendi pontok ismertetését követően a Küldöttgyűlés egyhangúlag elfogadta a beterjesztett napirendi pontokat.

Az elnökség tájékoztatóját Czövek János elnök tartotta meg. Szót ejtett az az elmúlt időszak tevékenységeiről, elvégzett feladatairól, a hazai és nemzetközi rendezvényeken való részvételről. Tájékoztatott az EUROMIL rendezvényeiről, melyeken Bácskai István elnökségi tag vett részt. A lakhatással kapcsolatos tárgyalásokról elmondta, hogy minden katona aki lakáscélú hitelt vett fel, akár 500 ezer forintos támogatást kaphat. Ezt 2017-ben közel 1000 fő már meg is kapta.

Munkavédelemi témakörben ismertette, hogy volt egy két napos szakmai rendezvény, melynek során az Országos Munkavédelmi Bizottsággal és annak munkájával lehetett megismerkedni. Azt is megtudhatták a küldöttek, hogy e témakörben szakszervezetünk pályázatot nyújtott be, mely a munkavédelmi képviselők oktatását emeli fókuszba. A tagjaink közül többen részt vettek a pályázati anyag elkészítésében, és azt a munkáltatóval közösen fogjuk végrehajtani. További partnereink e témakörben a LIGA szakszervezetek, az MRK, és a rendőrszakszervezetek.

Mint az már 2015-óta megszokott, a határ menti feladatokkal kapcsolatban is több információ hangzott el. Az egyeztetések folyamatosan zajlanak. Jelenleg kiemelt feladatot okoz, hogy megemelkedett a gépjármű balesetek száma, illetve folyamatosan megújuló témaként a szolgálati és életkörülmények javítása is az egyeztetések fősodrát képezi.

Tagjaink jelentős részét továbbra is folyamatosan foglalkoztatja a fizikai követelményeknek való megfelelés és ennek feltételrendszere. A rövid értékelés után az elmúlt időszak tapasztalatait és az ez alapján kialakítandó módosításokat a rendezvény második napján lehetett közösen vizsgálni.

A nyugdíjasokat, szolgálati járandóságosokat és önkéntes tartalékosokat érintően a 60 év felettiek kedvezményes szolgálat vállalása és a keresetkorlát eltörlése témakörökben történt tájékoztatás. Az elmúlt időszakban a Hosz két javaslatot tett le a HM-ben az egyik a keresetkorlát teljes eltörlése, melyet a HM továbbvitt, a másik javaslat, hogy a keresetkorlát ne terjedjen ki az ömt-s határ menti feladatokat teljesítőkre. Az első javaslatot az NGM megvétózta, a második „tartalék” javaslat viszont befogadásra került és a jogszabályi változtatás június 1-el megtörtént.

A legfontosabb terület a bér és a béren kívüli juttatások volt, amit érintett az elnöki tájékoztató. A bérrel és béren kívüli juttatással kapcsolatban elhangzott, hogy az elnökség döntése értelmében tárgyalásokat folytattunk és megszületett a minden fél számára jó szívvel vállalható alku. Ennek részleteiről kizárólag a 2017. november 20-án történő hivatalos aláírási ceremóniát követően tudunk tájékoztatást adni.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

A Hjt. estleges módosításával kapcsolatban többen érdeklődtek, de a Hjt. jelen pillanatban nincs megnyitva. Elhangzott, hogy számos olyan téma merült fel már korábban is, ami a Hjt. egyes részeinek módosítását is igényelheti, többek között ilyen a túlóra elszámolás és annak díjazása, a lakhatási támogatási rendszer egyes elemei, elsősorban a szolgálati lakáshoz jutás szabályozása, és a pénzbeli lakhatási támogatások életkori korlátozása, stb. A fenti témákkal kapcsolatban néhány évvel ezelőtt jeleztük, hogy az akkor bevezetett módosításokkal a később szembesülő állomány körében az intézkedések nem fognak sikert aratni. A Honvédszakszervezet abban bízik, hogy a gyakorlati tapasztalatok és a beérkező vélemények alapján, ha nem is ebben az évben, de jövőre tudunk módosítást kezdeményezni a legégetőbb kérdésekben.

A tisztségviselők többször voltak egyeztetni az MH EK-ban, Kaposváron, Hódmezővásárhelyen, Szolnokon, Székesfehérváron, Tatán és a többi helyőrségben, mindenhol igyekszünk egyeztetni a parancsnokokkal, tárgyalni a katonák érdekében.

Részletes és több további témára is kiterjedő tájékoztatóját Czövek János a következőképpen foglalta össze:

Úgy gondoljuk, hogy amit a Hosz elkezdett 6 évvel ezelőtt, az a helyes út. A Hosz a lehetőségekkel tud élni és ezek a lehetőségek később is meg lesznek.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Ezt követően a Hosz 2018. éves költségvetését Bazsik István alelnök terjesztette elő. A költségvetést vita nélkül elsöprő többséggel fogadta el a Küldöttgyűlés.

 

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

A 3. napirendi pont az SZMSZ technikai jellegű módosítását tartalmazta, azt rövid vita után a Küldöttgyűlés elfogadta.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

A további napirendi pontokban elfogadásra került a Szendrei Zoltán által előterjesztett 2018. évi fontosabb feladatokról szóló, az Elnökség munkatervéről szóló, és a Rendezvénytervről szóló határozat.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Ezt követően a minden évben kiosztásra kerülő „Szakszervezeti munkáért díj” odaítélése történt meg. Jelölésre és a szavazólapra került Hangel Rita, Szőke István, és Lippai Csaba. Titkos szavazás során Lippai Csaba 77 szavazatot, Szőke István 55 szavazatot, Hangel Rita 50 szavazatot kapott így Lippai Csaba és Szőke István kapta meg idén a díjat.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Az első napi rendezvény ezt követően lezárásra került. Majd kötetlen fórum beszélgetésre került sor.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

A második napon szakmai előadások hangzottak el. Dr. Ecsedi László alezredes HM Vagyonfelügyeleti Főosztály osztályvezető-helyettese a lakhatási támogatásokról, Győri Péter ezds. HM Humánpolitikai Főo. Osztályvezetője a katonai életpályamodellel kapcsolatos változásokról, Simon Gyula Mátyás alez. a KIKNYP részéről az önkéntes területvédelmi tartalékos kötelék megalakításáról, felépítéséről, Geist József őrnagy a KIKNYP kiemelt testnevelő tisztje pedig a katonákkal szemben támasztott fizikai követelményekről beszélt előadásában. A tisztségviselőktől kapott visszajelzések alapján nagyon sok új és hasznos információval lettek gazdagabbak, amelyet tagságukkal is jó szívvel tudnak megosztani.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Szöveg: Bazsik István

Fotó: Klopfer Szandra

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.