2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Nagy Háború magyar hősei előtt tisztelegtek

2018. 11. 12., 12:27

Ők, akikről ez az emlékmű szól, és már nem érték meg a békét, megérdemlik, hogy ez a nap értük és róluk szóljon - jelentette ki Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára az első világháború magyar hőseinek tiszteletére állított emlékműavató ünnepségen november 11-én, a Fiumei úti sírkertben. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte...

lala7119.jpgA Nagy Háború befejezésének századik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Szabó István úgy fogalmazott: olyan emlékmű előtt állunk, amelynek százszámra vannak hasonló, ámde kisebb közösségek által emelt társai szerte a Kárpát-medence magyarlakta településein, de a mostanihoz hasonló egy sincs. „Ez az emlékmű egyszerre időszerű és egyszerre megkésett monumentum. Időszerű, hiszen pontosan az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából róhatjuk le kegyeletünket a hősi halált halt magyar katonák előtt. És megkésett, mert ilyen emlékmű a szívekben már létezett, de valós formát csak most, a háború centenáriuma alkalmából ölthetett” – mondta a honvédelmi államtitkár. Szabó István emlékeztetett: a korabeli Magyarország polgárai közül több mint 661 ezren estek el a frontokon. „Hisszük és most már tudjuk: nem áldozatai voltak ők ennek a küzdelemnek, hanem hősei. Pedig tudjuk, hősnek senki nem születik, hanem azzá válhat. Ők, akik önként, vagy a parancsnak engedelmeskedve, de esküjükhöz híven szolgálták a hazát, hősökké lettek.” Magyarország volt sokáig az egyetlen ország, amely évtizedekig nem emlékezett meg saját katonáiról – jelentette ki a honvédelmi államtitkár, hozzátéve: névtelen és arctalan embertömegeknek tekintették őket, akik az öt háborús év alatt a frontokat távol tartották, vagy az ellenséget szeretett hazájuk határaitól visszaszorították.

lala7168.jpg„Óvjuk és őrizzük hős katonáink emlékét otthon, mint itt az új kegyhelyen, de legfőképpen a szívünkben. Idén, a Nagy Háború centenáriuma lehetőséget adott és kötelezett minket arra, hogy méltó helyen méltó emlékművet állítsunk a magyar katonák első világháborúban tanúsított hősiességének tiszteletére” – mondta köszöntőjében Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, aki emlékeztetett arra, hogy a Fiumei úti sírkertben az újkori Magyarország minden meghatározó történelmi eseményének van mementója. „Meggyőződésem, hogy a ma felavatásra kerülő emlékmű is élő kegyeleti hely lesz azoknak a családoknak, amelyneknek nincs lehetőségük elveszített édesapjuk, nagyapjuk, dédapjuk sírhelyét felkeresni.”

lala7141.jpgRétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára avatóbeszédében rámutatott: évszázados hiányt pótolunk, hiszen eddig nem volt lehetőség arra, hogy a Nemzeti Sírkertben az első világháború számtalan áldozatára emlékezhessünk. „Alulértékelt hősök azok a katonák, akik az első világháborúban Magyarország nevében elhunytak. Alulértékeltek és négy évtizeden keresztül elhallgatott hősök voltak ők, hiszen a tiszteletükre emelt emlékhelyeket a második világháborút követő kommunista időszakban megsemmisítették” – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette: a nemzet hősként tekint azokra a katonákra, akik hazájukért, a magyarokért, a szülőföldjükért harcoltak. „Nagy szükség volt arra, hogy emlékhelyek jöjjenek létre településenként és országosan is, ahol emlékezni lehet a nemzet hőseire. Ezért volt fontos az elmúlt négy esztendőben a magyar kormány és a Centenáriumi Emlékbizottság számára is, hogy minden olyan emlékhelyet, amely a települések hősi halottainak nevét véste kőbe, újítsunk fel és helyezzünk méltó körülmények közé. Megtettük ezt az ország határain belül és a jelenlegi országhatárokon kívül is” – mondta Rétvári Bence.

lala7230.jpgA Zsigmond Attila által megalkotott emlékművet Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke és Jákob János dandártábornok, a HM Protestáns Tábori Püspökség püspöke áldotta meg, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit. A rendezvény zárásaként az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár díszszakasza díszlövésekkel, a MATASZ hagyományőrző tagozata ágyúlövésekkel tisztelgett a hősi halált halt magyar katonák emléke előtt.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.