2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Akik a béremelésből kimaradtak

2018. 04. 21., 13:07

2018. április 11-én ülésezett az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) szakértői Bizottsága. Az ülés annak a 150-200 ezer közszolgálati dolgozó helyzetét tárgyalta meg, akik a béremelésekből kimaradtak.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkavállalói oldala már több alkalommal kezdeményezte a központi bérintézkedésekből kimaradó közszolgálati munkavállalók helyzetének rendezését. A korábbi viták során a kormányzati oldal is elismerte, hogy a közel 700 ezer közszolgálati munkavállaló közül 150 ezer munkavállaló már 10 éve nem részesült központi béremelésben. A probléma megoldását nehezíti, hogy szinte valamennyi közszolgálati szakmában, ágazatban találhatók ilyen munkavállalók.

A munkavállalói oldal 2018 márciusában újból kezdeményezte az OKÉT összeghívását a megoldás érdekében. Az oldal ezen az ülésen szerette volna áttekinteni egy esetleges közszolgálati diplomás bérminimum bevezetésének lehetséges hatásait is.

A kormányzati oldal első körben szakértői bizottság létrehozását javasolta, melynek első ülésére – az önkormányzati oldal elfoglaltsága miatt – 2018. április 11-én került sor. Az ülésen egyetértés alakult ki abban a tekintetben, hogy a lehetséges megoldási alternatívák kidolgozásának alapfeltétele az érintettek pontos számbavétele. A munkacsoport megbeszélése során világossá vált, hogy több nagy csoportba sorolhatók a béremelésből kimaradt munkavállalók.

Az önkormányzati tisztségviselők esetében egy feladatfinanszírozási problémáról van szó. A központi államigazgatásban dolgozók helyzetét a tervezett életpályatörvény 2019. január 1-jei hatálybalépése javíthatja. A legnehezebben azonosítható csoportba a különböző ágazatokban és intézményekben foglalkoztatott műszaki, technikai adminisztratív dolgozók tartoznak. Ők döntően közalkalmazottak, de egy részük a Munka Törvénykönyve alá tartozik.

Világossá vált, hogy vannak olyan munkavállalók is, elsősorban a kulturális és közművelődési területén, akik kulturális pótlék címen kapta jövedelem-kiegészítést, de ezzel nem sikerült megnyugtatóan rendezni a bérezésüket.

A kormányoldal vállalata, hogy a következő szakértői összejövetelre elkészíti a részletes problématérképet.

A napirendhez kapcsolódóan a munkavállalói oldalról felmerült az a javaslat, amely szerint az összes közszolgálati dolgozó helyzetén kellene javítani. Ennek eszköze lehetne a minimálbéren, garantált bérminimumon és a közszolgálati diplomás bérminimumon alapuló új bértábla rendszer. A kormányzati oldal véleménye szerint első körben a kimaradók problémáját kell megoldani. Nem elvetve az összes közszolgálati dolgozóra vonatkozó javaslatot, a kormányzati felvetéshez csatlakozott az önkormányzati oldal is.

A kormányzati oldal a korábbi munkavállalói javaslatnak megfelelően azt is vállalta, hogy a következő ülésre készít egy modellszámítást. Ebben megvizsgálja, hogy a diplomás bérminimum bevezetése milyen hatással lenne a különféle közszolgálati bérrendszerekre, illetve az azok hatálya alá tartozó munkavállalókra. A munka folytatására az elemzések elkészülte után kerül sor.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…
2023-07-04 10:07:16
A 10. Fáy túra része a Honvédszakszervezet, Magyar Honvédség 175. éves jubileumához kapcsolódó rendezvénysorozatnak, mely 2023. július 22-én kerül megtartásra Gombán, melyre szeretettel várják a vállalkozó kedvű katonákat...

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.