2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Akik a béremelésből kimaradtak

2018. 04. 21., 13:07

2018. április 11-én ülésezett az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) szakértői Bizottsága. Az ülés annak a 150-200 ezer közszolgálati dolgozó helyzetét tárgyalta meg, akik a béremelésekből kimaradtak.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkavállalói oldala már több alkalommal kezdeményezte a központi bérintézkedésekből kimaradó közszolgálati munkavállalók helyzetének rendezését. A korábbi viták során a kormányzati oldal is elismerte, hogy a közel 700 ezer közszolgálati munkavállaló közül 150 ezer munkavállaló már 10 éve nem részesült központi béremelésben. A probléma megoldását nehezíti, hogy szinte valamennyi közszolgálati szakmában, ágazatban találhatók ilyen munkavállalók.

A munkavállalói oldal 2018 márciusában újból kezdeményezte az OKÉT összeghívását a megoldás érdekében. Az oldal ezen az ülésen szerette volna áttekinteni egy esetleges közszolgálati diplomás bérminimum bevezetésének lehetséges hatásait is.

A kormányzati oldal első körben szakértői bizottság létrehozását javasolta, melynek első ülésére – az önkormányzati oldal elfoglaltsága miatt – 2018. április 11-én került sor. Az ülésen egyetértés alakult ki abban a tekintetben, hogy a lehetséges megoldási alternatívák kidolgozásának alapfeltétele az érintettek pontos számbavétele. A munkacsoport megbeszélése során világossá vált, hogy több nagy csoportba sorolhatók a béremelésből kimaradt munkavállalók.

Az önkormányzati tisztségviselők esetében egy feladatfinanszírozási problémáról van szó. A központi államigazgatásban dolgozók helyzetét a tervezett életpályatörvény 2019. január 1-jei hatálybalépése javíthatja. A legnehezebben azonosítható csoportba a különböző ágazatokban és intézményekben foglalkoztatott műszaki, technikai adminisztratív dolgozók tartoznak. Ők döntően közalkalmazottak, de egy részük a Munka Törvénykönyve alá tartozik.

Világossá vált, hogy vannak olyan munkavállalók is, elsősorban a kulturális és közművelődési területén, akik kulturális pótlék címen kapta jövedelem-kiegészítést, de ezzel nem sikerült megnyugtatóan rendezni a bérezésüket.

A kormányoldal vállalata, hogy a következő szakértői összejövetelre elkészíti a részletes problématérképet.

A napirendhez kapcsolódóan a munkavállalói oldalról felmerült az a javaslat, amely szerint az összes közszolgálati dolgozó helyzetén kellene javítani. Ennek eszköze lehetne a minimálbéren, garantált bérminimumon és a közszolgálati diplomás bérminimumon alapuló új bértábla rendszer. A kormányzati oldal véleménye szerint első körben a kimaradók problémáját kell megoldani. Nem elvetve az összes közszolgálati dolgozóra vonatkozó javaslatot, a kormányzati felvetéshez csatlakozott az önkormányzati oldal is.

A kormányzati oldal a korábbi munkavállalói javaslatnak megfelelően azt is vállalta, hogy a következő ülésre készít egy modellszámítást. Ebben megvizsgálja, hogy a diplomás bérminimum bevezetése milyen hatással lenne a különféle közszolgálati bérrendszerekre, illetve az azok hatálya alá tartozó munkavállalókra. A munka folytatására az elemzések elkészülte után kerül sor.

Forrás: liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.