2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átadták az új katonai buszokat

2018. 03. 26., 15:55

Történelmi fejlődés időszakába lépett a Magyar Honvédség – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter március 23-án, pénteken Székesfehérváron, az új katonai buszok ünnepélyes átadásán. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt az ünnepségen...

A miniszter hangsúlyozta, hogy a katonák akár az életük árán is garantálják Magyarország biztonságát; helytállnak a déli határon és a missziókban, hogy a magyar emberek biztonságban élhessenek. „A magyar katonáktól biztonságot kapunk, ezért is fontos, hogy kifejezzük tiszteletünket, megbecsülésünket irányukba, és itt az ideje annak is, hogy fejlesszük a Magyar Honvédséget” - mondta.

cikk_01.jpgHozzátette: éppen ezért a honvédség fejlesztésének egyik első lépése a katonák illetményének emelése volt, amit követett az egyéni felszerelésük modernizációja. Emellett a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kiemelt célja a magyar hadiipar újjáélesztése is. A HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnika Kft. kooperációjában a Magyar Honvédség számára készült CURRUS ARIES-VOLVO típusú buszokból első ütemben tizenöt darabot adtak át. A miniszter szavai szerint a következő időszakban felgyorsul a fejlődés üteme, és új járműveket, eszközöket adnak át a katonáknak. „Új és fontos fejlesztéseket fogunk bejelenteni, mert a katonákat fel kell vértezni a kor színvonalának megfelelő képességekkel és tudással, valamint a legmodernebb eszközökkel is, hiszen a megváltozott biztonsági környezetben számos kihívással kell szembenézniük” – fogalmazott dr. Simicskó István.

cikk_02.jpg

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes beszédében elmondta: nagy nap volt a mostani az Ikarus gyár számára, hiszen 35-40 évvel ezelőtt az üzem a világ legnagyobbjai között, egészen pontosan a negyedik helyen volt. Ekkor a gyárban készült a világ csuklós buszainak mintegy kétharmada. Székesfehérvár pedig akkoriban a magyar gazdaság egyik motorja volt.

cikk_03.jpg

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt mondta, három nagyvállalat határozta meg a város gazdasági teljesítményét, a Videoton, az Ikarus és a Köfém. Nem sok család lehet Székesfehérváron, amelynek ne lenne valamilyen köze az előbb említett cégekhez – fűzte hozzá. A polgármester köszönetet mondott a kormánynak, amiért a haderő reformjának keretében segít megmenteni az Ikarust.

cikk_04.jpg

Széles Gábor, az Ikarus Járműtechnika Kft. vezetője korszakhatárnak nevezte a buszok elkészültét, és elmondta, hogy a gyár egy növekedési pályára állt. Hozzátette, hogy nagy az érdeklődés az új buszok iránt, hiszen ilyen, moduláris, többféle célra alkalmas járműveket nem gyártanak a NATO tagállamaiban. A személy- és sebesültszállításra, illetve parancsnoki központként is használható buszok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek máshol nem léteznek – hangsúlyozta. Elmondta azt is, hogy nemrégiben mintegy 2 milliárd forintból fejlesztették az Ikarus gyárat, amely várja az új megrendeléseket.

cikk_05.jpg

A VOLVO alvázra szerelt új autóbuszokat Euro VI-os motorral szerelték. A járművek negyven személy vagy akár 12 sebesült szállítására alkalmasak. A most átadott tizenöt járművet még idén további negyven követi; 2019-ben pedig a tervek szerint már összesen 100 új busz áll majd a Magyar Honvédség rendelkezésére.

 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.