2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Átfogó haderőfejlesztés, középpontban a katonával

2019. 02. 06., 10:59

Az elmúlt csaknem fél évszázad legnagyobb szabású haderőfejlesztése folyik jelenleg a Magyar Honvédségben – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter évértékelő és feladatszabó értekezletén február 5-én, Budapesten. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte az értekezleten...

mb4a5559.jpgA HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartotta rendhagyó évértékelő és feladatszabó értekezletét a honvédelmi miniszter. A rendezvényen részt vettek a minisztérium államtitkárai, a Magyar Honvédség parancsnoka, illetve a tárca és a honvédség vezetői, a társszervezetek és az érdekvédelmi szervezetek képviselői, valamint számos meghívott vendég.

Benkő Tibor beszédében úgy fogalmazott: a kormány célja modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett honvédség megteremtése, amely bármely más nemzet fegyveres erejével felveszi a versenyt, és a térség meghatározó hadereje. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program az elmúlt közel fél évszázad legkomplexebb, legátfogóbb fejlesztési terve, amelyhez a tárca rendelkezik a kormány anyagi és erkölcsi támogatásával.

Irányítás és vezetés

Benkő Tibor kiemelte: az integrált szervezet megszűnésével, a struktúra átalakításával a tárca kormányzati szintű irányítást valósít meg. Feladata a honvédség működésének, fejlesztésének, fenntartásának, az üzemeltetés költségvetési szükségleteinek megteremtése és biztosítása, majd a feladatok végrehajtásának szigorú ellenőrzése. A katonai szervezetek vezetését a Magyar Honvédség parancsnoka hivatott végrehajtani, amihez hatásköre, jogköre és felelőssége is biztosított.

mb4a5370.jpgHangsúlyozta továbbá, hogy a kor kihívásainak megfelelő Magyar Honvédség létrehozása nemcsak a technikai eszközökön és az anyagi feltételeken múlik, hanem az állomány kiképzettségén, felkészültségén is. Ezt szolgálják a közelmúlt jogszabályi változásai is. A miniszter megemlítette: törvényben rögzítették az előmeneteli rendszer és a hivatásos állományba vétel rugalmasabbá tételét. Benkő Tibor emlékeztetett: a honvédelmi alkalmazotti státuszba történő átsorolás 35 százalékos illetményfejlesztést jelent. Mint hozzátette, mindezt nagyon is megérdemelték az érintettek, hiszen 2015 óta a haderőn belül már megkezdődött egy jelentős illetményfejlesztés, a civil kollégák azonban nem kaptak efféle elismerést. A honvédelmi alkalmazottakra ebben az évben átlagosan mintegy 20 százalékos illetményfejlesztés vár, utána pedig évente 5-5-5 százalékos béremelésre számíthatnak.

A feladatok végrehajtásához szükséges költségvetés rendelkezésre áll.

Középpontban a katona

Benkő Tibor rámutatott: a haderőfejlesztés középpontjában a katona áll. Ennek szellemében az életpályamodellt – benne az illetményfejlesztéssel, az előmeneteli rendszerrel, a lakhatási támogatással és az egészségkárosodási biztosítással – mindig tovább kell fejleszteni. A cél, hogy a katonák és családjuk megtalálják számításukat.

A miniszter kiemelte: korszerű haderő elképzelhetetlen korszerű feltételek mellett végrehajtott kiképzés, képzés és oktatás nélkül. E téren is elkezdődtek a változások – így például ősszel megkezdődött a hazai pilótaképzés az újonnan beszerzett kiképző repülőgépeken –, de további fejlesztések is várhatók.

mb4a5424.jpgA tárca és a haderő szélesíteni kívánja a társadalmi kapcsolatokat, erősítené a honvédelmi nevelés rendszerét, illetve az önkéntes tartalékos rendszert is. A honvédelmi nevelés tekintetében Benkő Tibor megemlítette: tavaly nyáron negyvenhét nyári táborban több mint ezerötszáz diák ismerkedhetett meg a honvédséggel, idén pedig már hetvenkét tábor indul mintegy kétezerötszáz fiatal számára. Kiemelte a honvéd kadét ágazati szakképzés sikerét, ezt szintén bővíteni tervezi a tárca, de elkészültek a hódmezővásárhelyi honvéd középiskolára vonatkozó tervek is.

Az önkéntes tartalékos rendszer 2010 óta működik, 2017-ben pedig új lendületet kapott az önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzásával. A rendszerben egyre nagyobb a fiatalok aránya. Két területvédelmi ezred máris megalakult, a létszám mára meghaladja a nyolcezer főt.

Megújuló eszközpark

A technikai fejlesztések terén történt előrelépéseket példaértékűnek nevezte a miniszter, és mint fogalmazott, különösen fontos, hogy a katonák által meghatározott eszközök beszerzése kezdődött meg. A hazai hadiipar fejlesztése területén megemlítette a Kiskunfélegyházán létrejött kézifegyver-összeszerelő üzemet, ahol idén a gyártás is megkezdődik, méghozzá a haderő mellett a magyar fegyveres testületek számára is. Fejlődnek a légierő és a szárazföldi erők képességei is: új repülőgépeket, harckocsikat, tüzér- és páncéltörő eszközöket, modern radarokat, légvédelmi rakétaegységeket szerez be a honvédség.

A nemzetközi célkitűzések terén az eddigi irányelvek követését hangsúlyozta Benkő Tibor. Hazánk számára prioritást élvez a Nyugat-Balkán biztonsága, hiszen e térség a többezer békefenntartó jelenléte ellenére sem tekinthető stabilnak. A V4-es együttműködés szintén kiemelt jelentőséggel bír Magyarország számára. A békemissziós feladatok vonatkozásában továbbra is adottak a súlyponti területek: évente közel kétezer katonánk fordul meg ilyen missziókban.

mb4a5570.jpgA honvéd egészségügyről szólva Benkő Tibor köszönetét fejezte ki a Honvédkórház minden dolgozójának. Mint hangsúlyozta, a kórházban folyamatos és biztonságos a betegellátás, a fejlesztések pedig büszkeségre adnak okot. A sajtóhírekben megjelentekkel ellentétben az állomány 99,1 százaléka kérte a honvédelmi alkalmazotti átsorolást, az erre vonatkozó dokumentumokat kevesebb mint 1 százalék nem írta alá a 7200 főből – vagyis tömeges elvándorlásról, összeomlásáról szó sincs.

A tárca 2019-es feladatairól szólva Benkő Tibor – egyebek mellett – a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a haderőfejlesztés felelős gazdálkodás melletti irányítását, a civil kontroll biztosítását, az életpálya fejlesztését jelölte meg.

A miniszter végezetül megköszönte a katonáknak a végrehajtott munkát, amit világszerte mindenütt elismernek.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.