2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az eskü egy életre kötelez

2017. 10. 31., 11:12

Összesen 153 honvéd tiszt- és altisztjelölt tett ünnepélyes esküt október 27-én, pénteken, Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Az eskütételen Czövek János elnök vett részt a Honvédszakszervezet részéről...Az ünnepségen Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese a felsorakozott katonák előtt azt mondta: a most esküt tevők kemény munkával bebizonyították, hogy felkészültek feladataik elvégzésére. Ugyanakkor speciális helyzetben vannak, hiszen a kiképzés lezárultával a katonai oktatási intézményekben kezdik meg tanulmányaikat. A két és fél hónapos kiképzés során szembesültek a katonai elvárásokkal, követelményekkel és a kihívásokkal. „Megtapasztalhatták azt is, hogy ez a hivatás egy csapatmunka, a szó szoros értelmében szolgálni kell azt a csapatot, azt a katonai közösséget, amelyben önök bármilyen beosztást ellátnak” – hangsúlyozta, hozzátéve: az esküt tevők olyan tisztekké és altisztekké kell, hogy váljanak tanulmányaik befejeztével, akikre később parancsnokaik támaszkodhatnak, segítik a bajtársaikat, és akik gondoskodóan, odafigyelve vezetik beosztottaikat.A vezérőrnagy szavai szerint nagyon nehéz a fenti elvárásnak megfelelni, ehhez sok tanulás és munka szükséges. Rámutatott, hogy a katonák esküjükben megfogadták, elkötelezetten, fegyelemmel és engedelmesen szolgálnak. Mint a jövő katonai vezetőin, rajtuk múlik majd, hogy a Magyar Honvédség merre fejlődik, és mennyire lesz képes feladatainak ellátására. „Én azt kérem önöktől és egyben el is várom, legyenek feladataik akár belföldön, akár külföldön, elkötelezetten, fegyelmezetten, esküjükhöz híven szolgálják a Magyar Honvédséget és hazájukat, Magyarországot. Öregbítsék a Magyar Honvédség hírnevét és mindig azon legyenek, hogy az egyenruhát becsülettel és tisztességgel viseljék” – fogalmazott Szabó István vezérőrnagy.Az eskü szövegét társai előtt mondó Csernák Martin Dániel honvéd tisztjelölt a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: elsősorban a családja és a sport miatt lépett katonai pályára. A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban végzett, és az ott eltöltött négy év meggyőzte arról, hogy jól választott. Az érettségi után a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar logisztika szakirányán folytatja tanulmányait. Hangsúlyozta: elsősorban az motiválta a pályaválasztás során, majd pedig a kiképzés alatt, hogy a honvédség komolyan kiveszi a részét az itthoni és a határokon túli feladatokból. „A Magyar Honvédség egyre jobban fejlődik, bővülnek az eszközök, illetve a haderőreform keretein belül egyre több tiszt- és altisztjelölt lesz. A honvédeskü, amit a mai nap folyamán tettek a honvéd tiszt- és altisztjelöltek, egy életre szól, és úgy gondolom, hogy ez motiváló, és elhivatottnak kell lenni ahhoz, hogy ezt megfelelően lehessen csinálni” – mondta.

A rendezvényen elhangzott, hogy az elmúlt években kimagasló szakmai kapcsolat alakult ki a 2013. szeptember 1-jével megalapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, az MH Altiszti Akadémia és az MH Ludovika Zászlóalj között. Ezért - hagyományteremtő céllal - Berkecz Gábor, a honvéd középiskola igazgatója emléklapot adott át az intézményben végzett tiszt- és altisztjelölteknek.Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.