2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az idősek világnapja

2022. 10. 04., 12:08

Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Gondoljunk rájuk, segítsük őket!


Az idősek világnapja

Magyarországon is évről-évre megünnepeljük az idősek világapját, megemlékezük eleinkről, nagyszüleinkról és általában az idős emberekről. 

Magyarország 2009-ben fogadta el az Idősügyi Nemzeti Stratégiát, amely 2034-ig meghatározza azt a hosszú távú gondolkodási és cselekvési tervet, amely az idősekkel szembeni bánásmódot meghatározza.

A program öt prioritást határozott meg, amelyek a következőek:

(1) Aktivitását és függetlenségét, társadalmi presztízsét megőrző idősödő és idős ember;

(2) Biztonság és megfelelő életminőség, a betegségek kockázatának alacsonyan tartása, az emberi méltóság megőrzése és a funkcionális önállóság elősegítése;

(3) Élethosszig tartó fejlődés, törekvés az életöröm, az autonómia megőrzésére és az önmegvalósításra;

(4) Társadalmi részvétel és bevonódás, közösségi megbecsültség;

(5) Esélyegyenlőség, pozitív reakciók az idősödés és a hosszabb élet társadalompolitikai kihívásaira, fellépés az idősek diszkriminációjával szemben.

A szociális partnerek 2021-ben még tovább mentek. Kétoldalú megállapodást írtak alá, amely célja, hogy a munkaerő-piacon és az egyes munkahelyeken kiemelt fontosságú legyen az ún. életkor menedzsment és megszűnjenek az életkorral kapcsolatos sztereotípiák. A megállapodás hazai megerősítése az európai szociális partnerek (BusinessEurope, SME United, CEEP), mint európai munkáltatói szervezetek és az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség), mint európai munkavállalói szervezet 2017-es keretmegállapodásának. A megállapodás célja volt, hogy ajánlásokat adjanak a munkavállalók korából eredő kihívások kezelésére.

Ezen a napon ezért a szakszervezetek egyrészt támogatják idősek aktivitásának minél további fenntartását, a munkaerőiacra való integrációjukat, másrészt az aktív korból kiszoruló nyugdíjasok számára méltó életfeltételeket és jövedelmet követelnek.

Mindennek megvalósulását azonban nem lehet teljes egészében a hatóságoktól vagy a törvényektől, akcióprogramoktól várni.

nehéz helyzete került, aktív munkavégzésre már nem képes, esetleg támogatásra szoruló nyugdíjasainkat, öregeinket támogatni, segíteni kell szevezetileg és egyénileg is. Ez az Idősek világnapja fő üzenete. 

 

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.