2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érettségizik a gyerek – mi lesz a családi adókedvezménnyel?

2018. 06. 13., 10:23

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulmányok befejezése esetén a tanulói jogviszony az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján szűnik meg – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt – írja a Piac és Profit.

A családi adókedvezmény az után a gyermek után jár, aki után a szülő családi pótlékra jogosult
A szülő addig jogosult családi pótlékra a gyermeke után, ameddig az köznevelési intézményben tanul, de legkésőbb annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik életévét, sajátos nevelési igényű tanuló esetén, amíg a huszonharmadik életévét betölti.

Például: ha a tanuló 2018. szeptemberben betölti a 20. évet, akkor 2019. augusztus 31-ig lesz jogosult családi pótlékra és adókedvezményre, amennyiben még 2019. szeptemberében is tart a tanulói jogviszonya. Ha azonban 2019. júniusában befejezi tanulmányait, akkor az adókedvezményre 2019. júniusig jogosult – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulmányok befejezése esetén a tanulói jogviszony az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján szűnik meg.

Amennyiben a diák a szakközépiskola elvégzése után szakképzésben tanul tovább, a tanulói jogviszonya annak elvégzését követő első szakmai vizsgaidőszak utolsó napjáig tart.

A júniusban leérettségiző tanuló, aki nem tanul tovább, júliustól nem lesz jogosult családi pótlékra (az érettségi tényéről az oktatási hivatal értesíti a Magyar Államkincstárat, így a Kincstár leállítja annak folyósítását) és nem jár utána a családi adókedvezmény sem. A szülőnek a munkáltató felé július hónaptól új nyilatkozatot kell adnia a családi kedvezményre vonatkozóan, mely nyilatkozatban a leérettségizett diákot nem szerepeltetheti kedvezményezett eltartottként.

Annak a szülőnek, akinek gyermeke júniusban leérettségizik, majd szeptembertől tanulói vagy hallgatói jogviszonyt létesít, júliusban ugyancsak a leírtak szerint kell eljárnia, majd szeptembertől lesz jogosult újabb nyilatkozat adására.

Amennyiben a diák szeptembertől köznevelési intézményben tanul tovább (pl. OKJ-s tanulói képzésben vesz részt), és még nem töltötte be a 20. életévét, akkor júliustól visszamenőlegesen kedvezményezett eltartottnak fog minősülni.

Ebben az esetben júliusra és augusztusra is jár a tanuló után a családi pótlék, illetve érvényesíthető utána a családi kedvezmény is.

A családi pótlékot visszamenőlegesen a szülőnek kell igényelnie az államkincstártól (az igénylést 2 hónapra visszamenőlegesen lehet érvényesíteni, ezért az igénylést legkésőbb szeptember végéig célszerű benyújtani), valamint jár utána a családi adókedvezmény is (kedvezményezett eltartottnak fog minősülni továbbra is), így újabb nyilatkozatot kell adni a munkáltató felé. A munkáltató csak szeptembertől fogja tudni megadni a kedvezményezett eltartott után járó adókedvezményt, de az év végi adóbevallásban a szülő fogja tudni érvényesíteni a július-augusztus hónapra járót is.

Abban az esetben, amikor a gyermek szeptembertől felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul tovább (hallgatói jogviszonyt létesít és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik), júliustól visszamenőleg eltartottnak fog minősülni. Ez azt jelenti, hogy családi adókedvezmény és családi pótlék nem jár utána, de a gyerekszámba beletartozik, így ha vannak kisebb testvérei, azok után magasabb összegű a családi pótlék (a családi pótlék különbözetet a szülőnek kell igényelnie júliustól visszamenőlegesen), illetve a testvérek után magasabb összegű családi adókedvezmény érvényesíthető (erre újabb nyilatkozatot kell leadni a munkáltató felé). A munkáltató szeptembertől tudja érvényesíteni a magasabb összegű adókedvezményt, de a szülő az év végi adóbevallásban érvényesítheti a júliusi és augusztusi különbözetet is. Amennyiben a hallgatói jogviszonyt létesítő diáknak nincs kisebb testvére, akkor júliustól a szülőnek nem jár sem családi pótlék, sem családi adókedvezményt nem tud érvényesíteni.

Forrás: Piac és Profit

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.