2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érettségizik a gyerek – mi lesz a családi adókedvezménnyel?

2018. 06. 13., 10:23

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulmányok befejezése esetén a tanulói jogviszony az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján szűnik meg – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt – írja a Piac és Profit.

A családi adókedvezmény az után a gyermek után jár, aki után a szülő családi pótlékra jogosult
A szülő addig jogosult családi pótlékra a gyermeke után, ameddig az köznevelési intézményben tanul, de legkésőbb annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek a huszadik életévét, sajátos nevelési igényű tanuló esetén, amíg a huszonharmadik életévét betölti.

Például: ha a tanuló 2018. szeptemberben betölti a 20. évet, akkor 2019. augusztus 31-ig lesz jogosult családi pótlékra és adókedvezményre, amennyiben még 2019. szeptemberében is tart a tanulói jogviszonya. Ha azonban 2019. júniusában befejezi tanulmányait, akkor az adókedvezményre 2019. júniusig jogosult – hívta fel a figyelmet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulmányok befejezése esetén a tanulói jogviszony az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján szűnik meg.

Amennyiben a diák a szakközépiskola elvégzése után szakképzésben tanul tovább, a tanulói jogviszonya annak elvégzését követő első szakmai vizsgaidőszak utolsó napjáig tart.

A júniusban leérettségiző tanuló, aki nem tanul tovább, júliustól nem lesz jogosult családi pótlékra (az érettségi tényéről az oktatási hivatal értesíti a Magyar Államkincstárat, így a Kincstár leállítja annak folyósítását) és nem jár utána a családi adókedvezmény sem. A szülőnek a munkáltató felé július hónaptól új nyilatkozatot kell adnia a családi kedvezményre vonatkozóan, mely nyilatkozatban a leérettségizett diákot nem szerepeltetheti kedvezményezett eltartottként.

Annak a szülőnek, akinek gyermeke júniusban leérettségizik, majd szeptembertől tanulói vagy hallgatói jogviszonyt létesít, júliusban ugyancsak a leírtak szerint kell eljárnia, majd szeptembertől lesz jogosult újabb nyilatkozat adására.

Amennyiben a diák szeptembertől köznevelési intézményben tanul tovább (pl. OKJ-s tanulói képzésben vesz részt), és még nem töltötte be a 20. életévét, akkor júliustól visszamenőlegesen kedvezményezett eltartottnak fog minősülni.

Ebben az esetben júliusra és augusztusra is jár a tanuló után a családi pótlék, illetve érvényesíthető utána a családi kedvezmény is.

A családi pótlékot visszamenőlegesen a szülőnek kell igényelnie az államkincstártól (az igénylést 2 hónapra visszamenőlegesen lehet érvényesíteni, ezért az igénylést legkésőbb szeptember végéig célszerű benyújtani), valamint jár utána a családi adókedvezmény is (kedvezményezett eltartottnak fog minősülni továbbra is), így újabb nyilatkozatot kell adni a munkáltató felé. A munkáltató csak szeptembertől fogja tudni megadni a kedvezményezett eltartott után járó adókedvezményt, de az év végi adóbevallásban a szülő fogja tudni érvényesíteni a július-augusztus hónapra járót is.

Abban az esetben, amikor a gyermek szeptembertől felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul tovább (hallgatói jogviszonyt létesít és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik), júliustól visszamenőleg eltartottnak fog minősülni. Ez azt jelenti, hogy családi adókedvezmény és családi pótlék nem jár utána, de a gyerekszámba beletartozik, így ha vannak kisebb testvérei, azok után magasabb összegű a családi pótlék (a családi pótlék különbözetet a szülőnek kell igényelnie júliustól visszamenőlegesen), illetve a testvérek után magasabb összegű családi adókedvezmény érvényesíthető (erre újabb nyilatkozatot kell leadni a munkáltató felé). A munkáltató szeptembertől tudja érvényesíteni a magasabb összegű adókedvezményt, de a szülő az év végi adóbevallásban érvényesítheti a júliusi és augusztusi különbözetet is. Amennyiben a hallgatói jogviszonyt létesítő diáknak nincs kisebb testvére, akkor júliustól a szülőnek nem jár sem családi pótlék, sem családi adókedvezményt nem tud érvényesíteni.

Forrás: Piac és Profit

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.