2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

ETUC kerekasztal beszélgetés

2018. 03. 29., 11:24

Az ETUC, Európai Szakszervezeti Szövetség kerekasztal beszélgetése zajlott 2018. március 27-én Budapesten, ahol a Honvédszakszervezet részéről Láris Ferenc LIGA Ifjúsági Bizottsági tag vett részt…

Az ETUC célja, segíteni az ifjúságot abban, hogy megtalálják helyüket a munka világában és megismertetni őket a szakszervezetek képviseleti munkájával. 

Rövid bemutatkozással kezdődött a jó hangulatú és nagyon informatív beszélgetés mely során a résztvevők megismerhették az ETUC Ifjúsági Bizottságának vezetőségét, majd egyenként elmondták a saját országukra jellemző sajátosságokat. Európát képzeletben négy csoportba sorolták: Észak-nyugat, Kelet, Közép-kelet és Dél Európára. Mint később kiderült ennek oka a más-más munkaerőpiaci aspektusok voltak.

Erős hangsúlyt kapott, hogy Dél- Európában 40% körüli a fiatal munkanélküliek aránya s viszonylag alacsony a bérezés, mely miatt északi, jobb gazdasági mutatókkal rendelkező országokba vándorolnak. Problémaként merült fel a megfelelő képzettség hiánya, illetve a szakszervezet ismeretlensége sok esetben, ugyanis a fiatal munkavállalók nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért.

Elgondolkodtató volt többek között az Egyetemek, Középiskolák, Szakiskolák és Főiskolák hallgatóinak megkeresésére tett törekvés. Kiderült, hogy már az iskolapadban tudják a jövő munkavállalói kihez fordulhatnak majd segítségért, mikor végeznek. Szóba került az új, szolgáltató szakszervezet, mint elmélet, mely új gondolkodást, új alapokra törekvést kíván a szakszervezetektől. Hidat kell képezni a fiatalok és az idősebb kollégáik között a munkahelyeken egyfajta mentori rendszer életre segítésével is. Ez akár a fiatal kollégák munkahelyi beilleszkedését segítve a szakszervezeti tisztségviselő kiválasztásban is segíthet.

Vannak olyan kollégák, akik egy belső zárt közösséget vagy klubot látnak a szakszervezetekben. A szakszervezeteket láthatóbbá kell tenni! Elhangzott az is, hogy a civil szervezetekhez szívesen csatlakoznak a fiatalok valamely jó ügy érdekében, amely egy jövőbeli elgondolás lehet a szakszervezetek részére, mint pl. a kórházak támogatása vagy akár adomány gyűjtés, szemét szedő akció.

Reméljük, hogy hamarosan sikerül újra lendületbe hozni Európa szerte a szakszervezeti tömörüléseket a jó ügyek érdekében.

 

Szöveg: Láris Ferenc

Fotó: Archív

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…
2022-12-02 11:03:03
2022.november 30-án 13 órai kezdettel 4 csapat részvételével helyőrségi sakkversenyt rendezett a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományú Klub Kaposváron, a Helyőrségi Művelődési Otthonban...

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.