2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

ETUC kerekasztal beszélgetés

2018. 03. 29., 11:24

Az ETUC, Európai Szakszervezeti Szövetség kerekasztal beszélgetése zajlott 2018. március 27-én Budapesten, ahol a Honvédszakszervezet részéről Láris Ferenc LIGA Ifjúsági Bizottsági tag vett részt…

Az ETUC célja, segíteni az ifjúságot abban, hogy megtalálják helyüket a munka világában és megismertetni őket a szakszervezetek képviseleti munkájával. 

Rövid bemutatkozással kezdődött a jó hangulatú és nagyon informatív beszélgetés mely során a résztvevők megismerhették az ETUC Ifjúsági Bizottságának vezetőségét, majd egyenként elmondták a saját országukra jellemző sajátosságokat. Európát képzeletben négy csoportba sorolták: Észak-nyugat, Kelet, Közép-kelet és Dél Európára. Mint később kiderült ennek oka a más-más munkaerőpiaci aspektusok voltak.

Erős hangsúlyt kapott, hogy Dél- Európában 40% körüli a fiatal munkanélküliek aránya s viszonylag alacsony a bérezés, mely miatt északi, jobb gazdasági mutatókkal rendelkező országokba vándorolnak. Problémaként merült fel a megfelelő képzettség hiánya, illetve a szakszervezet ismeretlensége sok esetben, ugyanis a fiatal munkavállalók nem tudják, kihez fordulhatnak segítségért.

Elgondolkodtató volt többek között az Egyetemek, Középiskolák, Szakiskolák és Főiskolák hallgatóinak megkeresésére tett törekvés. Kiderült, hogy már az iskolapadban tudják a jövő munkavállalói kihez fordulhatnak majd segítségért, mikor végeznek. Szóba került az új, szolgáltató szakszervezet, mint elmélet, mely új gondolkodást, új alapokra törekvést kíván a szakszervezetektől. Hidat kell képezni a fiatalok és az idősebb kollégáik között a munkahelyeken egyfajta mentori rendszer életre segítésével is. Ez akár a fiatal kollégák munkahelyi beilleszkedését segítve a szakszervezeti tisztségviselő kiválasztásban is segíthet.

Vannak olyan kollégák, akik egy belső zárt közösséget vagy klubot látnak a szakszervezetekben. A szakszervezeteket láthatóbbá kell tenni! Elhangzott az is, hogy a civil szervezetekhez szívesen csatlakoznak a fiatalok valamely jó ügy érdekében, amely egy jövőbeli elgondolás lehet a szakszervezetek részére, mint pl. a kórházak támogatása vagy akár adomány gyűjtés, szemét szedő akció.

Reméljük, hogy hamarosan sikerül újra lendületbe hozni Európa szerte a szakszervezeti tömörüléseket a jó ügyek érdekében.

 

Szöveg: Láris Ferenc

Fotó: Archív

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.