2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felkészült, elkötelezett, a társadalom által is támogatott katonákra van szükség

2018. 10. 12., 18:55

A honvédelmi tárca és a szakszervezetek célja közös: erős, jól kiképzett, a fiatalok számára is vonzó honvédség megteremtése, hogy biztonságos Európát hagyjunk gyermekeinkre – fogalmazott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter október 12-én Budapesten, az EUROMIL 118. elnökségi gyűlésének megnyitóján.

 

lala6137.jpgMagyarországon rendezik az EUROMIL 118. elnökségi gyűlését és rendkívüli kongresszusát. A Katonaszövetségek Európai Szervezetének pénteken kezdődött tanácskozására Budapestre érkezett vendégeket először Emmanuel Jacob, a szervezet elnöke, majd Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke üdvözölte. Ezt követően dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet.

A miniszter kiemelte: a magyar honvédelmi tárca mindig is kiemelt hangsúlyt fektetett az érdekvédelmi szervezetekkel folytatott egyeztetésekre. Hazánkban huszonhat éve működik a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum, amely a minisztérium és a szakszervezetek közötti legfontosabb döntés-előkészítő és információs platform: itt vitatják meg a felek a védelmi területre is kiható aktuális társadalmi kérdéseket, illetve a katonákat és honvédelmi alkalmazottakat érintő intézkedéseket. Dr. Benkő Tibor rámutatott: a honvédség nem független szervezet, hiszen ezer szállal kötődik a társadalomhoz, illetve a kormányzat egyéb szektoraihoz. A szakszervezetek a minisztérium legfontosabb partnerei az ebből adódó egyeztetési folyamatokban, az együttműködés ráadásul tovább szélesíthető.

lala6158.jpgA honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program középpontjában az emberi erőforrás, vagyis a hazáját akár élete árán is megvédő katona áll. A cél ennek megfelelően egy átfogó és kiszámítható katonai életpályamodell megteremtése a megfelelő illetményrendszer, illetve a lakhatási támogatások és egészségügyi hozzájárulások rendszere révén. Dr. Benkő Tibor rámutatott: ebben a folyamatban rendkívül fontos a szakszervezetekkel folytatott konzultáció, hiszen szakértelmük, illetve elvárásaik ismerete nélkülözhetetlen a helyes döntések meghozatalához. A minisztérium elkötelezett az együttműködés irányában úgy a hivatásos és szerződéses katonák, mint a kormánytisztviselők, közalkalmazottak és egyéb munkavállalók, de a nyugállományúak vonatkozásában is.

Dr. Benkő Tibor elmondta: amennyiben naprakészen akarunk reagálni a holnap kihívásaira, a rendszer folyamatos megújításra szorul, emellett pedig nemzetközi szinten is meg kell felelni a NATO és az Európai Unió által támasztott kötelezettségeinknek. A folyamatosan és gyorsan változó biztonsági környezetben az EUROMIL-lel folytatott egyeztetések is egyre jelentősebbek. Az aktuális kihívások között a miniszter megemlítette többek között az illegális migrációt és a terrorizmust. Mint mondta, napjaink biztonsági nehézségeire csak egy felkészült, elkötelezett, a társadalom által is támogatott katonákból álló haderő adhat hatékony válaszokat.

lala6152.jpgDr. Benkő Tibor hozzátette: a munkaerőpiaci verseny természetesen a honvédségre is kihat, a toborzás emiatt komoly kihívást jelent, de a szakszervezetek e területen is jelentős szerepet játszhatnak, a minisztérium pedig számít is rájuk a munka során. A miniszter elmondta: napjainkban igen komplex környezetben kell vonzóvá tenni a fiatalok számára a hadsereget, miközben a társadalom egyre inkább az egyént állítja középpontba, erre pedig kizárólag jó szervezéssel, piackutatásokkal, hatékony forrásmenedzsment mellett van lehetőség. Biztató jelként említette ugyanakkor az önkéntes tartalékos rendszer kedvező fogadtatását, illetve a Magyar Honvédség utóbbi években pozitívba fordult megtartási rátáját.

Mint a miniszter kiemelte, a fejlesztéseket folytatni kell az eszközök, a kiképzés és az oktatás, a munkakörülmények javítása és az egyes intézkedések végrehajtásának minősége tekintetében. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célja egy erős és modern hadsereg megteremtése, ehhez azonban gondoskodni kell az emberekről, ezt pedig a társadalom és a katonák felé is megfelelően kommunikálni kell. Dr. Benkő Tibor hangsúlyozta: a tárca e téren is nagyban támaszkodik a szakszervezetekre. Hozzátette: egy jól működő szakszervezet ugyanakkor nem kizárólag a munkavállalókat támogatja, hanem hasznos tanácsokkal látja el a minisztériumot is, hiszen a cél közös: egy erős, jól kiképzett, a fiatalok számára is vonzó honvédség megteremtése, hogy biztonságos Európát hagyjunk gyermekeinkre. A miniszter e gondolatok jegyében sikeres és eredményes találkozót kívánt a tanácskozás résztvevőinek.

lala6190.jpg

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.