2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazatértek

2018. 10. 05., 10:54

„Büszke vagyok önökre, mert ismételten beigazolódott, hogy a magyar békefenntartók fegyelmezetten, jó szakmai színvonalon, más országok katonáival kiváló együttműködésben végezték és végzik munkájukat.” Ezekkel a szavakkal üdvözölte az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) magyar kontingens negyvenharmadik váltásának hazatért tagjait október 3-án, szerdán Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka Székesfehérváron.

 

A Magyar Honvédség 1993 óta vett részt Cipruson a modern kori békefenntartásban. Tizenkilenc kontingensparancsnok vezetésével több mint kétezer magyar katona és rendőr vette ki a részét a békefenntartásból, ez az időszak azonban most lezárult. Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Magyar Kontingens huszonhárom év szolgálat után, 2018. augusztus 31-én befejezte szolgálatát a szigetországban.

dsc_0168.jpg

A negyvenharmadik váltás békefenntartói 2018 márciusában kezdték a munkájukat Cipruson, együttműködve a szerb hadsereg katonáival. Visszafogadó ünnepségükön családtagjaik, barátaik és kollégáik jelenlétében köszöntötték őket Székesfehérváron. Az egyik legrégebbi magyar katonaváros főterén Mihócza Zoltán vezérőrnagy beszédében kiemelte: az előttünk felsorakozott szerb és magyar katonák megtették mindazt, ami tőlük telhető volt, amit megköveteltek tőlük, és amit megtehettek a térség békéje és biztonsága érdekében. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka hangsúlyozta: huszonhárom évet eltölteni egy ilyen sokrétű, sok nemzetet egyesítő, egy közös célért küzdő „kötelék” tagjaként örök nyomot hagy mindenkiben, aki ennek valaha is részese volt, részese lehetett. „Biztos vagyok abban, hogy az itt kialakult emberi és szakmai kapcsolatok, a megszerzett tapasztalatok és szaktudás felbecsülhetetlen értékkel bírnak mind az egyén, mind a haderőnk egésze számára a jövőben is”- fogalmazott az elöljáró.

Beszéde végén a misszióból visszaérkező katonák hozzátartozóihoz szólt: tudom, hogy minden katona mögött ott áll a család, a barátok, a kollégák és általuk az egész magyar társadalom. „Mi együtt, közösen vállaltuk a feladatot a béke fenntartásáért, megszilárdításáért szerte a világon. A folyamat részeseként önök mindannyian hozzájárultak ehhez a nemes, de nagyon nehéz küldetéshez”– fejezte ki köszönetét a vezérőrnagy.

dsc_0094.jpg

A külszolgálat befejezése alkalmából Mihócza Zoltán vezérőrnagy, Aleksandar Bjelic dandártábornok, a Szerb Légierő Parancsnokság törzsfőnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Magyar Kontingens állományában tanúsított helytállásáért elismeréseket adott át a magyar és a szerb katonáknak. Kiemelkedő munkájáért emléktárgyat kapott Zsolnai Tamás alezredes, dr. Ujházy László alezredes, dr. Elliott Attila Antal hadnagy, Hauck Szilvia Mónika zászlós és Szabó László őrvezető.

A Cipruson szolgált székesfehérvári katonák nevében Kozula Ferenc alezredes, a kontingens parancsnoka átadta a misszió jelképeit Székesfehérvár polgármesterének, megköszönve, hogy a város otthont adott a rendezvénynek. A kontingens lobogóját a pákozdi Katonai Emlékparknak adományozták annak érdekében, hogy a magyar katonák ciprusi öröksége ne szakadjon meg, hanem a Velencei-tó partján, a pákozdi dombok között éljen tovább.

dsc_0185.jpg

A Ciprusról hazatérő katonák visszafogadó ünnepségén a helyőrségben állomásozó alakulatok képviselői és a korábbi váltások kontingensparancsnokai mellett részt vett - többek között - dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Spányi Antal, a székesfehérvári egyházmegye megyés püspöke.

Az ünnepélyes díszmenetet és az Egyesült Nemzetek Szervezetének hivatalos himnuszát a Fricsay Richárd-díjas MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred zenekara kísérte Ruff Tamás őrnagy vezénylésével.

dsc_0015.jpg

Fotó: a szerző felvételei

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.