2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazatértek

2018. 10. 05., 10:54

„Büszke vagyok önökre, mert ismételten beigazolódott, hogy a magyar békefenntartók fegyelmezetten, jó szakmai színvonalon, más országok katonáival kiváló együttműködésben végezték és végzik munkájukat.” Ezekkel a szavakkal üdvözölte az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) magyar kontingens negyvenharmadik váltásának hazatért tagjait október 3-án, szerdán Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka Székesfehérváron.

 

A Magyar Honvédség 1993 óta vett részt Cipruson a modern kori békefenntartásban. Tizenkilenc kontingensparancsnok vezetésével több mint kétezer magyar katona és rendőr vette ki a részét a békefenntartásból, ez az időszak azonban most lezárult. Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Magyar Kontingens huszonhárom év szolgálat után, 2018. augusztus 31-én befejezte szolgálatát a szigetországban.

dsc_0168.jpg

A negyvenharmadik váltás békefenntartói 2018 márciusában kezdték a munkájukat Cipruson, együttműködve a szerb hadsereg katonáival. Visszafogadó ünnepségükön családtagjaik, barátaik és kollégáik jelenlétében köszöntötték őket Székesfehérváron. Az egyik legrégebbi magyar katonaváros főterén Mihócza Zoltán vezérőrnagy beszédében kiemelte: az előttünk felsorakozott szerb és magyar katonák megtették mindazt, ami tőlük telhető volt, amit megköveteltek tőlük, és amit megtehettek a térség békéje és biztonsága érdekében. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka hangsúlyozta: huszonhárom évet eltölteni egy ilyen sokrétű, sok nemzetet egyesítő, egy közös célért küzdő „kötelék” tagjaként örök nyomot hagy mindenkiben, aki ennek valaha is részese volt, részese lehetett. „Biztos vagyok abban, hogy az itt kialakult emberi és szakmai kapcsolatok, a megszerzett tapasztalatok és szaktudás felbecsülhetetlen értékkel bírnak mind az egyén, mind a haderőnk egésze számára a jövőben is”- fogalmazott az elöljáró.

Beszéde végén a misszióból visszaérkező katonák hozzátartozóihoz szólt: tudom, hogy minden katona mögött ott áll a család, a barátok, a kollégák és általuk az egész magyar társadalom. „Mi együtt, közösen vállaltuk a feladatot a béke fenntartásáért, megszilárdításáért szerte a világon. A folyamat részeseként önök mindannyian hozzájárultak ehhez a nemes, de nagyon nehéz küldetéshez”– fejezte ki köszönetét a vezérőrnagy.

dsc_0094.jpg

A külszolgálat befejezése alkalmából Mihócza Zoltán vezérőrnagy, Aleksandar Bjelic dandártábornok, a Szerb Légierő Parancsnokság törzsfőnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió Magyar Kontingens állományában tanúsított helytállásáért elismeréseket adott át a magyar és a szerb katonáknak. Kiemelkedő munkájáért emléktárgyat kapott Zsolnai Tamás alezredes, dr. Ujházy László alezredes, dr. Elliott Attila Antal hadnagy, Hauck Szilvia Mónika zászlós és Szabó László őrvezető.

A Cipruson szolgált székesfehérvári katonák nevében Kozula Ferenc alezredes, a kontingens parancsnoka átadta a misszió jelképeit Székesfehérvár polgármesterének, megköszönve, hogy a város otthont adott a rendezvénynek. A kontingens lobogóját a pákozdi Katonai Emlékparknak adományozták annak érdekében, hogy a magyar katonák ciprusi öröksége ne szakadjon meg, hanem a Velencei-tó partján, a pákozdi dombok között éljen tovább.

dsc_0185.jpg

A Ciprusról hazatérő katonák visszafogadó ünnepségén a helyőrségben állomásozó alakulatok képviselői és a korábbi váltások kontingensparancsnokai mellett részt vett - többek között - dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Spányi Antal, a székesfehérvári egyházmegye megyés püspöke.

Az ünnepélyes díszmenetet és az Egyesült Nemzetek Szervezetének hivatalos himnuszát a Fricsay Richárd-díjas MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred zenekara kísérte Ruff Tamás őrnagy vezénylésével.

dsc_0015.jpg

Fotó: a szerző felvételei

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.