2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvédségi béremelés

2022. 09. 06., 11:17

Szeptembertől átlagosan 26%-os béremelésben részesülnek a katonák. Czövek Jánost, a Honvédszakszervezet elnökét kérdeztük a részletekről...

 

- Úgy tudom, egy kezdő honvéd szeptembertől 400 ezer Forint bruttó fizetést kaphat. Ez mekkora emelés a korábbiakhoz képest? 

- A 2022. augusztus 31-i 12/2002. HM rendelet határozza meg a béremelés részleteit. E szerint a legénységi állománycsoport (szerződéses legénységi állomány) bérei 28 százalékkal emelkednek. Az altisztek bérei 26,5 százalékkal, a tiszti állományé pedig 25 százalékkal lesznek magasabbak, mint korábban. Így állománykategóriánként eltérő béremelés történik.

Mindez a hivatásos és a szerződéses állományra egyaránt vonatkozik.

- Lehet-e tudni, hogy a Honvédszakszervezet korábban milyen béremelést próbált elérni?

- Ahogy más LIGA szakszervezetek is, az inflációnál magasabb béremelésre készültünk.

- Mennyire elégedettek a katonák a jelenlegi emeléssel?

- Az emelés a szeptemberi fizetésre már vonatkozik, de a katonák ezt október első napjaiban kapják meg. A Honvédszakszervezet minden egyes fizetésemelést üdvözöl és pozitívan fogad. Mindez az illetményemelés első üteme, a második ütem 2024. január elsején lép életbe, mellyel kapcsolatban a tárgyalásokat később fogjuk megkezdeni.

Örömmel fogadtuk a béremelést, amely úgy tűnik, egyrészt az inflációnál nagyobb, másrészt egy többlépcsős béremelési terv része.

- A béremeléshez társulnak-e többletfeladatok?

- A béremelést a katonák szolgálatellátásának elismeréseként kaptuk, mert a honvédelmi miniszter a honvédség készenlétét fokozta és olyan országvédelmi feladatok kerültek meghatározásra, amelyek korábban nem jelentkeztek.  Megerősítésre került a keleti országrész védelme, a határőrizetnél segítünk a déli határszakasz biztosításában, ezen felül a NATO elvárásoknak megfelelően a kijelölt erőkkel közös együttműködési feladatokat hajtunk végre a gyakorlótereken.

- Köszönöm az interjút. 

k.l.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.