2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Honvédségi béremelés

2022. 09. 06., 11:17

Szeptembertől átlagosan 26%-os béremelésben részesülnek a katonák. Czövek Jánost, a Honvédszakszervezet elnökét kérdeztük a részletekről...

 

- Úgy tudom, egy kezdő honvéd szeptembertől 400 ezer Forint bruttó fizetést kaphat. Ez mekkora emelés a korábbiakhoz képest? 

- A 2022. augusztus 31-i 12/2002. HM rendelet határozza meg a béremelés részleteit. E szerint a legénységi állománycsoport (szerződéses legénységi állomány) bérei 28 százalékkal emelkednek. Az altisztek bérei 26,5 százalékkal, a tiszti állományé pedig 25 százalékkal lesznek magasabbak, mint korábban. Így állománykategóriánként eltérő béremelés történik.

Mindez a hivatásos és a szerződéses állományra egyaránt vonatkozik.

- Lehet-e tudni, hogy a Honvédszakszervezet korábban milyen béremelést próbált elérni?

- Ahogy más LIGA szakszervezetek is, az inflációnál magasabb béremelésre készültünk.

- Mennyire elégedettek a katonák a jelenlegi emeléssel?

- Az emelés a szeptemberi fizetésre már vonatkozik, de a katonák ezt október első napjaiban kapják meg. A Honvédszakszervezet minden egyes fizetésemelést üdvözöl és pozitívan fogad. Mindez az illetményemelés első üteme, a második ütem 2024. január elsején lép életbe, mellyel kapcsolatban a tárgyalásokat később fogjuk megkezdeni.

Örömmel fogadtuk a béremelést, amely úgy tűnik, egyrészt az inflációnál nagyobb, másrészt egy többlépcsős béremelési terv része.

- A béremeléshez társulnak-e többletfeladatok?

- A béremelést a katonák szolgálatellátásának elismeréseként kaptuk, mert a honvédelmi miniszter a honvédség készenlétét fokozta és olyan országvédelmi feladatok kerültek meghatározásra, amelyek korábban nem jelentkeztek.  Megerősítésre került a keleti országrész védelme, a határőrizetnél segítünk a déli határszakasz biztosításában, ezen felül a NATO elvárásoknak megfelelően a kijelölt erőkkel közös együttműködési feladatokat hajtunk végre a gyakorlótereken.

- Köszönöm az interjút. 

k.l.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.