2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Idei második ülését tartotta a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport

2019. 12. 18., 16:25

Idei második ülését tartotta a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport december 17-én, kedden, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A rendezvényen részt vett Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. A Honvédszakszervezet részéről Sörös István elnökségi tag, Lippai Csaba Nyugállományú tagozat alelnök és Szoboszlai Endre alapszervezet vezető vett részt az ülésen...

A tanácskozást Szabó József ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Humánszolgálati Főnökség humánszolgálati főnöke, a Munkacsoport titkára moderálta. A részvevők a Magyar Honvédséggel szoros kapcsolatot ápoló, nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat tömörítő civil szervezetek – Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Országos Szakszervezete, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége – elnökei és képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az idősekről történő gondoskodás feladataiban érintett szervezeteinek – HM Humánpolitikai Főosztály; HM Vagyonfelügyeleti Főosztály; HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály; HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály; MH Egészségügyi Központ – képviselői voltak.

Szabó József ezredes köszöntőjét követően Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, 2019 a Magyar Honvédség tekintetében nagyon sok előkészítő munkának az éve volt. Hozzátette: a Magyar Honvédség aktuális létszámának feltöltése, a haditechnikai beszerzések és az új képességek kialakítása mellett kiemelten fontos a haderő utánpótlásának biztosítása is, ezért szükség volt egy honvédelmi nevelési koncepció kialakítására. A helyettes államtitkár elmondta azt is: a Magyar Honvédség kötelékébe lépő katonák 39 százaléka a toborzórendszeren keresztül érkezett a rendszerbe, azonban 40 százalékuk a környezetükből szerzett információk alapján jelentkezett a Honvédségbe. „Vélhetően azok a nyugdíjas közösségek vannak e mögött jelentős részben, amelyeket ti képviseltek. Ezért is nagyon fontos a tárcának a nyugdíjas közösségek aktivitása.”

Erdélyi Lajos egyebek mellett szólt arról is, az elmúlt évhez hasonlóan az idei év végén is jelentősebb támogatásra került sor a nyugdíjas szervezetek részére és idén személyi támogatás is történik.

A következő év feladataival kapcsolatban a helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tekintetében a legfontosabb feladat a Honvédelmi és Haderőfejlesztési program folytatása, ezen belül a haditechnikai eszközök beszerzése, az ezzel kapcsolatos infrastrukturális feltételek biztosítása, valamint a személyi állomány növelése. Komoly tervező munkát igényel a veterán és obsitos program bevezetése is, amelyről várhatóan jövő kora tavasszal születik döntés.  

Ezt követően került sor a napirendi pontok megvitatására, amelyek között szerepeltek a nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat érintő aktualitások, valamint a tárca jövőben elképzelései; a vásárlási kedvezmények kiterjesztése a nyugállományú katonákra és honvédségi nyugdíjasokra; a nyugdíjas-otthoni elhelyezés elősegítésének tapasztalatai, további lehetőségei; a nyugállományú klubok és egyesületek támogatásának tapasztalatai, további lehetőségei.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.