2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Idei második ülését tartotta a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport

2019. 12. 18., 16:25

Idei második ülését tartotta a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport december 17-én, kedden, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A rendezvényen részt vett Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. A Honvédszakszervezet részéről Sörös István elnökségi tag, Lippai Csaba Nyugállományú tagozat alelnök és Szoboszlai Endre alapszervezet vezető vett részt az ülésen...

A tanácskozást Szabó József ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Humánszolgálati Főnökség humánszolgálati főnöke, a Munkacsoport titkára moderálta. A részvevők a Magyar Honvédséggel szoros kapcsolatot ápoló, nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat tömörítő civil szervezetek – Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Országos Szakszervezete, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége – elnökei és képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az idősekről történő gondoskodás feladataiban érintett szervezeteinek – HM Humánpolitikai Főosztály; HM Vagyonfelügyeleti Főosztály; HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály; HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály; MH Egészségügyi Központ – képviselői voltak.

Szabó József ezredes köszöntőjét követően Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, 2019 a Magyar Honvédség tekintetében nagyon sok előkészítő munkának az éve volt. Hozzátette: a Magyar Honvédség aktuális létszámának feltöltése, a haditechnikai beszerzések és az új képességek kialakítása mellett kiemelten fontos a haderő utánpótlásának biztosítása is, ezért szükség volt egy honvédelmi nevelési koncepció kialakítására. A helyettes államtitkár elmondta azt is: a Magyar Honvédség kötelékébe lépő katonák 39 százaléka a toborzórendszeren keresztül érkezett a rendszerbe, azonban 40 százalékuk a környezetükből szerzett információk alapján jelentkezett a Honvédségbe. „Vélhetően azok a nyugdíjas közösségek vannak e mögött jelentős részben, amelyeket ti képviseltek. Ezért is nagyon fontos a tárcának a nyugdíjas közösségek aktivitása.”

Erdélyi Lajos egyebek mellett szólt arról is, az elmúlt évhez hasonlóan az idei év végén is jelentősebb támogatásra került sor a nyugdíjas szervezetek részére és idén személyi támogatás is történik.

A következő év feladataival kapcsolatban a helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tekintetében a legfontosabb feladat a Honvédelmi és Haderőfejlesztési program folytatása, ezen belül a haditechnikai eszközök beszerzése, az ezzel kapcsolatos infrastrukturális feltételek biztosítása, valamint a személyi állomány növelése. Komoly tervező munkát igényel a veterán és obsitos program bevezetése is, amelyről várhatóan jövő kora tavasszal születik döntés.  

Ezt követően került sor a napirendi pontok megvitatására, amelyek között szerepeltek a nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat érintő aktualitások, valamint a tárca jövőben elképzelései; a vásárlási kedvezmények kiterjesztése a nyugállományú katonákra és honvédségi nyugdíjasokra; a nyugdíjas-otthoni elhelyezés elősegítésének tapasztalatai, további lehetőségei; a nyugállományú klubok és egyesületek támogatásának tapasztalatai, további lehetőségei.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Amerikai és magyar katonák részvételével – az előző évhez hasonlóan – az MH 47. Bázisrepülőtéren landolt egy amerikai KC-135 Stratotanker légi utántöltő repülőgép, hogy egy esetleges vészhelyzetet szimuláljanak.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.