2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Idei második ülését tartotta a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport

2019. 12. 18., 16:25

Idei második ülését tartotta a Honvédelmi Idősügyi Munkacsoport december 17-én, kedden, Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A rendezvényen részt vett Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. A Honvédszakszervezet részéről Sörös István elnökségi tag, Lippai Csaba Nyugállományú tagozat alelnök és Szoboszlai Endre alapszervezet vezető vett részt az ülésen...

A tanácskozást Szabó József ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Humánszolgálati Főnökség humánszolgálati főnöke, a Munkacsoport titkára moderálta. A részvevők a Magyar Honvédséggel szoros kapcsolatot ápoló, nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat tömörítő civil szervezetek – Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Országos Szakszervezete, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége – elnökei és képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség az idősekről történő gondoskodás feladataiban érintett szervezeteinek – HM Humánpolitikai Főosztály; HM Vagyonfelügyeleti Főosztály; HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály; HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály; MH Egészségügyi Központ – képviselői voltak.

Szabó József ezredes köszöntőjét követően Erdélyi Lajos, a tárca humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, 2019 a Magyar Honvédség tekintetében nagyon sok előkészítő munkának az éve volt. Hozzátette: a Magyar Honvédség aktuális létszámának feltöltése, a haditechnikai beszerzések és az új képességek kialakítása mellett kiemelten fontos a haderő utánpótlásának biztosítása is, ezért szükség volt egy honvédelmi nevelési koncepció kialakítására. A helyettes államtitkár elmondta azt is: a Magyar Honvédség kötelékébe lépő katonák 39 százaléka a toborzórendszeren keresztül érkezett a rendszerbe, azonban 40 százalékuk a környezetükből szerzett információk alapján jelentkezett a Honvédségbe. „Vélhetően azok a nyugdíjas közösségek vannak e mögött jelentős részben, amelyeket ti képviseltek. Ezért is nagyon fontos a tárcának a nyugdíjas közösségek aktivitása.”

Erdélyi Lajos egyebek mellett szólt arról is, az elmúlt évhez hasonlóan az idei év végén is jelentősebb támogatásra került sor a nyugdíjas szervezetek részére és idén személyi támogatás is történik.

A következő év feladataival kapcsolatban a helyettes államtitkár hangsúlyozta: a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tekintetében a legfontosabb feladat a Honvédelmi és Haderőfejlesztési program folytatása, ezen belül a haditechnikai eszközök beszerzése, az ezzel kapcsolatos infrastrukturális feltételek biztosítása, valamint a személyi állomány növelése. Komoly tervező munkát igényel a veterán és obsitos program bevezetése is, amelyről várhatóan jövő kora tavasszal születik döntés.  

Ezt követően került sor a napirendi pontok megvitatására, amelyek között szerepeltek a nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat érintő aktualitások, valamint a tárca jövőben elképzelései; a vásárlási kedvezmények kiterjesztése a nyugállományú katonákra és honvédségi nyugdíjasokra; a nyugdíjas-otthoni elhelyezés elősegítésének tapasztalatai, további lehetőségei; a nyugállományú klubok és egyesületek támogatásának tapasztalatai, további lehetőségei.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.