2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Isten éltesse Magyarországot, a hon védelmezőit!

2019. 08. 21., 10:09

Az esküjükben megfogalmazott magasztos gondolatokat soha, egy pillanatra se felejtsék el! – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az Országház előtt augusztus 20-án, a Szent István napján tartott ünnepélyes honvéd eskütételen, ahol a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...

mb4a1375.jpg

Mintegy száznegyvenen – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon 2019 nyarán végzett honvédtiszt-jelöltek, a polgári életből állományba vett pályakezdő hivatásos és szerződéses tisztek, valamint önkéntes tartalékos tisztek – tettek ünnepélyes katonai esküt a nemzet főterén kedden, Szent István király ünnepén. A nemzeti lobogó felvonása után Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntötte a tisztjelölteket.

A tárcavezető a honvédeskü különleges, semmihez sem hasonlítható mondataira hívta fel a figyelmet. „Egyedülálló eskü ez, ahol valaki az ember számára legértékesebb, legdrágább dolgot, az életét ajánlja nemzete szolgálatáért” – mondta Benkő Tibor, hozzátéve, hogy a honvéd név szintén egyedülálló a világon, amelynek használatára méltónak kell bizonyulni. „Legyenek rá büszkék, és legyenek mindig méltók a szolgálatára. Mutassanak példát bátorságból, a haza iránti hűségből és szeretetből, bajtársiasságból, s ha a helyzet úgy kívánja, kövessék elődeink példáját, és bátran küzdjenek Magyarország, a magyar emberek békéjéért és szabadságáért.”

mb4a1467.jpg

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a béke törékeny dolog, amelyet mindig óvni, védeni kell. Ahhoz, hogy megőrizzük, Magyarországnak erős, jól felszerelt honvédségre van szüksége. A kormány azért indította el a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, hogy a Magyar Honvédség maradéktalanul meg tudjon felelni a 21. század kihívásainak. Rámutatott, hogy a Program középpontjában mindig az ember, a katona áll, akinek soha nem szabad elfeledni az esküjében megfogalmazott magasztos gondolatokat. „Augusztus 20-a, állami ünnepünk alkalmából Isten éltesse Magyarországot, a hon védelmezőit!” – zárta beszédét Benkő Tibor.

A tárcavezető köszöntője után a honvéd tisztjelöltek ünnepélyes eskütétele következett, amelyet – a ludovikás hagyományoknak megfelelően – kardrántással erősítettek meg. Az eskü szövegét Áder János köztársasági elnök vette át.

mb4a1593.jpg

Az államfő ünnepi köszöntőjében a harminc évvel ezelőtt történt hazai eseményeket – a márciusi ünnepet, a Vasfüggöny lebontását, Nagy Imre és mártírtársai újratemetését, az első olyan augusztus 20-át, amelyet ismét Szent István ünnepének neveztek – sorsfordító esztendőként jellemezte. „1989 megtanította nekünk, hogy a szabadság nem ölünkbe pottyant ajándék, hogy a szabadság közös munka gyümölcse, közös alkotás, közös áldozat” – mondta Áder János. A köztársasági elnök rámutatott: a katonai esküben vállalt hűség éppen a szabadság megőrzésének záloga, s a haza iránti ragaszkodás végső bizonyítéka. „Önökön is múlik, hogy hazánk olyan maradhasson, amilyennek Szent István megálmodta, amilyennek több mint ezer év magyarjai megtartották, hogy szabad, erős, független európai ország lehessen” – mondta a frissen esküt tett katonáknak Áder János.

Az eseményen a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter mellett jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A tisztavatás után a Duna fölött légi parádét láthattak az érdeklődők, amelyet a Honvédelmi Minisztérium és a haderő vezetői is megtekintettek.

lala7543.jpg

 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.