2024. 04. 19. péntek
Emma
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jelentős béremelést kapnak a katonák

2022. 07. 19., 12:08

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nagyarányú illetményemelésről határozott, ami a Magyar Honvédség teljes személyi állományát érinti – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter július 16-án, szombaton, a Hősök terén, az altisztavatást követő sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a szomszédunkban egy véres, szűnni nem akaró háborúban két állam harcol egymással. A déli határon pedig folyamatosan növekszik a nyomás, ezért cselekedni kell, az események elé kell vágni. „A napokban utasítást adtam ki arra, hogy a honvédség készenlétét növeljük, és a katonáink visszább jöjjenek az eddig kórházakban és a határon a rendőrséget támogató tevékenységükből, és visszamenjenek a gyakorlótérre, és készüljenek a katonaszakma legmagasabb szintre való juttatására” - mondta.

Hozzátette: ez a munka és teljesítmény elismerést és anyagi juttatást érdemel, ami két lépcsőben valósul meg, idén szeptemberben és 2024 januárjában. Az emelés azt jelenti, hogy egy pályakezdő közkatona jelenlegi, közel 281 ezer forintos fizetése idén szeptemberben mintegy négyszázezer forintra, 2024 januárjától pedig csaknem 440 ezer forintra nő. A kezdő őrmesterek jelenlegi 375 ezer forintos illetménye előbb 421 ezer, majd 2024 januárjában mintegy 509 ezer forintra fog emelkedni. A teljes állományra vonatkozó részleteket a későbbiekben ismerteti majd a honvédelmi tárca.

„A békéhez erő kell, ehhez pedig a pénzügyi garanciát a kormány által bevezetett honvédelmi alap biztosítja. Katonáink számíthatnak Magyarország kormányára és a magyar emberek pedig számíthatnak a katonáinkra” – húzta alá a honvédelmi miniszter.

 

Dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes megerősítette: Magyarország biztonságát meg kell erősíteni a szomszédban dúló háború és a migrációs nyomás miatt. Ennek részeként el kell ismerni a rendvédelmi szervek dolgozóinak munkáját, hiszen közismert, hogy heteken belül már annyian fognak illegális migránsként megjelenni a magyar déli határnál, mint tavaly egész esztendőben. A tavalyi migrációs számok pedig több mint duplája volt az azt megelőző évben. A háború következtében gazdasági nehézségekkel küzd a világ szinte minden országa. Ez azt vetíti előre, hogy a migrációs nyomás a magyar déli határon még nagyobb lesz.

„A biztonság megvédésére még nagyobb szükség van a rendőrökre. A védelmi szervek elismerésére pedig a jövőben még nagyobb szükség van. A kormány arról döntött, hogy szeptember elsejétől újabb béremelést hajt végre a rendőri szerveknél” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ez a tiszthelyettesi állomány tekintetében 30-44 százalék közötti emelést, tisztek vonatkozásában pedig 18-25 százalékos illetményfejlesztést jelent.

Rétvári Bence szólt a határvadász ezred felállításáról is, amely kapcsán részletezte, hogy a határvadászok feladata az illegális migráció megállítása, hazánk és az Európai Unió külső határának védelme lesz. Hozzátette, az ő bérezésükről is döntött a kormány: a kiképzés időtartama alatt 300 ezer forintos, a képzés befejezése után pedig 400 ezer forintos illetményre lesznek jogosultak.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a bérintézkedések teljes költségvetési kerete 51 milliárd forint lesz.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.