2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonazene töltötte meg a királyok városát

2019. 08. 21., 13:31

Fricsay Richárd alezredes a hazai katonazene történetének emblematikus alakja volt. Karmesteri munkássága mellett ő volt, aki alapjaiban újította meg és tette méltán sikeressé a magyar katonazenét. Emlékére és a katonazene népszerűsítésére rendezik meg évről évre Székesfehérváron a róla elnevezett fesztivált. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt az ünnepségen...

12.jpg

A Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatába illesztett eseményt immár hetedik alkalommal rendezték Székesfehérváron, az egyik legrégebbi magyar katonaváros főterén. A zenészeket és az érdeklődőket dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte, majd Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese szólt a résztvevőkhöz és a katonazenekarokhoz. A dandártábornok megnyitóbeszédében elmondta: a katonáknak a katonazene tartást ad, menetütemet diktál, hallatán egységesen, egyszerre lépünk, büszkeség tölt el bennünket és bátrabban nézünk szembe az előttünk álló kihívásokkal. „A Magyar Honvédség nem létezne a társadalom támogatása nélkül és a katonazene élő kapocs számunkra a civil társadalommal ”– fogalmazott a dandártábornok, majd hozzátette: a magyar katonazene olyan nemzeti érték, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

A katonazene népszerűsítésére megrendezett eseményen idén a Szolnok Helyőrségi Zenekar, a MH Tata Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar, valamint a házigazda, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar képviseltette magát.

01.jpg

„A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál hűen tükrözi a város és a Magyar Honvédség közti szoros kapcsolatot. A 2013-ban indult fesztivál nagyon népszerű, a város főterét minden évben megtöltik a zenekedvelők”- hangsúlyozta Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka.

A négy zenekar a város különböző pontjain kezdte a térzenét, az egyenkénti szakalaki bemutatókat követően pedig egyesítették erőiket és hangszereiket, s összevont koncertet adtak a Városház téren. Műsorukban a katonaindulók mellett új szerzemények is felcsendültek, melyek igazi közönségkedvenc daraboknak bizonyultak. Ruff Tamás őrnagy, karmester kérdésünkre elmondta: ősbemutatóval is készültek erre az alkalomra, a Depeche Mode együttes egyik szerzeményét írták át fúvószenekarra. Ehhez hasonlót az egész világon még soha senki nem komponált.

09.jpg

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.