2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Katonazene töltötte meg a királyok városát

2019. 08. 21., 13:31

Fricsay Richárd alezredes a hazai katonazene történetének emblematikus alakja volt. Karmesteri munkássága mellett ő volt, aki alapjaiban újította meg és tette méltán sikeressé a magyar katonazenét. Emlékére és a katonazene népszerűsítésére rendezik meg évről évre Székesfehérváron a róla elnevezett fesztivált. A Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt az ünnepségen...

12.jpg

A Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatába illesztett eseményt immár hetedik alkalommal rendezték Székesfehérváron, az egyik legrégebbi magyar katonaváros főterén. A zenészeket és az érdeklődőket dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte, majd Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese szólt a résztvevőkhöz és a katonazenekarokhoz. A dandártábornok megnyitóbeszédében elmondta: a katonáknak a katonazene tartást ad, menetütemet diktál, hallatán egységesen, egyszerre lépünk, büszkeség tölt el bennünket és bátrabban nézünk szembe az előttünk álló kihívásokkal. „A Magyar Honvédség nem létezne a társadalom támogatása nélkül és a katonazene élő kapocs számunkra a civil társadalommal ”– fogalmazott a dandártábornok, majd hozzátette: a magyar katonazene olyan nemzeti érték, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

A katonazene népszerűsítésére megrendezett eseményen idén a Szolnok Helyőrségi Zenekar, a MH Tata Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar, valamint a házigazda, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar képviseltette magát.

01.jpg

„A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál hűen tükrözi a város és a Magyar Honvédség közti szoros kapcsolatot. A 2013-ban indult fesztivál nagyon népszerű, a város főterét minden évben megtöltik a zenekedvelők”- hangsúlyozta Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka.

A négy zenekar a város különböző pontjain kezdte a térzenét, az egyenkénti szakalaki bemutatókat követően pedig egyesítették erőiket és hangszereiket, s összevont koncertet adtak a Városház téren. Műsorukban a katonaindulók mellett új szerzemények is felcsendültek, melyek igazi közönségkedvenc daraboknak bizonyultak. Ruff Tamás őrnagy, karmester kérdésünkre elmondta: ősbemutatóval is készültek erre az alkalomra, a Depeche Mode együttes egyik szerzeményét írták át fúvószenekarra. Ehhez hasonlót az egész világon még soha senki nem komponált.

09.jpg

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.

  Háború Művészete magazin

Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.