2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mai szabadságunk az ’56-os forradalomból sarjad

2017. 10. 26., 09:53

„Soha nem tudták kiirtani belőlünk a szabadság iránti vágyat” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes október 19-én, csütörtökön, Budapesten, a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban, a nemzeti ünnepünk tiszteletére, a honvédséggel együttműködő és a katonai hagyományokat ápoló társadalmi szervezetek számára rendezett központi ünnepségen. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a rendezvényen...A rendezvényen - amelyen részt vett dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes, valamint Gyenes Judit, Maléter Pál vezérezredes özvegye - az államtitkár elmondta: egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkön a szabadságunkért vívott harcunkra emlékszünk, s bár sokan sokféleképpen próbálták, a vérbe fojtott forradalom utáni évtizedekben sem tudták kiirtani belőlünk a szabadság iránti vágyat.„Hiszen az adta a kezekbe a fegyvert, azért áldozták életüket és vérüket annyian. Ez késztet nemzeti örökségünk, kultúránk, határaink védelmére: hogy megőrözzük nemzeti identitásunkat, ha kell, fegyverekkel. Mert mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt ki” – mondta Vargha Tamás.A rendezvényen elismeréseket adtak át a társadalmi szervezetek által felterjesztett személyeknek. Az eseményen több 1956-os elítéltet is posztumusz katonai rendfokozati rehabilitációban részesítettek. Köztük volt néhai Szobonya Zoltán tartalékos főhadnagy is, akit 1958-ban végeztek ki forradalmi tevékenységéért, miután rendfokozatától is megfosztották. A rehabilitációs dokumentumot lánya vette át, aki kérdésünkre elmondta: bár a lelki sebek soha nem fognak begyógyulni, a családot megnyugvással tölti el a tudat, hogy édesapja rendfokozatát visszaállították, és becsületét immár minden tekintetben tisztára mosták.
Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.