A Honvédszakszervezet a KEMPP-vel közösen a VII. Honvédfesztivál részeként rendezte meg a II. Honvéd Babgulyás Főző Versenyt 2016. szeptember 24-én...
A verseny kiírásnak megfelelően az 5 induló csapat (Debrecen, Székesfehérvári MH KIHNYP, MH ÖHP, Hosz 1, Hosz 2) egység csomagokban kapta a babgulyás elkészítéséhez szükséges alapanyagokat, melyekhez mindenki a saját receptúrájában szereplő fűszereket és egyéb hozzávalókat maga biztosította.
A letelepített szabadtűzi bográcsoknál a csapatok az érkezés sorrendjében helyezkedtek el, természetesen a legtávolabbról érkezett csapat volt a legfrissebb, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceniek már reggel 07.00 órakor Pákozdra érkeztek.
A pákozdi VII. Honvédfesztivál első programja a Főző Verseny megnyitója volt, amely után a csapatok megkapták az előre elkészített hozzávalókat és megkezdték a főzést.
Az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar térzenéje fogadta a nagyszámú közönséget és a látványosságot biztosító különböző korok katonai hagyományőrzőit. Vargha Tamás miniszterhelyettes nyitotta meg a VII. Honvédfesztivált, majd megkoszorúzta az 1848. szeptember 29-i csata emlékművét.
A Főző Verseny mellett az I. András Király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók és a Katonai hagyományőrzők dinamikus bemutatói vonzották a nagyszámú közönséget.
A színpadon az Erdélyből jött Antal Tibor és barátai, majd a Military Girls koncertje után 168 éve történt címmel 168 ifjú nemzetőr, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség csapata elevenítette fel - Hermann Róbert hadtörténész kommentálásával - a pákozdi csatát.
Az ételek előkészítése és a főzés folyamata is nagyon jó hangulatban folyt, a munkát megtekintette többek között Vargha Tamás miniszterhelyettes, Gulyás Zoltán dandártábornok és Vanyur Tibor ezredes.
Természetesen az egyes csapatok tevékenységét a Csatatéri Sokadalomba kilátogató, nagyszámú nézőközönség buzdítása is segítette, egy-egy közös kép elkészítésére is maradt idő.
A csapatok főztjét nemcsak a zsűri értékelte, hanem a nagyszámú érdeklődő mellett a MATASZ Fővárosi és Pest Megyei Szervezetének tagjai is megkóstolták.
A zsűri értékelése alapján a versenyt a debreceni csapat nyerte a székesfehérvári KIHNYP és a Hosz csapata előtt, a különdíjat az MH ÖHP és támogatók csapata nyerte.
A második alkalommal megrendezett Honvéd Babgulyás Főző Versenyen résztvevők arról biztosították a szervezőket, hogy nagyon jól érezték magukat, jövőre újból eljönnek és megküzdenek az első helyezésért.
Szöveg: Czövek János