2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mit tehetsz a járvány megelőzése érdekében?

2020. 03. 14., 11:43

Nem csak a munkáltatók, a munkavállalók is sokat tehetnek a koronavírus járvány megelőzése érdekében. Tudjuk, hogy a személyi higiénia betartása nagyon fontos. Azonban, hogy a munkavégzés biztonságossá tétele érdekében több olyan intézkedést is kezdeményezhetünk, amelyekről a szakszervezeteink állapodhatnak meg a munkáltatóval.

Nem csak a munkáltatók, a munkavállalók is sokat tehetnek a koronavírus járvány megelőzése érdekében. Tudjuk, hogy a személyi higiénia betartása nagyon fontos. Azonban, hogy a munkavégzés biztonságossá tétele érdekében több olyan intézkedést is kezdeményezhetünk, amelyekről a szakszervezeteink állapodhatnak meg a munkáltatóval. 

 

Személyi higiénia

 

Mielőtt a gyakorlati lépéseket számba vennénk, idézzük fel, mit tudunk a vírusokról. A vírusok csak élő szervezetekben szaporodnak. Behatolnak az élő sejtbe, és kényszerítik a sejtet, hogy nagy számban reprodukálja őket. A fertőtlenítésnek jobban ellenállnak, mint a baktériumok.

Közvetlen hatásuk során, például trüsszentéssel, köhögéssel a dolgozó belélegzi, mert a vírus közvetlenül a test felszínére, vagy a ruhára csapódik le. Közvetett hatásuk, hogy a kiülepedett részecskék a környezetben a berendezésekre, használati tárgyakra, talajfelszínre, növényzetre rakódnak.

A megelőzés, illetve a vírus terjedésének gátolása érdekében ebben az esetben elengedhetetlen a biztonságos távolság megtartása, amely lecsökkenti a vírus emberről emberre való terjedésének kockázatát. Kerülni kell a személyes kontaktust, és a csoportos munkahelyi találkozókat. Elengedhetetlen az alapos fertőtlenítőszeres kézmosás, kerülni kell az arc érintését.

Kerüljük azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést! (A vírus talán az egyetlen, aki nem tesz különbséget a csoportos találkozó célját illetően.)

Kerüljük az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas!

Gyakran és alaposan mossunk kezet, szappannal és vízzel! Kerüljük a puszit, az ölelést, és a kézfogást. Szellőztessenek gyakran. Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget és vitamindús ételeket!

Ha tüneteink jelentkeznek (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menjünk a háziorvoshoz, hanem telefonon hívjuk háziorvosunkat!

A COVID-19 koronavírus-fertőzés ellen védekezni a hagyományos védekezési módszerekkel, alapvető higiéniai szabályok betartásával, önkéntes elkülönüléssel és gyakori kézmosással, fertőtlenítőszerek használatával lehet.

A már ismert lefolyású SARS-járvánnyal ellentétben az új koronavírus a fertőződéstől a tünetek megjelenéséig is, a lappangási idő alatt is fertőz (ami igaz az ismert vírusok 95%-ra). Ez azt jelenti, hogy könnyebben és így gyorsabban terjedhet, mivel az emberek tovább képesek terjeszteni egymás között a betegséget, még mielőtt megtudnák, hogy valójában már betegek és megfertőződtek.

 

A szakszervezeteken keresztül lehet elérni


Mivel a koronavírus előidézte helyzethez hasonló még nem fordult elő Magyarországon, a szakszervezetek országos szinten máris kezdeményezték a Munka törvénykönyve, vagy a Munkavédelmi Törvény szabályainak módosítását, értelmezését, vagy rendeleti szinten ideiglenes felfüggesztését. Kezdeményezték, hogy a munkáltatók, ahol csak lehet, rendeljenek el otthoni munkavégzést. Kezdeményezték, hogy a veszélyhelyzet esetére a bekövetkezett elháríthatatlan külső ok esetén is részesüljenek a munkavállalók az állásidőre járó alapbérben, járványügyi zárlatkor pedig járjon a táppénz.

Ugyanakkor az ágazati és a helyi szakszervezetek is megállapodásokat köthetnek a munkáltatóval a legkülönfélébb témákban, legyenek azok a munkakörülmények, a munkaszervezés kérdései vagy akár a bérezési, jutalmazási rendszerek.

A magyar bérezési gyakorlatban például jellemző a bérkiegészítő bónuszrendszer alkalmazása, és létezik például úgynevezett jelenléti bónusz. Ennek az a célja, hogy kevesebbet menjen táppénzre a dolgozó, mert akkor ehhez a bónuszhoz nem jut hozzá. Sajnálatos tapasztalat, hogy a munkavállalók több esetben betegen is bejárnak, mert nem szeretnék ezt a fizetéskiegészítést elveszíteni. Ugyanakkor senkinek sem érdeke – a munkáltatónak sem – hogy betegen bejárjanak a dolgozók, hiszen a fertőzéssel az egész kollektíva egészségét veszélyeztetik. Ezért a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben át kell tekinteni ezeket a pótlékrendszereket, és a veszélyhelyzet időtartalmát ki kell venni az elszámolási időszakból.

A legtöbb munkáltató beeresztőkapun engedi be a munkavállalókat. Ezeknél a kapuknál lehetőség, hogy – például lázméréssel – ellenőrizni lehet a munkavállalókat. A legtöbb vállalat például a műszakkezdéskor szondáztat, ellenőrizve, hogy a munkavállalók munkára képes állapotban kezdik el a munkát. Fontos lenne, hogy az ellenőrzéskor a kapuszolgálatot ellátóknál ne csak a szonda legyen, hanem hőmérő is.

Érdemes a munkavégzést abból a szempontból is áttekinteni, hogy fizikailag elég távol vannak-e egymástól a munkavállalók. Van már olyan fővárosi cég, amely korlátozza, hogy egyszerre egy teremben hány fő tartózkodhat, ezek hogyan váltják egymást, illetve, hogyan, milyen időközönként kell fertőtleníteni a különböző helyiségeket.

Arra is érdemes rákérdezni, hogy a munkáltató tartott-e képzést a vírusveszélyről, hiszen a Munkavédelmi törvény szerint „képzésben kell részesíteni a munkavállalót új kockázatok megjelenésekor vagy a kockázatok megváltozásakor, továbbá a rendkívüli eseményeket követően”.

Végül érdemes a szakszervezetek mellett a munkavédelmi képviselővel is egyeztetni, hogy a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet betartása érdekében milyen további intézkedéseket kell meghozni az adott munkáltatónál.

Forrás: Liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.

  Háború Művészete magazin

Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.