2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden az érdekképviselet

2018. 10. 16., 09:22

Hazánkban tartották 20. konferenciájukat a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek vezetői. A Honvédszakszervezet által október 9-10-én, Szolnokon rendezett tanácskozás résztvevői áttekintették az érdekegyeztetés folyamatait és a szervezetek előtt álló aktuális feladatokat.

Szakszervezeti vezetők tanácskoztak két napig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A V4 országok reprezentatív katonai szakszervezetek vezetői és tisztségviselői a nemzeti sajátosságokat kiemelve mutatták be az országaikban működő érdekképviseleti munka folyamatát, aktuális feladatait és a tevékenységüket szabályzó jogi kereteket. A Visegrádi Együttműködés tagországainak katonai érdekvédelmi szervezetei konferenciájának minden évben az elnökséget ellátó ország ad otthont. Tavaly a Hosz képviseletében Czövek János alezredes, a szakszervezet elnöke Varsóban vette át az elnökséget.

ximg_0496.jpgA szolnoki tanácskozáson a szlovák hadsereget Eugen Bitera nyugállományú alezredes, északi szomszédunk katonai érdekvédelmi szervezetét annak, elnöke, Ján Paulech nyugállományú ezredes, és alelnöke Zdenko Baranec őrnagy képviselték.

ximg_0497.jpgA lengyel delegációt Wiesław Banaszewski ezredes, tengerészkapitány, szakszervezeti elnök, Krzysztof Jewgiejuk alezredes, a légierő vezető főtisztje és Jacek Zmarz jogi ügyvivő alkották. Csehországból Roman Doba tartalékos alezredes, az ottani érdekvédelmi szervezet elnöke és František Beránek nyugállományú ezredes vettek részt a konferencián. A Honvédszakszervezetet pedig Czövek János alezredes, elnök, Szendrei Zoltán őrnagy és Bazsik István zászlós alelnökök, Lippai Csaba nyugállományú alezredes, ügyvivő, a nyugállományú tagozat alelnöke, Bácskai István őrnagy, elnökségi tag és Jakubik András nyugállományú zászlós, érdekvédelmi ügyvivő képviselték.

ximg_0494.jpgAz Ittebei Kiss József hadnagy laktanyában a vendégeket a házigazdák nevében Szendrei Zoltán őrnagy köszöntötte, majd Rolkó Zoltán ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese és Pécsvárady Szabolcs ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnok-helyettese kívántak eredményes munkát a konferencia résztvevőinek.

ximg_0519.jpgA négy ország katonai szakszervezeteinek vezetői ezt követően megkoszorúzták a hazáért, a hon légvédelméért, a magyar repülésért életüket áldozók emlékművét, majd a prezentációk bemutatásával megkezdődött a tanácskozás. A delegációk előadói az előző konferencia óta eltelt egy év során, a saját szervezeteikben történtekről, az elvégzett feladatokról és az időközben jelentkezett újabb kihívásokról adtak tájékoztatást.

ximg_0536_koszor_z_s_ut_n.jpgA szlovák küldöttség előadója, Zdenko Baranec őrnagy a stratégiaalkotás folyamatának egyik lépése, a SWOT analízis alapján elemezte saját szervezetük erősségeit, gyengeségeit és lehetőségeiket, valamint a társadalmi párbeszéd nemzeti rendszerével kapcsolatos fenyegetettségeiket. A cseh delegáció képviseletében Roman Doba tartalékos alezredes, a társadalmi párbeszéd nemzeti rendszerében végzett munkájuk részletezése mellett kitért a Katonai Érdekképviseleti Szervezetek Európai Szövetségével (EUROMIL) folytatott együttműködésükre is. Emellett vázolta a katonai szakszervezetek létrehozásának lehetőségeit is, amelyekhez a szükséges jogszabályi háttér kidolgozása jelenleg már folyamatban van.

ximg_0550_szlov_k_prezentacio.jpgJacek Zmarz jogtanácsos, a konferencia lengyel résztvevői képviseletében bemutatta a nemzeti társadalmi párbeszéd rendszerüket, az ott folyó munkát, valamint tájékoztatást adott a szervezetük átalakítására tett javaslataikról és a védelmi minisztérium ezzel kapcsolatos döntéseinek várható hatásairól. A szervezők nevében pedig Bácskai István őrnagy ismertette a Honvédszakszervezet jellemzőit, majd bemutatta, hogy ezek miként jelentkeznek, és hogyan valósulnak meg a mindennapi tevékenységben és a társadalmi párbeszéd hazai rendszerében. A konferencia a V4 tagországok katonai szakszervezetiségéről, az érdekképviseleti szervezeteknek az adott ország társadalmi párbeszédjében betöltött helyéről és szerepéről szóló közös közlemény aláírásával zárult.

A résztvevők döntöttek arról is, hogy 2019-ben, a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek XXI. tanácskozását Szlovákiában rendezik. A soron következő elnökséget szimbolizáló kis buzogányt Czövek János alezredes, Hosz elnöke adta át Eugen Bitera nyugállományú alezredesnek a szlovák delegáció vezetőjének.

xy72.jpgFotó: Jakubik András nyugállományú zászlós és a szerző

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.