2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Napirenden az érdekképviselet

2018. 10. 16., 09:22

Hazánkban tartották 20. konferenciájukat a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek vezetői. A Honvédszakszervezet által október 9-10-én, Szolnokon rendezett tanácskozás résztvevői áttekintették az érdekegyeztetés folyamatait és a szervezetek előtt álló aktuális feladatokat.

Szakszervezeti vezetők tanácskoztak két napig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A V4 országok reprezentatív katonai szakszervezetek vezetői és tisztségviselői a nemzeti sajátosságokat kiemelve mutatták be az országaikban működő érdekképviseleti munka folyamatát, aktuális feladatait és a tevékenységüket szabályzó jogi kereteket. A Visegrádi Együttműködés tagországainak katonai érdekvédelmi szervezetei konferenciájának minden évben az elnökséget ellátó ország ad otthont. Tavaly a Hosz képviseletében Czövek János alezredes, a szakszervezet elnöke Varsóban vette át az elnökséget.

ximg_0496.jpgA szolnoki tanácskozáson a szlovák hadsereget Eugen Bitera nyugállományú alezredes, északi szomszédunk katonai érdekvédelmi szervezetét annak, elnöke, Ján Paulech nyugállományú ezredes, és alelnöke Zdenko Baranec őrnagy képviselték.

ximg_0497.jpgA lengyel delegációt Wiesław Banaszewski ezredes, tengerészkapitány, szakszervezeti elnök, Krzysztof Jewgiejuk alezredes, a légierő vezető főtisztje és Jacek Zmarz jogi ügyvivő alkották. Csehországból Roman Doba tartalékos alezredes, az ottani érdekvédelmi szervezet elnöke és František Beránek nyugállományú ezredes vettek részt a konferencián. A Honvédszakszervezetet pedig Czövek János alezredes, elnök, Szendrei Zoltán őrnagy és Bazsik István zászlós alelnökök, Lippai Csaba nyugállományú alezredes, ügyvivő, a nyugállományú tagozat alelnöke, Bácskai István őrnagy, elnökségi tag és Jakubik András nyugállományú zászlós, érdekvédelmi ügyvivő képviselték.

ximg_0494.jpgAz Ittebei Kiss József hadnagy laktanyában a vendégeket a házigazdák nevében Szendrei Zoltán őrnagy köszöntötte, majd Rolkó Zoltán ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese és Pécsvárady Szabolcs ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnok-helyettese kívántak eredményes munkát a konferencia résztvevőinek.

ximg_0519.jpgA négy ország katonai szakszervezeteinek vezetői ezt követően megkoszorúzták a hazáért, a hon légvédelméért, a magyar repülésért életüket áldozók emlékművét, majd a prezentációk bemutatásával megkezdődött a tanácskozás. A delegációk előadói az előző konferencia óta eltelt egy év során, a saját szervezeteikben történtekről, az elvégzett feladatokról és az időközben jelentkezett újabb kihívásokról adtak tájékoztatást.

ximg_0536_koszor_z_s_ut_n.jpgA szlovák küldöttség előadója, Zdenko Baranec őrnagy a stratégiaalkotás folyamatának egyik lépése, a SWOT analízis alapján elemezte saját szervezetük erősségeit, gyengeségeit és lehetőségeiket, valamint a társadalmi párbeszéd nemzeti rendszerével kapcsolatos fenyegetettségeiket. A cseh delegáció képviseletében Roman Doba tartalékos alezredes, a társadalmi párbeszéd nemzeti rendszerében végzett munkájuk részletezése mellett kitért a Katonai Érdekképviseleti Szervezetek Európai Szövetségével (EUROMIL) folytatott együttműködésükre is. Emellett vázolta a katonai szakszervezetek létrehozásának lehetőségeit is, amelyekhez a szükséges jogszabályi háttér kidolgozása jelenleg már folyamatban van.

ximg_0550_szlov_k_prezentacio.jpgJacek Zmarz jogtanácsos, a konferencia lengyel résztvevői képviseletében bemutatta a nemzeti társadalmi párbeszéd rendszerüket, az ott folyó munkát, valamint tájékoztatást adott a szervezetük átalakítására tett javaslataikról és a védelmi minisztérium ezzel kapcsolatos döntéseinek várható hatásairól. A szervezők nevében pedig Bácskai István őrnagy ismertette a Honvédszakszervezet jellemzőit, majd bemutatta, hogy ezek miként jelentkeznek, és hogyan valósulnak meg a mindennapi tevékenységben és a társadalmi párbeszéd hazai rendszerében. A konferencia a V4 tagországok katonai szakszervezetiségéről, az érdekképviseleti szervezeteknek az adott ország társadalmi párbeszédjében betöltött helyéről és szerepéről szóló közös közlemény aláírásával zárult.

A résztvevők döntöttek arról is, hogy 2019-ben, a Visegrádi Együttműködés tagországait képviselő reprezentatív katonai érdekképviseleti szervezetek XXI. tanácskozását Szlovákiában rendezik. A soron következő elnökséget szimbolizáló kis buzogányt Czövek János alezredes, Hosz elnöke adta át Eugen Bitera nyugállományú alezredesnek a szlovák delegáció vezetőjének.

xy72.jpgFotó: Jakubik András nyugállományú zászlós és a szerző

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.