2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nekrológ helyett

Nekrológ helyett
Hosz  |  2018. 08. 29., 13:55

Az alábbiakat olvastam nemrégen a Hosz honlapján. „Megrendülten értesítjük tagjainkat, hogy 2018. július 16-án, életének 80. évében elhunyt Horovitz Ferenc nyá. ezredes. Búcsúztatása 2018. augusztus 03-án 12.45-kor a Farkasréti temető Makovecz termében lesz.

Horovitz Ferenc alapító elnöke volt az 1991. szeptember 14-én alakult Katonák Érdekvédelmi Szövetségének – a Honvédszakszervezet jogelődjének. 1992. március 16-án egyik aláírója volt annak a történelmi jelentőségű megállapodásnak, amely alapján a KÉSZ, a HODOSZ és a BEOSZ kezdeményezésére létrejött a Honvédségi Érdekegyeztető Tanács (HOVÉT).

Katonai pályafutását, vezetői képességeit méltó módon ismertették a ravatalozóban beszédet mondók. Én csak arról az alig több mint 3 évről szólnék, amit a KÉSZ megalakításában, és kezdeti munkájában együtt töltöttünk. Úgy ismertem meg 1990 késő tavaszán, hogy (Márkus György alezredessel, - később vezérőrnagy) bejelentkeztek a honvédelmi miniszterhez, meghallgatásra. Én kaptam a feladatot, hogy hallgassam meg őket és készítsek a miniszter számára egy összefoglaló jelentést arról, amit akarnak. Ekkor derült ki, hogy éppen az a cikk adta számukra a lökést, ami a HM hivatalos lapjában jelent meg, és a Budeswehr Verbandról szólt. (én írtam) Ők (döntően a logisztika alárendeltségében szolgálók) akkor már eldöntötték, hogy egy katonaszövetséget alakítanak. Annak módjával és jogi akadályaival viszont nem voltak tisztában. Az általam összeállított jelentés tartalmazta azt a tényt, hogy jelenleg a katonák számára a szolgálati szabályzat tiltja ugyan ilyen szervezet létrehozását, de a szabályozás ezen módja, erősen aggályos. (Az akkori alkotmány szerint csak törvényben lehetett volna tiltani.) Sem ők, sem én nem szerettük volna, ha a kezdeményezés elbukik, ezért azt javasoltam, hogy keressenek fel olyan jogászt aki átérzi a problémát és segítségükre lesz.

Feri kitartásának, áldozatkészségének eredményeként azután elkezdődött a szervezés és szeptemberben már egy országos előkészítő ülésre megszervezésére került sor a Stefánián. A bevezető előadást a szerveződés céljáról és tartalmáról Horovitz ezredes tartotta. Végül hosszas vita után, a jelenlévők úgy határoztak, hogy MOST nem alakítják meg az egyesületet, de választanak egy ún. előkészítő bizottságot, amelyiknek az lesz a feladata, hogy a jogi akadályokat elhárítsa! A bizottság vezetőjének az ezredes urat választották! Mivel engem is bizottsági taggá választottak, innen kerültünk szorosabb kapcsolatba. A Szolgálati Szabályzat ominózus 10. A-E pontjainak megsemmisítéséért az Alkotmány bírósághoz fordultunk. (Akkor még ezt bármely állampolgár megtehette.!) Megkezdődött az elvi kidolgozó és szervező munka.

Gyakorlatilag anyagi háttér nélkül, esetenként ellenszélben. Jó kormányosunk volt! Az Alkotmánybíróság akkor sem kapkodta el a döntést ügyünkben. A sajtó viszont felszínen tartotta az ügyet! Kérdés volt bejegyzi e, a bíróság a szervezetet, vagy a jogszabályra hivatkozva, elutasítja. A veszprémi radar ezred bátor képviselői vállalták a kísérleti nyúl szerepét, és bejegyezték az Első Veszprémi Honvéd Egyletet, amit rövidesen követett a Pusztavacsi Katonák Érdekvédelmi Egyesülete. (A parancsnok Horovitz Ferenc volt!)

Amikor hírét vettük, hogy az AB tárgyalja a beadványunkat, annyira biztosak voltunk a dolgunkban, hogy a döntést megelőzően néhány nappal megalakítottuk a KÉSZ-t. Természetes volt, hogy a terhek zömét vállaló H.F lett a Katonák Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. Lendülete nem fogyott, Hamarosan a többi tárcához hasonlóan működő érdekvédelmi rendszer kialakításába fogtunk. Amint a fenti dátumból látható, létrejött a HOVÉT. Horovitz ezredes megalkuvás nélkül, lendületesen ostorozta az átalakulóban lévő honvédség hibáit, a felesleges átszervezéseket és diszlokációkat. Az érdekvédelmi szervezet vezetésének módszerein sokat vitatkoztunk! Mindig Ő volt a harcosabb, a szókimondóbb. De ha döntésre jutottunk, támogattuk a kialakult elképzelést, és nem gáncsoltuk el csak azért, mert nem mi találtuk ki. A Feri sohasem az ezredes, az elnök, hanem az első az egyenlők között pozíciójából vitázott. Ész érvekkel meg lehetett győzni! Közben kialakult az új cél! Törvénybe foglaltatni a katonák jogait és járandóságait.  Ezt a feladatot, már az új elnökség hajtotta végre.

Nyugállományba vonulása után is sokáig aktív maradt. Amikor találkoztunk jól elnosztalgiáztunk, de mindketten tudtuk, a múlton merengeni mit ér?

Tisztelt Ezredes Úr! Kedves Feri! Örülök, hogy megismerhettelek, hogy ha rövid ideig is de együtt dolgozhattunk! Sokat tanultam Tőled! Emléked sokáig őrzöm!

Tisztelettel: Sörös István a KÉSZ 2. elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.