2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nem kellett volna még…

2020. 11. 14., 18:09

Elhunyt Kiséri-Nagy Ferenc, a katonai sajtó legendás fotóriportere

Bezárok minden mást a gépen, új lapot nyitok. Tiszta lapot, amelyre nem szívesen írom azt, amit kell: Kiséri-Nagy Ferenc, a katonai sajtó nyugdíjas fotóriportere végleg elhagyott minket. 73 éves volt. Mit is írhatnék arról az emberről, aki nemcsak nekem, hanem sokaknak tanítómestere volt. Tőle a fényképezés alapjait tanulták meg a katonaújságírók. De nemcsak a fotográfiát lehetett tőle megtanulni, hanem emberséget, segítőkészséget, jó szándékot.

1967-ben kezdte pályafutását, több lapnál dolgozott külsős munkatársként. Sorra jelentek meg fotói a Magyar Ifjúságnál, a Pajtásnál és az Esti Hírlapnál. Sorkatonai évei után a Zrínyi Kiadó Néphadsereg című hetilapjánál kezdett el dolgozni. Pályafutása során képeivel több elismerést és díjat is nyert. 

Negyvenöt éven át volt a HM központi lapjának munkatársa, remek képei és képriportjai örökre emlékezetesek maradnak. 
2007-ben ment nyugdíjba a Zrínyi Kiadótól, de gyakran visszajárt, a fényképezőgépet szinte sosem tette le. 

Legutóbb, három éve ünnepi találkozásunk volt: megtisztelt vele, hogy felkért 50 év –50 fotó című kiállításának megnyitására. Remek alkalom volt felidézni azt a több évtizedet, amit együtt töltöttünk. 

Látom ma is, ahogy felemeli az ujját és megkérdezi: „emlékszel arra, amikor…” 
Emlékszem, Feri. Mindenre emlékszem, és nem felejtem el soha. 

Nem ment el nyomtalanul. Emlékszünk tanácsaira, tréfáira, s örökre megmaradnak az utókornak azok a képek, amelyek hirdetik: így látta ezt Kiséri-Nagy Ferenc. 

Sok mindent túlélt, bár nem volt vele kegyes a sors az utóbbi esztendőkben, de a legújabb csapástól a lélegeztetőgép sem mentette már meg. 

Ismét elment egy kitűnő munkatárs, igaz ember, jóbarát. 
Kedves Feri, nem kellett volna még…

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.