2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Parancsnokváltás a különlegeseknél

2019. 09. 11., 12:45

Sánta Gábor ezredes vezeti tovább az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárt. Az ezredes Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának jelenlétében szeptember 10-én, Szolnokon vette át a parancsnoki teendőket elődjétől. Sándor Tamás dandártábornok haderőnemi szemlélőként szolgál tovább. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Jakubik András ügyvivő képviselte a rendezvényen...

Ünnepi állománygyűlésen vette át Sánta Gábor ezredes az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoki beosztását Sándor Tamás dandártábornoktól.

Az eseményen Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka köszöntötte a régi és az új parancsnokot. Beszédében rámutatott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a haderő szervezeti felépítését is magában foglalja. A működését idén év elején megkezdő Magyar Honvédség Parancsnokságán megalakult a különleges műveleti haderőnemi szemlélőség, amelynek élére Sándor Tamás dandártábornokot nevezték ki, hogy magasabb szintről irányíthassa annak a képességnek a fejlesztését, amelynek kiépítésében 2005 óta oroszlánrészt vállalt.

Korom altábornagy a dandár új vezetője kapcsán elmondta: a leköszönő parancsnokkal együtt Sánta ezredes tizenöt éve dolgozik a különleges műveleti képesség fejlesztésén. „A közös szakmai életút, az azonos elképzelés, hozzáállás, ambíció kiváló biztosíték arra, hogy a parancsnokváltás csak pozitívan befolyásolhatja a dandár meglévő lendületét” – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka.

Sándor Tamás dandártábornok pályafutása talán legnehezebb feladatának nevezte azt, hogy búcsúznia kell az alakulattól. „A mai nappal lezárult egy fejezet annak a katonai szervezetnek az életében, ami mára meghatározóvá vált a Magyar Honvédségben, és a régió különleges műveleti közösségében is kiemelkedő helyet sikerült kivívnia magának” – mondta, hozzátéve, hogy nem az elért eredményekre a legbüszkébb, hanem arra, hogy az alakulat katonáival együtt részese lehetett ezeknek az eredményeknek.

 
Sánta Gábor ezredes elmondta: mérföldkőnek tekinti parancsnoki kinevezését, hiszen azt az alakulatot vezetheti, ahol pályafutása nagy részében szolgált, szakmai tudásának és tapasztalatainak nagy részét szerezte. „Több okból is szerencsés vagyok. Egyrészt, mert egy kiválóan működő alakulatot veszek át, ahol minden beosztásban olyan emberek dolgoznak, akik magas színvonalon hajtják végre feladataikat. Másrészt, mert ennek az állománynak a nagy részét személyesen is ismerem, és tudom, hogy elvárásaimnak meg fognak felelni” – mondta Sánta ezredes.

A parancsnoki beosztás és az alakulat zászlajának átadása után az esemény a leköszönő és az új parancsnok eddigi szolgálatának hivatalos elismerésével zárult.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.